Stadsgoed NV: wat verbergt zij?

Een maand geleden werd het SPOK benaderd door PropertyNL Magazine, een vakblad voor professionals in vastgoed. Zij waren bezig met een kritisch artikel over het commerciele dochterbedrijf van woningbouwvereniging Het Oosten, de NV Stadsgoed. Het SPOK heeft enkele hypotheek- en koopaktes laten zien en heeft naast enkele goede effecten van Stadsgoed ook een kritische noot gegeven. Stadsgoed is opgericht om de leefbaarheid in het centrum te vergroten door panden van de penoze over te nemen door middel van bemiddeling van het Van Traateam (pdf) van de gemeente. Zo is de bekende Amsteldriehoek (Amstel, Amstelstraat, Wagenstraat) door tussenkomst van de gemeente overgenomen van Bertus Luske. Veel panden met bordeelbestemming op de Geldersekade zijn via de gemeente ook terechtgekomen bij NV Stadsgoed. De verkoopster, Aurora Robert, heeft het geld dat zij ontving vervolgens samen met Sabah Nissan geinvesteerd in onder andere het Museum Hotel in de PC Hooftstraat 2 – 18. Ook hebben zij samen Hotel Luxor laten bouwen in de Warmoesstraat 11.
Ondertussen is de gemeente nu weer bezig om via de BIBOB het AMS hotel in de PC Hooft te sluiten vanwege de criminele antecedenten van Nissan en Robert. Zoals Luske met zijn uitkoopgeld investeerde in het ADM-terrein, zo investeren anderen die door Stadsgoed werden uitgekocht ook gewoon weer ergens anders in de stad. De beoogde doelen van het uitkopen, de stad terugveroveren op de penoze en de stad opknappen, werkt dan ook maar gedeeltelijk. Er wordt alleen maar enorm veel geld rondgepompt, precies wat criminelen willen…
Het opknappen lukt Stadsgoed nu uiteindelijk wel na een hypotheek van de gemeente Amsterdam van 50 miljoen euro, de dubieuze ondernemers kopen gewoon een straatje verderop weer nieuwe panden. Deze lening was ook nodig om eindelijk eens iets te gaan doen met het twee keer gekraakte Rokin 116.

Geldersekade 42

Stadsgoed had dus al veel panden op de kade maar om het blok compleet te maken moest zij alleen nog nummer 42 krijgen. Dit pand is in handen is geweest van het illustere rijtje namen Jan Venekamp, Charles Geerts, Bertus Cirkel, Marco Proper, Tonnie van Eunen en de vrouw van John Mieremet, Ria Eelzak. De prijs van dat kleine pandje ging van € 108.000 (november 1995) naar € 82.000 (augustus 1996) naar € 83.000 (januari 1997) naar € 166.000 (oktober 1999) naar € 295.000 (maart 2000) naar € 700.000 (juni 2005) naar uiteindelijk € 1,3 miljoen dat Stadsgoed betaalde op 30 december 2005. Een absoluut speculantenpandje dat Stadsgoed voor een absurde prijs in handen krijgt. Alles voor de leefbaarheid…

Ronald Wiggers

De eerste versie van het artikel bevatte een aantal kritische vraagtekens bij de werkwijze van Stadsgoed. De directeur van Stadsgoed, Drs Ronald J.A. Wiggers, wilde niet meewerken aan het artikel. Da’s een lekkere directeur van een bedrijf dat onder een corporatie valt! Valt er wat te verbergen?
Deze Ronald roept ook vragen op. Hij treedt natuurlijk in meerdere notariele aktes op als directeur. Vreemd alleen dat in de ene koopakte Alexander Johannes Wiggers (geb. 1970) optreedt terwijl in een andere koopakte Josephus Adrianus Wiggers (geb. 1965) staat beschreven. Is Stadsgoed een familiebedrijf geworden? Wie is deze Alexander Johannes?

Artikel PropertyNL

Kennelijk heeft NV Stadsgoed of Het Oosten inzage in het verhaal gehad want van een kritisch stuk werd het een verhaal over de successen van Stadsgoed. De ondertitel van Propertynl, ‘onafhankelijke research voor professionals in vastgoed’, krijgt hierdoor wel een smetje. In het uiteindelijk gepubliceerde stuk in het magazine van augustus 2006 is nog weinig onafhankelijkheid te bespeuren. Alles wat Stadsgoed niet goed uitkwam is uit het concept geschrapt.

20 Reacties op Stadsgoed NV: wat verbergt zij?

 1. In het Kadaster staat geen akte waarin het pand verkocht wordt voor 1,3 miljoen aan het Stadsgoed. Als u een akte nummer heeft, dan zou ik graag het akte nummer willen weten.

  De huidge eigenaar is op dit moment: Nexelis Holding die het voor 400.000 heeft gekocht (31-7-2006). Voorgaande verkrijging was op 30 juni 2005 voor een bedrag van 700.000. Maar niks over een verkoop van 1,3 miljoen.

 2. Nexelis is van ‘dikke’ Charles Geerts. Op 30 juni 2005 kocht hij (met zijn Nexelis Holding B.V.) het pand voor 700.000 euro samen met Tonsa Holding (Bert Cirkel) en Aemstel Beheer BV (Marco Proper en Tonnie van Eunen). Er waren toen dus 3 eigenaren. De akte van 31-07-06 waar jij het over hebt in bericht van 2006-08-14 waarin staat dat eigenaar Nexelis is betekent dan waarschijnlijk dat hij de andere eigenaren heeft uitgekocht. Maar waarom het pand dan weer van 700.000 zakt naar 400.000 is natuurlijk ook schimmig.

  De bron van die verkoop aan Stadsgoed is de NRC die afgelopen maart schreef: ” Op de Wallen wordt ook gegoocheld met panden. Geldersekade 42 wisselde sinds 1995 talloze keren van eigenaar en steeg in die periode enorm in waarde. In 1995 werd het pand voor 239.000 gulden verkocht. Op 30 december vorig jaar kocht NV Stadsgoed, een dochteronderneming van woningbouwcorperatie Het Oosten, het voor 1,3 miljoen euro. In de tussentijd is het in bezit geweest van onder meer de eind vorig jaar doodgeschoten crimineel John Mieremet, een oud-gemeenteambtenaar van Amsterdam – in 2001 ontslagen wegens een witwasaffaire – en voormalig porno-handelaar Charles G., die in het IRT-rapport ook als een van ‘eigenaars’ van de Wallen werd gezien.”

 3. Oke! Ik vond het wat vreemd dat ik geen akte kon vinden waarin staat dat het pand voor 1,3 miljoen werd verkocht. Dit is gewoon een witwaspand.

 4. Het is duidelijk dat dit een witwaspand is, maar hoe zijn jullie eraan gekomen dat het pand voor 1,3 miljoen is verkocht?

 5. zie 2 reacties hierboven, bron was de NRC

 6. Het is helemaal niet verkocht er wordt veel geschreven maar is heel weinig van waar de kranten willen sensatie.

 7. In het Parool van 4 nov. 06 wordt dit verhaal iets duidelijker, Stadsgoed had een voorlopid koopcontract voor Geldersekade 42 maar uiteindelijk is de koop dus niet doorgegaan.


  Seksbazen komen niet door screening gemeente

  BART MIDDELBURG

  AMSTERDAM – NV Stadsgoed heeft een vastgoedtransactie met seksexploitanten afgezegd. Het betreft onder anderen de Wallen-ondernemers ‘Dikke Charles’ Geerts en Bert ‘Shout’ Cirkel.

  Zij zouden niet door de zogeheten Bibob-screening zijn gekomen en dus niet bonafide kunnen worden geacht. NV Stadsgoed is een dochter van woningbouwvereniging Het Oosten.

  Stadsgoed kocht in januari voor 1,3 miljoen euro de panden Geldersekade 42, 48 en 76 van Geerts, Cirkel en Aemstel Beheer (gevestigd op een adres van witwasser Tonnie van Eunen, die vorige week zelfmoord pleegde).

  De drie panden zijn de laatste op de Geldersekade waarin nog prostitutie wordt bedreven. Stadsgoed en ook de gemeente willen de prostitutie helemaal van de Geldersekade verdrijven. Als ontbindende voorwaarde voor de koop stelde Stadsgoed dat Geerts, Cirkel en Van Eunen hun bordeelvergunningen voor panden aan de Oudezijds Voorburgwal zouden verplaatsen. Ook daar wil de gemeente de prostitutie terugdringen.

  Voorwaarde was ook dat de seksbazen door de screening zouden komen volgens de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (Bibob), die is bedoeld voor de bestuurlijke bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dat is niet gelukt: de gemeente acht hen niet bonafide, en is van plan hun bordeelvergunningen in te trekken.

 8. Het is heel duidelijk dat deze mensen gewoon eerlijk hun geld verdienen. Hoe dan ook kranten zijn tegenwoordig Niks meer dan het Oh zo bekende roddelblad Privé!

 9. Oh ja, heel duidelijk heel eerlijke handel allemaal. Justitie is in dit ene geval toch maar eens verder gaan spitten en heeft Proper nu als verdachte gearresteerd, zie Parool van 3 september 2008:

  ‘Witwasser’ Marco Proper opgepakt

  ‘Witwasser’ Marco Proper opgepakt
  AMSTERDAM – Vermeend witwasser Marco Proper (43) is maandag in zijn woning in Amsterdam-Noord gearresteerd op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen bij de handel in vastgoed, waaronder de verkoop van het pand Geldersekade 42 aan de gemeente. In Propers woning vond de politie een vuurwapen.

  De financieel-economische recherche heeft de achtergronden van de verkoop van Geldersekade 42 uitgebreid onderzocht. Het pand is de laatste jaren in hoog tempo van eigenaar verwisseld, waarbij bekende criminelen zoals (de later geliquideerde) Johnny Mieremet een rol speelden. In de reeks transacties steeg het pand op papier sterk in waarde: van 239.000 gulden in
  1995 naar 700.000 euro in 2005. De gemeente kocht het pand om het uit criminele handen te halen.

  Proper was tot tien dagen voor die overdracht eigenaar van het pand. De recherche vermoedt dat hij voor het opmaken van notariële aktes bij die verkoop onjuiste informatie heeft aangeleverd en dat bij de transactie ‘onverklaarbaar vermogen’ is witgewassen.

  Propers naam duikt al jaren op in onderzoeken. Hij wordt in verband gebracht met drugshandel en het witwassen van de opbrengsten daarvan. Ook vermoedde het Openbaar Ministerie dat Proper is afgeperst door Willem Holleeder en consorten, al heeft justitie die aanklacht tegen Holleeder vorig jaar laten vallen. (HET PAROOL)

 10. Inmiddels is Proper al weer vrij gelaten, zo las ik gisteren in Het Parool, wel blijft hij volgens justitie verdachte van witwassing transacties rond het pand Geldersekade 42.

 11. In het Kadaster staat geen akte waarin het pand verkocht wordt voor 1,3 miljoen aan het Stadsgoed. Als u een akte nummer heeft, dan zou ik graag het akte nummer willen weten.

  De huidge eigenaar is op dit moment: Nexelis Holding die het voor 400.000 heeft gekocht (31-7-2006). Voorgaande verkrijging was op 30 juni 2005 voor een bedrag van 700.000. Maar niks over een verkoop van 1,3 miljoen.

 12. Nexelis is van ‘dikke’ Charles Geerts. Op 30 juni 2005 kocht hij (met zijn Nexelis Holding B.V.) het pand voor 700.000 euro samen met Tonsa Holding (Bert Cirkel) en Aemstel Beheer BV (Marco Proper en Tonnie van Eunen). Er waren toen dus 3 eigenaren. De akte van 31-07-06 waar jij het over hebt in bericht van 2006-08-14 waarin staat dat eigenaar Nexelis is betekent dan waarschijnlijk dat hij de andere eigenaren heeft uitgekocht. Maar waarom het pand dan weer van 700.000 zakt naar 400.000 is natuurlijk ook schimmig.

  De bron van die verkoop aan Stadsgoed is de NRC die afgelopen maart schreef: ” Op de Wallen wordt ook gegoocheld met panden. Geldersekade 42 wisselde sinds 1995 talloze keren van eigenaar en steeg in die periode enorm in waarde. In 1995 werd het pand voor 239.000 gulden verkocht. Op 30 december vorig jaar kocht NV Stadsgoed, een dochteronderneming van woningbouwcorperatie Het Oosten, het voor 1,3 miljoen euro. In de tussentijd is het in bezit geweest van onder meer de eind vorig jaar doodgeschoten crimineel John Mieremet, een oud-gemeenteambtenaar van Amsterdam – in 2001 ontslagen wegens een witwasaffaire – en voormalig porno-handelaar Charles G., die in het IRT-rapport ook als een van ‘eigenaars’ van de Wallen werd gezien.”

 13. Oke! Ik vond het wat vreemd dat ik geen akte kon vinden waarin staat dat het pand voor 1,3 miljoen werd verkocht. Dit is gewoon een witwaspand.

 14. Het is duidelijk dat dit een witwaspand is, maar hoe zijn jullie eraan gekomen dat het pand voor 1,3 miljoen is verkocht?

 15. zie 2 reacties hierboven, bron was de NRC

 16. Het is helemaal niet verkocht er wordt veel geschreven maar is heel weinig van waar de kranten willen sensatie.

 17. In het Parool van 4 nov. 06 wordt dit verhaal iets duidelijker, Stadsgoed had een voorlopid koopcontract voor Geldersekade 42 maar uiteindelijk is de koop dus niet doorgegaan.


  Seksbazen komen niet door screening gemeente

  BART MIDDELBURG

  AMSTERDAM – NV Stadsgoed heeft een vastgoedtransactie met seksexploitanten afgezegd. Het betreft onder anderen de Wallen-ondernemers ‘Dikke Charles’ Geerts en Bert ‘Shout’ Cirkel.

  Zij zouden niet door de zogeheten Bibob-screening zijn gekomen en dus niet bonafide kunnen worden geacht. NV Stadsgoed is een dochter van woningbouwvereniging Het Oosten.

  Stadsgoed kocht in januari voor 1,3 miljoen euro de panden Geldersekade 42, 48 en 76 van Geerts, Cirkel en Aemstel Beheer (gevestigd op een adres van witwasser Tonnie van Eunen, die vorige week zelfmoord pleegde).

  De drie panden zijn de laatste op de Geldersekade waarin nog prostitutie wordt bedreven. Stadsgoed en ook de gemeente willen de prostitutie helemaal van de Geldersekade verdrijven. Als ontbindende voorwaarde voor de koop stelde Stadsgoed dat Geerts, Cirkel en Van Eunen hun bordeelvergunningen voor panden aan de Oudezijds Voorburgwal zouden verplaatsen. Ook daar wil de gemeente de prostitutie terugdringen.

  Voorwaarde was ook dat de seksbazen door de screening zouden komen volgens de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (Bibob), die is bedoeld voor de bestuurlijke bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dat is niet gelukt: de gemeente acht hen niet bonafide, en is van plan hun bordeelvergunningen in te trekken.

 18. Het is heel duidelijk dat deze mensen gewoon eerlijk hun geld verdienen. Hoe dan ook kranten zijn tegenwoordig Niks meer dan het Oh zo bekende roddelblad Privé!

 19. Oh ja, heel duidelijk heel eerlijke handel allemaal. Justitie is in dit ene geval toch maar eens verder gaan spitten en heeft Proper nu als verdachte gearresteerd, zie Parool van 3 september 2008:

  ‘Witwasser’ Marco Proper opgepakt

  ‘Witwasser’ Marco Proper opgepakt
  AMSTERDAM – Vermeend witwasser Marco Proper (43) is maandag in zijn woning in Amsterdam-Noord gearresteerd op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen bij de handel in vastgoed, waaronder de verkoop van het pand Geldersekade 42 aan de gemeente. In Propers woning vond de politie een vuurwapen.

  De financieel-economische recherche heeft de achtergronden van de verkoop van Geldersekade 42 uitgebreid onderzocht. Het pand is de laatste jaren in hoog tempo van eigenaar verwisseld, waarbij bekende criminelen zoals (de later geliquideerde) Johnny Mieremet een rol speelden. In de reeks transacties steeg het pand op papier sterk in waarde: van 239.000 gulden in
  1995 naar 700.000 euro in 2005. De gemeente kocht het pand om het uit criminele handen te halen.

  Proper was tot tien dagen voor die overdracht eigenaar van het pand. De recherche vermoedt dat hij voor het opmaken van notariële aktes bij die verkoop onjuiste informatie heeft aangeleverd en dat bij de transactie ‘onverklaarbaar vermogen’ is witgewassen.

  Propers naam duikt al jaren op in onderzoeken. Hij wordt in verband gebracht met drugshandel en het witwassen van de opbrengsten daarvan. Ook vermoedde het Openbaar Ministerie dat Proper is afgeperst door Willem Holleeder en consorten, al heeft justitie die aanklacht tegen Holleeder vorig jaar laten vallen. (HET PAROOL)

 20. Inmiddels is Proper al weer vrij gelaten, zo las ik gisteren in Het Parool, wel blijft hij volgens justitie verdachte van witwassing transacties rond het pand Geldersekade 42.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload