Bezwaar tegen intrekking bouwvergunning BIBOB afgewezen

het bezwaar dat de oude en nieuwe eigenaars van pand aan de Pretoriusstaat 28 tegen de intrekking van een bouwvergunning op basis van de wet BIBOB hebben gemaakt is afgewezen door de gemeente. Daarmee is een poging gestrand om door een soort stromanconstructie het pand en het ermee verbonden netwerk uit speculatie en zwartgeld uit het licht van de openbaarheid te houden.

In januari 2006 heeft het amsterdamse stadsdeel oost watergraafmeer een reeds verleende bouwvergunning voor het pand aan de pretoriusstraat 28 ingetrokken op basis van de wet BIBOB. Dit was de eerste keer dan een gemeente deze wet op een bouwvergunning had toegepast. Er waren sterke twijfels aan de intergriteit van eigenaar Joseph Cyrrus McCarthy (zie ook het desbetreffende SPOK rapport, die bovendien ook nog iedere medewerking aan een desbetreffende onderzoek weigerde. Op het pand laste ondermeer een beslag van de belastingdienst ivm McCarthy in 2005 opgedoekte zwartwerkpraktijken.

McCarthy stopte daarop simpelweg met de betalingen an zijn hypotheekrente waardoor het pand in februari 2006 executoraal geveild moest worden. Echter is het, bij wijze van ‘nieuwe eigenaar’ door zakenrelaties, van zijn boekhouder buiten de veiling om aangekocht. De ‘oude’ en de ‘nieuwe’ eigenaars hebben daarop bezwaar tegen de intrekking van de vergunning gemaakt.

Bij een zitting van de bezwaarschriftencommisie in april jongstleden kregen de eigenaars en de bewoners van het pand de gelegenheid hun kant van het verhaal nogeens toe te lichten. Mcarthy betoogde dat alles op misvattingen gebaseerd was. De nieuwe eigenaren, Pepijn Koch, Robert Leon Segaar, Gerard Albert van de Laar en Anton Klomp lieten via hun advocaat weten niets met McCarthy te maken te hebben. De bewoners van het pand konden echter aantonen dat alle betrokken elkaar kenden via McCarthys voormalige boekhouder Johannes Van den Elshout met zijn kantoor Pro Genius in allerlei zakkelijke realties met elkaar stonden. Bovendien is Pepijn Koch via zin Koch holding bv de directeur van het kantoor NBC Roemburg en partners dat sinds medio 2005 McCarthys boekhouding verzorgd.

Op 23 juni 2006 kwam de bezwaarschriftencommissie met een vrij eenduidig advies: dat vergunning moest ingetrokken blijven omdat ‘de intrekkingsgrond nog steeds geldt. Door onderhandse verkoop zou anders immers de wet Bibob eenvoudig omzeild (kunnen) worden en zouden stromanconstructies in de hand gewerkt (kunnen) worden’. Verder geeft de commissie aan dat ‘het Segaar vrijstaat een nieuwe vergunning aan te vragen’ en dat ‘de commisie daarbij wel van uitgaat dat het stadsdeel aandacht aan de vraag zal besteden of een nieuwe Bibob-toets geindiceerd is’.

Eind april 2006 hebben de nieuwe eigenaars inderdaad dezelfde bouwtekeningen bij wijze van nieuwe aanvraag ingediend. De bewoners van de Pretoriusstrat 28 hebben als reactie zowel een brief aan de leden van de stadsdeelraad gestuurd als bij een zitting van de adviscommisie wonen ingesprokken, om aan de (deels nieuwe) leden een goed overzicht over zowel de geschiedenis van het pand als het netwerk rond de oude en nieuwe eigenaars te geven. Tijdend de commissiezitting heeft het DB te kennen gegeven ‘zich te blijven inzetten voor de zaak van de Pretoriusstraat 28’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload