Beleidslijn Amsterdam voor bouwvergunningen BIBOB

“Bouwactiviteiten met een aanneemsom vanaf €50.000,- worden in beginsel altijd aan een kritische toets of onderzoek onderworpen.”

Op de SPOK blog is al het nodige geschreven over de wet BIBOB, en dan vooral over het bouwvergunningen traject. Terwijl Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer ook zonder vastgestelde beleidslijn op basis van de BIBOB een bouwvergunning introk, meldde Stadsdeel Oud Zuid tijdens de discussie rondom de Van Ostadestraat 137 dat zij niets konden doen tegen de kliek Hingst – Horn omdat er nog geen beleid was. Ondertussen heeft Stadsdeel Centrum al laten weten (pdf) dat de bouwaanvraag van David Beesemer voor de Lange Leidsedwarsstraat 35 in ieder geval gebibobt zal worden. Ook liet stadsdeelvoorzitter Iping onlangs weten een onderzoek in te stellen naar Capital Investments (Jorgen Bakker en Georgius Van der Vlugt) en Stevaco Vastgoed (Stefan Eveleens) ivm perikelen rondom de Nieuwe Achtergracht 101.

Omdat er uniformiteit gewenst is bij overheidsoptreden komt de centrale stad nu met een kennisgeving van de nieuwe beleidslijn. Het document (Word bestand) is hier in te zien.

Een opvallende vernieuwing in het bouwaanvraag proces is dat alle bouwwerken met een aanneemsom boven de €50.000,- altijd worden getoets, in principe door de gemeente en eventueel daarna door het Bureau Bibob uit Den Haag. Aanneemsommen onder dat bedrag kunnen getoets worden indien het om een risicocategorie gaat (bv horeca, prostitutie, wisselkantoren, diamanthandel, vastgoedbedrijven).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload