Uitverkoop

De gemeente Velsen, die al eerder hier een plaatje verdiende ivm hun innige samenwerking met de Endstra’s en andere criminele investeerders, wil het landgoed Beeckestein verkopen. Je zou denken dat aangezien de gemeente nu wat problemen heeft met de integriteit (lees de Vrij Nederland van deze week) van het openbaar bestuur ze toch echt moeten uitkijken aan wie ze dit beeldbepalende landgoed verkopen.

Het Haarlems Dagblad meldt vandaag dat de gemeente wil verkopen aan de hoogste bieder: Cobraspen cq BV Nederlands Monumenten Bezit. Beide BV’s zijn van de plaatselijk zeer actieve projectontwikkelaar Luigi Prins. Maar Prins doet het niet alleen. Cobraspen Beheer B.V. bijvoorbeeld is eigendom van de op Curacao (Nederlandse Antillen) geregistreerde Prins & Sellmeijer Investment NV. En volgens de Kamer van Koophandel Curacao heeft deze NV twee directeuren: natuurlijk Luigi Prins maar ook een goede bekende van de Amsterdamse politie en justitie: Erik Bos. Deze accountant wordt onder andere verdacht van het via de Antillen wegsluizen en witwassen van gelden van de TCA-top. Het Amsterdamse taxibedrijf heeft via Erik Bos voor miljoenen euro’s aan vastgoed gekocht op de Wallen. In 2001 kreeg hij hierom al een huiszoeking door justitie in zijn kantoor. Ook was Bos als directeur van de Kroonenberg Groep hij betrokken bij een deal in de Amsterdamse Halvemaansteeg waarbij zowel Kroonenberg BV alswel Bertus Luske werden bedreigd door de voormalig huurder van deze club. Bertus liet dezelfde maand het leven in een bloedige aanslag. Pandeigenaar Zion Eini is later het land uitgezet wegens vermeende afpersing van Amsterdamse vastgoedboeren.

De gemeente Haarlem kent het duo Bos/Prins ook: in 2004 kreeg de gemeente een huurverhoging van drie ton voor de oude PTT panden aan de Westergracht die zij huurt van Erik Bos. Cobraspen voert het beheer over die panden. Ook de ruil tussen Haarlem en Cobraspen in mei 2004 was opvallend: Cobraspen ‘verkocht’ zijn panden op het Raaksterrein aan de gemeente en kreeg daar het PWN-terrein Overveen voor terug.

Het is dus op zijn minst verrassend dat juist de gemeente Velsen nu zo’n cultuurhistorisch belangrijk landgoed aan deze partij wil verkopen. Kan de gemeenteraad daar nog eens wakker worden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload