Projectontwikkelaar Vondel Vastgoed gekraakt!

Zondag 26 februari 2006 zijn de 7 panden Ruysdaelstraat 77 t/m 89 gekraakt. De panden 77 t/m 83 zijn in 2004 aangekocht door Vondel Vastgoed, de panden 85 t/m 89 zijn medio 2005 door een directeur van Vondel, dhr. Jurriaan de Reyer, op privénaam aangekocht.
Vondel Vastgoed wil het gehele complex slopen om er 8 verdiepingen hoge nieuwbouw terug te plaatsen. Meteen na de respectievelijke aankopen heeft Vondel Vastgoed haar beproefde tactiek ingezet: het lastig vallen en onder druk zetten van haar huurders met als doel dat ze zo snel mogelijk vertrekken. Om dit kracht bij te zetten heeft Vondel Vastgoed vorige zomer onder andere de etages die ze leeg hebben gekregen alvast gedeeltelijk gesloopt; ramen en kozijnen werden eruit geslagen, toiletten zijn vernield, keukens zijn kapot gemaakt, elektrische leidingen hingen open en bloot in het pand terwijl die niet was afgesloten, etc.. Een afvaardiging van de Commissie Wonen van het stadsdeel heeft dit tijdens een huisbezoek vorig jaar met eigen ogen geconstateerd. De Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam is blijkens dit verslag het nog niet eens met de huidige plannen.

Vondel Vastgoed is een projectontwikkelaar die weinig op heeft met haar huurders, in bijna alle verhuurde panden die zij aankopen krijgen de huurders te maken met meerdere rechtzaken. Ook hier in de Ruysdaelstraat lopen nog enkele rechtzaken tegen de laatste bewoners. Maar ook als deze huurders gaan verhuizen kan Vondel nog niet beginnen met de sloop; er zijn nog geen definitieve sloop- en bouwvergunningen verleend. Zo is onder andere de welstandscommissie nog absoluut niet akkoord met de huidige bouwtekeningen. Al met al genoeg reden voor ons om de lege woningen weer in gebruik te nemen.

De krakers roepen Vondel Vastgoed, eigendom van een NV op de Nederlandse Antillen (Wolniar Investment N.V. dat weer is ondergebracht bij Equity Trust Company (Curaçao) N.V.), op om de panden niet te slopen maar te herstellen dmv een grondige renovatie. Tevens roepen zij Vondel op om de procedures tegen de huurders te staken en hun huurbescherming te respecteren.

Enkele foto’s van de panden staan op deze pagina op Indymedia.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload