Verberne de bak in !

Het heeft sinds begin jaren ’90 geduurd maar nu eindelijk is de gemeente in actie gekomen tegen huisbaas, voormalig ambtenaar en illegale hotelboer Peter Verberne. Verberne heeft eind jaren ’80 op slinkse wijze, waarbij hij zijn functie bij het Gemeentelijk Grondbedrijf gebruikte, een groot deel van het Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt in zijn bezit gekregen. Al in de jaren ’80 was hier een illegaal pension gevestigd, toen nog voor de opvang van Tamils. Nog steeds zit er er een illegaal pension cq hotel gevestigd. Illegaal, want het zijn panden met een woonbestemming. Ook is er sprake van illegale woningonttrekking. Huisjesmelker.

Begin jaren ’90 werd een pand van hem gekraakt (zie ook hieronder). Uiteindelijk werd dat ontruimd omdat Verberne het pand weer op gewone wijze zou gaan gebruiken. De krakers hadden met de politie afgesproken dat zij vrijwillig het pand zouden verlaten indien de politie met de fanfare zou komen… Bij de ontruiming kreeg de politie bloemen van de krakers maar helaas had de politie in plaats van het politiekapel een bandje met fanfaremuziek in een politiebusje opgezet. Anyway, dat was ergens begin jaren 90. Verberne heeft er daarna een illegaal hotel/pension van gemaakt waar nu dus pas een eind aan wordt gemaakt. Kon dat niet wat sneller?

Hieronder nog de tekst van een pamflet uit 1992 over Verberne:

Bron: Staatsarchief, afd. Pamfletten Catalogus


11-92/18 Verberne de bak in !
(1) anoniem
(2) dubbelz., A4, fotokopie, voorkant: tekening
(3) Ams-Zuid Rechtsst Wonen-kra
(4) FP /
(5) Facs.in Grachtenkrant 319extra (21-12-92) p.15. Aldaar ook verslag: eis OvJ 8 maanden + fl. 20.000.

Verberne diende klacht in tegen verspreiding affiche met oproep voor zitting
“Zielig he, meneer de rechter, ik word gepest. Nee meneer, ik woon niet op 28 huis, ik woon geloof ik op 16 drie”. Dat waren de eerste zinnen die Peter Verberne 27 oktober zei op de eerste zitting van de rechtszaak die het openbaar ministerie tegen hem heeft aangespannen wegens poging en aanzetten tot fraude. Volgt uitgebreid verslag van de aktiviteiten van Verberne rond het hofje in de Holendrechtstraat: het vermengen van funkties bij de gemeente met zijn belangen als huiseigenaar, het onder valse voorwendsel zijn buren er toe brengen de renovatie van hun pand via hem te laten lopen. Dit kostte hen handenvol geld, een werd failliet verklaard, zij werden hun huizen uitgeprocedeerd met gebruikmaking van vervalse rapporten. Zij konden niet meer naar hun huis terugkeren. Op het dieptepunt bood Verberne aan de huizen aan te kopen. De leegkomende huizen werden zonder toestemming van de eigenaren door Verberne aan studenten verhuurd. Bewoners en studenten werden weggepest door Verberne (post verdween, bij vorst gasleiding afsluiten, elektra en kabeltelevisie afsnijden, slopen van een huis terwijl iemand er nog woont). Een aantal malen werd door krakers ingegrepen die toevallig op nr.30 afgekomen waren aangezien dat al 5 jaar leegstond. Verberne kreeg van z’n collega’s subsidies die andere eigenaren niet kregen. De buurtbewoners zijn met de krakers een onderzoek begonnen. Daarna is het balletje aan het rollen gegaan. De gemeenteraad liet een onderzoek instellen door ‘n vriendje van Verberne: Verberne is onschuldig. Het Ministerie kwam tot andere conclusies. Verberne heeft tweemaal geprobeerd met een knokploeg het kraakpand op nr.30 te ontruimen. Met liegende studenten, een ‘studentenleger’, won Verberne het ontruimingsproces van de krakers en de politie ontruimde het pand door het uitdelen van bossen bloemen onder muzikale begeleiding. Verberne had van alle kamers van de studenten de sleutel. Als je lag te slapen sloop ie bij de meisjes de kamer op met een smoes. Als je er niet was dan belde hij met je telefoon naar het buitenland, naar z’n vriendin Hulshof. U begrijpt dat een hoop mensen in het proces een begin van zijn einde zullen zien. Het proces zal plaatsvinden aan de Parnassusweg op 8 december.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload