Hotelbaas probeert afstand te nemen van dubieuze omgeving

Met enige verbazing lazen wij het artikel (Parool, 26 april j.l.) over de eigenaren van “The Times Hotel” in Amsterdam. De eigenaar presenteert zich als een eerlijke zakenman die door een aantal krakers onrecht aan zou zijn gedaan: krakers zouden te pas en te onpas iedere pandeigenaar voor “huisjesmelker en kapitalist” uitmaken.

Dit verhult dat het hier een redelijk geslaagde poging tot rehabilitatie betreft van de heer Ron van der Vliet die toch in erg dubieuze kringen verkeerde. Wellicht had de krant er beter aan gedaan als zij hun oor eerst bij de krakers te luister had gelegd. Het geval wil dat uit de papieren blijkt dat de eigenaren van de hotelpanden -om het eufemistisch uit te drukken- nauw betrokken waren bij de inmiddels welbekende Willem Endstra en Klaas Hummel.

Als er een ding is dat de ernstige beroeringen in de wereld van de hoofdstedelijke vastgoedmaffia de afgelopen tijd hebben duidelijk gemaakt is dat de bovenwereld ernstig is verweven met de onderwereld. We zien dan ook dat diverse van de dubieuze types als het vuur hun te heet onder de voeten wordt er flink werk in steken om hoegenaamd niets te maken te hebben met de duistere kanten van het vastgoed.

Het landschap zag er nog heel anders uit, maar er was ooit een tijd dat lieden als Endstra, Hummel, Jan-Dirk Paarlberg en John Weismuller gezamelijk betrokken waren in de beleggingsmaatschappij V.o.f. Bosch en Duin. Op een gegeven moment zou Hummel zich echter “ontvlechten” van Endstra. Directe aanleiding was een akefietje over het Mega Sport-complex in Breda, waar Endstra en Hummel in investeerden. De tweelingbroers Driesen die hier formeel aan het roer stonden, zouden zich toch wel erg veel dicht bij de handel in drugs bevinden. Het culmineerde allemaal in de liquidatie van de gebroeders Driesen. Elke “eerlijke zakenman” zou daar natuurlijk goed ziek van behoren te worden.

Wat dit allemaal met de panden aan de Herengracht 137 te maken heeft is de heer van der Noll. Het was op het adres van zijn villa aan de Rietgans te Broek op Langedijk dat de vastgoed-BV’s van de tweelingbroers Driesen ingeschreven stonden. Op het zelfde adres stond ook de Stichting Heren 7 ingeschreven die op dat moment de eigenaar was van de hotelpanden. In deze stichting participeerden naast de heer van der Noll ook de heer Ron van der Vliet, de verongelijkte “eerlijke zakenman” uit het begin van dit verhaal.

Van der Vliet’s R.L. van der Vliet Holding BV en van der Noll’s WEAP Vastgoed Holding BV namen samen met F & K Beheer BV van de heer Rolf Klein gezamelijk op 10 mei 2000 een hypotheek van meer dan zes en half miljoen op de bewuste panden. Ze hadden de panden “overgenomen van de vorige eigenaar”: Mint House Real Estate BV, waarachter Hummel blijkt te zitten, maar waar naar diens zeggen ook Endstra in participeerde. Maar de lijntjes blijken wel erg kort als de vastgoed BV’s van de tweeling Driesen later verhuizen van van der Noll’s adres in Broek op Langedijk naar het bij sommigen welbekende adres Museumplein 1. Hetzelfde adres waar dan ook Mint House Real Estate BV ingeschreven staat.

Inmiddels is het pand weer overgenomen door “Herengracht 135-137 Monumenten BV”, zodat Van der Vliet zich heeft “ontvlochten”. In ieder geval naar buiten toe. De panden zijn inmiddels weer een hotel, ookal hadden een tweetal monumentenorganisaties grote bezwaren bij het bouwplan. Na de ontruiming in juni 2003 is het pand door de eigenaar uitgesloopt, waarna het leeg bleef staan, ookal hadden de Heren 7 tegen de rechter bij hoog en laag beweerd dat het pand direct na de ontruiming verbouwd zou worden. Gezamelijk voor de rechter verschenen stelden Van der Vliet, Van der Noll en Klein zelfs dat ze er na de verbouwing zelf zouden gaan wonen. Natuurlijk nemen we deze bijzondere “woongroep” met een korreltje zout. Nadat dan ook in december 2003 het pand symbolisch werd herkraakt hebben er namens de eigenaren zelfs nog tijden antikrakers in het pand een galerie met allerlei rare kunst gehad. Dit leidde er toe dat zelfs diverse gemeenteraadsleden erg verbolgen waren over deze rare ontruiming.

Het is een beetje een zoekplaatje, maar men wil het de toeschouwer ook niet al te gemakkelijk maken. Het verdient dan ook aanbeveling dat een krant niet spoorslags uitgaat van informatie van eerlijke zakenmannen en zeker niet als er krakers roepen dat het hier de vastgoedmaffia betreft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload