Raadsenquete naar relatie vastgoedmaffia en politici?

In december 2005 kwam Groen Links Amsterdam met het voorstel een raadsenquete te organiseren naar de verwevenheid van de vastgoedwereld met de economische “bovenwereld”. Goed plan. Er is ondertussen zoveel bekend geworden dat er niet meer volstaan kan worden met het argument van de rotte appel. Het gaat niet om de rotte appel maar om een verrot systeem.

Vandaag speelde de discussie in de IJmond. Alweer Groen Links pleitte vandaag voor een onderzoek naar de banden tussen Velsense politici en (vastgoed-)criminelen. Kijk bijvoorbeeld naar een nieuwsuitzending (video) van TV Noord Holland. Het is al jaren bekend dat de gemeente Velsen via een Publiek Private Samenwerking (PPS) zaken deed met Willem Endstra. Zo hadden zij hiervoor twee bedrijven opgetuigd; Kennemerstrand NV en Kennemermeer BV. De aandelen waren voor 49% in handen van Endstra en 51% was van de gemeente. Na het voortijdig heengaan van Willem heeft zijn broer Haico zijn plaats ingenomen en is zodoende nu partnet van de gemeente geworden. Doel van de bedrijven was om in de Kennemerduinen meer luxe appartementen te kunnen bouwen. Dan heb je pas een integriteitsprobleem als overhied. Laat die enquete maar komen.

Maar daar blijft het niet bij. Uitgerekend vandaag meldde een artikel in het Haarlems Dagblad dat de gemeente Velsen de bepaald niet onomstreden financier en projectontwikkelaar Willem Smit heeft ingehuurd om aan het Kennemermeer woningbouw mogelijk te maken. Dat daar de habitatrichtlijn even voor moet worden aangepast is bijzaak, de flora en fauna is leuk maar die bewcherming ervan is maar lastig. Dan besteedt je dat als gemeente toch gewoon lekker uit? En van Willem Smit weet men toch dat hij ook jaren in het kielzog van Endstra meeliep? Zo heeft hij oa samen met de pa van Endstra die akelige jachthaven opgezet en de nieuwbouw op de Kennemerboulevard. Later heeft Smit zijn deel verkocht aan Willem Endstra. Willem en Willem hadden daarnaast nog wat blokken met panden in Amsterdam Oud-Zuid.

Het lijkt erop dat de gemeente Velsen niets heeft geleerd van het debacle van Kennemermeer BV. De ene penoze zit broederlijk aan tafel met de wethouders en de volgende wordt alweer binnengehaald. Tijd voor een raadsenquete dus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload