Persbericht: Boekhouder crimineel poogt onderhandse aankoop BIBOB-pand

PERSBERICHT, 15 februari 2006

Boekhouder crimineel poogt onderhandse aankoop BIBOB-pand

Na het failliet van eigenaar Joseph McCarthy als gevolg van het instorten van zijn zwartwerknetwerk zou zijn pand aan de Pretoriusstraat 28 geveild worden. Via één van zijn zakenpartners probeert McCarthy’s boekhouder Johannes van den Elshout nu alsnog het pand in handen te houden door het voor de veiling onderhands aan te kopen. Na een integriteitsonderzoek door het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer is een in mei 2005 verleende bouwvergunning in januari jongstleden ingetrokken op basis van de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB). Door een onderhandse aankoop door een schijnbaar ongerelateerde derde kan de uitwerking van deze wet ontdoken worden.

Begin 2006 werd het pand aan de Pretoriusstraat 28 op de lijst gezet om executoraal geveild te worden omdat eigenaar McCarthy zijn hypotheekrente niet meer betaalt. Behalve 690.000 euro van hypotheeknemer ING liggen op het pand beslagen voor vorderingen van meer dan 1,5 miljoen euro, ondermeer door de belastingdienst. Drie weken geleden werd het pand opeens van de rol gehaald omdat er een onderhands bod blijkt te zijn gedaan door ene Robert Leon Segaar uit Den Haag.

Uit nader onderzoek blijkt dat Dhr. Segaar eigenaar is van een pand in de Haarlemse binnenstad, samen met Johannes van den Elshout van adminstratiekantoor Pro Genius BV. Ook op dat pand is beslag gelegd door een voormalige klant van Pro Genius, deze keer in verband met ‘verduisterde derdengelden’. Dezelfde Johannes van den Elshout en zijn bedrijf Pro Genius hebben jarenlang de administratie behartigd van vrijwel alle activiteiten van dhr McCarthy. Zo was Van den Elshout ook de accountant voor Nedzorg BV waar in april 2005 een inval door de SIOD is gedaan wat vervolgens tot de bovengenoemde vordering van de belastingdienst heeft geleid.

Bij een vergelijkbaar antecedent heeft Van den Elshout al eens hetzelfde pand buiten de veilingszaal weten te houden. Eind 2004 moest Pretoriusstraat 28 namelijk op last van de voormalige hypotheeknemer RABO bank worden verkocht. Van den Elshout heeft toen bij de ING de tegenwoordige hypotheek weten te regelen zodat het eigendom van Transfund bv (met McCarthy als directeur) over kon gaan naar McCarthy op eigen naam. Door nu alweer met een ‘nieuwe’ eigenaar op de proppen te komen kunnen een aantal problemen in een klap worden opgelost. De schulden van Dhr. McCarthy blijven op zijn eigen naam staan, terwijl het pand in kwestie met een schone lei terugkan op de ‘markt’, voor bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek, nieuwe ‘waardestijgingen’ en legaal te boeken winsten. Ook zou de integriteit van een nieuwe eigenaar niet bij voorbaat te discussie staan bij de overheid. In feite het zoveelste rookgordijn.

Woensdag 15 januari om 13.45 dient de behandeling van de
verzoekschrijt tot onderhandse verkoop bij de Rechtbank aan de
Parnassusweg in Amsterdam

Spekulatie Onderzoeks Kollektief Amsterdam
spok@squat.net

EIND PERSBERICHT

achtergronden:

  • Spok rapport over eigenaar McCarthy
  • Bod Robert Leon Segaar
  • Vastgoed dossier van den Elshout Haarlem
  • Werkzaamheden Van den Elshout voor MacCarthy
  • Brief van het SPOK aan de fraudeafdeling van de ING Amsterdam
  • Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    Captcha Captcha Reload