Ruyschstraat 32: etage in spekulantenpand gekraakt

Op Zondag 13 augustus 2006 is in Amsterdam Oost de eerste verdieping van het pand aan de Ruyschstraat 32 gekraakt. De etage is ruim anderthalf jaar geleden uitgesloopt en heeft sindsdien leeggestaan. Het pand is sinds het voorjaar 2005 in handen van een kring bekende Amsterdamse spekulanten. Die hebben het onderling 3 drie keer aan elkaar doorverkocht waardoor het een wonderzame waardestijging van 125.000 binnen 6 maanden is ondergaan. Aan de huurders is, helemaal volgens het bekende patroon, al aangekondigd dat zij maar beter hun huur konden opzeggen en vertrekken.

Het pand aan de Ruysschstraat 32 is sinds begin 2005 in handen van vastgoedhandelaren rond de Amsterdamse huisjesmelker Hussein Nawar. Via een zijn bvtjes Manner Vastgoed en Utopit heeft dhr Hussein halve straten in Amsterdamse Volkswijken weten aan te kopen. In het gevolg werden, goedschiks of kwaadschiks, de zittende huurders van hun goedkope huurcontracten afgeholpen. Zowel afkooppremies als verkrotting en uiteindelijk intimidatie horen bij de gebruikte middelen. Zowel de huurdersvereniging in Oudwest als het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedraag wisten erover te berichten.

In de Ruyschstraat ging het niet anders: toen Hussein het pand in januari 2005 heeft aangekocht, is aan alle huurders duidelijk gemaakt dat het pand gesplitst en verkocht moest worden. Twee huurders zijn inmiddels vertrokken. Ondanks 2 sindsdien aangevraagde vergunningen zijn behalve het uitslopen van 1 hoog geen werkzamheden uitgevoerd. Wel is het pand inmiddels weer doorverkocht.

De nieuwe eigenaar Jacques Michael Weiss heeft via zijn BV Wemi het pand in juli jl aangekocht. Vreemd genoeg heeft op het zelfde datum nog een transactie plaatsgevonden. Bij al in al 3 verkopen is de waarde met 125.000 euro ‘gestegen’.

Dat J M Weiss niet zomaar een onschuldige is die uiteindelijk de prijs voor de speculatie moet ophoesten word duidelijk als men weet dat dit niet het enige pand in Amsterdam is, waar dezelfde acteurs alweer het zelfde spelletje mee spelen. In juni 2006 heeft Wemi BV namelijk nog een vergelijkbaar pand van Hussein aangekocht aan de Nieuwe Achtergracht 91, wederom met een forse waardestijging als gevolg, wederom nadat Nawar Hussein het pand op dezelfde dag had verkregen. Opmerkelijk bij deze deal is dat een andere oude bekende meedoet, met name dhr Pepijn Koch, die zowel hier als bij de Pretoriusstraat 28 als interimfinancier optreed voor een deal die uitstekend geschikt is om geld met onduidelijke herkomst als vastgoedwinst witgewassen te krijgen.

De Weesperzijde, de wijk in Amsterdam oost waar de Ruyschstraat is gelegen, is niet pas sinds gisteren de prooi van allerhand grettige projectontwikkelaars, waaronder ook woningbouwverenigingen. Liefst zouden ze alle huurders met oude en goedkope contracten zien vertrekken om in het gevolg hun woningen aan betergestelden te kunnen verkopen. De gang van zaken rond de Ruyschstraat 32 is een schoolvoorbeeld hoe zoiets voor elkaar kan komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload