SP roept Frans Meijer uit tot Huisjesmelker van het jaar 2005

SP roept Frans Meijer (Bakaro BV, Drive Yourself Autoverhuur BV; Cruquiuskade 5 te Amsterdam) uit tot Huisjesmelker van het jaar 2005.

Huisjesmelker van het Jaar geeft ook nu niet thuis
04-01-2006 • Directeur Meijer van Bakaro BV uit Amsterdam is verkozen tot huisjesmelker van het jaar. Deze oneervolle verkiezing is georganiseerd door ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Juryvoorzitter Arda Gerkens, Tweede-Kamerlid voor de SP, probeerde vandaag vergeefs een gouden dakpan met uier te overhandigen aan de ‘winnaar’. De heer Meijer werd echter liever niet geconfronteerd met zijn wanprestaties.

Klachten werden verzameld via Internet en klachtenkaarten die waren verspreid op hogescholen en universiteiten. De jury, naast Gerkens bestaand uit Jonathan Mijs van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) en ROOD-voorzitter Renske Leijten, trok vandaag naar Amsterdam om Meijer op te zoeken.

Gerkens: “Meijer betuigt zich de beste huisjesmelker van Nederland. Niets ontbreekt op het lijstje van klachten: van het schenden van de privacy, slecht onderhoud, bedreigingen, onbereikbaarheid, het vragen van extreem hoge huren… Ook wachten huurders al meer dan een jaar op de reparatie van een lekkende gasgeiser.”

Hoewel met hem een afspraak was gemaakt op zijn kantoor in de hoofdstad, was Meijer niet aanwezig. Toen hij gebeld werd door de delegatie zei hij: “Oh, laat die prijs maar achter.” Na even aandringen was Meijer bereid om later bij een van zijn panden aan de Stadhouderskade zijn prijs in ontvangst te nemen. Maar ook daar kwam hij niet opdagen en vanaf dat moment bleef zijn telefoon onbeantwoord. De jury besloot uiteindelijk de trofee toch maar achter te laten op het kantoor, waar de delegatie nog net niet werd weggeslagen door wel heel bruut personeel.

“Meijer is mans genoeg om zijn huurders uit te buiten, maar blijkbaar niet om deze prijs in ontvangst te nemen”, zei concludeerde Mijs. “Zoals hij voor zijn huurders onbereikbaar is als het om reparaties gaat, zo geeft hij ook voor ons niet thuis,” zei Gerkens.

De verkiezing maakt onderdeel uit van een langlopende campagne van ROOD tegen de woningnood. Eerder al werden panden gekraakt en nu volgt de strijd tegen huisjesmelkers. Leijten: “Door de enorme vraag en het zeer beperkte aanbod kunnen huisjesmelkers vragen wat ze willen. Ze flikken van alles, van bedreigingen tot het vragen van inclusieve huur voor shampoo. Dit moet maar eens afgelopen zijn.”

Volgens Mijs is het huisjesmelken een structureel probleem in de studentenwereld: “De krappe woningmarkt maakt uitbuiting te makkelijk en aantrekkelijk.” Gerkens heeft in de Tweede Kamer een voorstel gedaan om huisjesmelkers via forse boetes harder te straffen. “Het zijn gewoon fraudeurs, ze overtreden willens en wetens de regels en moeten hard worden gestraft.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload