‘s Winters Binnen Vastgoed sloopt monumentaal pand en komt er mee weg

In het pand Sarphatistraat 181, in eigendom bij ‘s Winters Binnen Vastgoed BV, zijn begin 2005 veel waardevolle monumentale kenmerken illegaal gesloopt. Daarnaast werd een groot deel van de achtergevel gesloopt zodat weer en wind toegang hadden tot het pand terwijl er op de vierde etage nog een huurder woont. Een maand later werden de sloopwerken door de Bouw en Woningtoezicht stilgelegd waarna het stadsdeelbestuur via een versnelde procedure het pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatste. Er wordt geen aangifte gedaan van deze illegale sloop omdat ten tijde van de sloop het pand nog geen officieel monument was. Wel is in het kader van een procedure handhaving een dwangsom opgelegd van € 300.000 en heeft de eigenaar de achtergevel provisorisch moeten afdichten.

Het stadsdeel zal geen BIBOB-procedure starten omdat het hier om een gewoon woonpand gaat en niet om een gebouw waarin handelsactiviteiten ontplooit worden, zoals prostitutie, horeca of een gokhal. Dat betekent concreet dat als de ondertussen aangevraagde bouwvergunning wordt verleend alles weer weer ‘rechtgezet’.
De aan het stadsdeelbestuur gestelde vragen en antwoorden van de wethouder kunt u alhier (pdf-file) nalezen.

Toch jammer dat ‘s Winters Binnen niet door de BIBIB moet want dan zou ook de innige relatie met de erven Endstra naar boven komen. ‘s Winters Binnen is eigendom van Nobillon Beheer BV van Bart Harts en Estrada Vastgoed Beheer B.V. van Boris Otte. Jalina Beheer BV (erven Endstra) participeert samen met deze twee BV’s in Alexander Park Investments II B.V., net als ‘s Winters Binnen gevestigd aan het Alexanderplein 7 in Amsterdam. Ook Alexander Park Investments III B.V. is van zowel de Endstra familie, Harts en Otte.
Maar we kijken nog even verder. Jalina Beheer BV is de nieuwe naam van California Properties B.V., het ondertussen bekende beleggingsvehikel van John Mieremet. Via zijn vriendin Ria Eelzak had Mieremet circa 23 miljoen euro geïnvesteerd in California Properties. Zie nog een artikel uit het Parool over Endstra, Mieremet, California Properties en Erik de Vlieger.

Aanvulling 18-05-2006:
Bovenstaande informatie was ten tijde van publicatie niet onjuist, de Kamer van Koophandel fungeerde als bron. Later heeft ‘s Winters Binnen ons gewezen op de foutieve info van de kvk waardoor bovenstaande tekst ook onjuist is gebleken. ‘s Winters Binnen wil verwijdering van dit bericht maar volgens ons volstaat deze uitleg als rectificatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload