En het wordt een…hotel

Het is een al oud principe: laat je panden zo verkrotten dat de gemeente op een gegeven moment niets anders kan dan je megalomane bouwplannen goed te keuren. Jarenlang hebben de stadsdelen liggen slapen en het de eigenaren gemakkelijk gemaakt; bewoners werden uitgeplaatst door de gemeente en vervolgens gebeurde er niets meer, niets geen aanschrijvingen op basis van de Woningwet, niets geen dwangsommen of uitvoering van gemeentewege. Gewoon niets. De panden staan te verkrotten en worden ondertussen nog enkele keren doorverkocht aan de zoveelste gelukzoeker. De bewoners verhuizen langzamerhand uit de panden zodat deze worden overgenomen door tijdelijke huurders, kraakwachten en/of krakers.

De huisbaas kan het stadsdeel vervolgens onder druk zetten; als je mijn bouwplan niet vergund zal ik de komende tien jaar geen andere plannen ontwikkelen zodat de verwaarlozing alleen maar verder zal toenemen. Zo heeft huisbaas Maeyveld BV, voorheen Imca Vastgoed, zojuist de medewerking van het stadsdeelbestuur gekregen om cluster Tabak I, bestaande uit de Nieuwezijds Voorburgwal 268, Spuistraat 219-231 en de Wijdesteeg 3-7 te verbouwen tot een hotel. Dit speculatieobject had Imca overgenomen van de beruchte projectontwikkelaar GW Bakker.

Ook in de Kinkerbuurt speelt ditzelfde verhaal: een blok woningen op de hoek Kinkerstraat – Da Costakade (pdf file)staat al zolang te verpauperen dat de hidige eigenaar, Korjako BV, nu toestemming krijgt voor sloop van het complex. De vorige eigenaar die nu trouwens nog steeds de beheerder, OGAM BV van Otto Brauns, heeft in het verleden al twee keer alle bewoners door de gemeente laten uitplaatsen maar ook dat leidde nooit tot concrete werkzaamheden.

De geplande nieuwbouw bestaat uit een zeer groot hotel. De tientallen goedkope huurwoningen zullen niet meer terugkomen. Normaliter krijgt een eigenaar niet zomaar een sloopvergunning of een woningonttrekkingsvergunning maar als de verschillende eigenaren 30 jaar geen onderhoudswerkzaamheden plegen en de panden zo verrot zijn geworden kan hij elke vergunning krijgen die hij wil. Zo worden de huisjesmelkers toch weer beloond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload