Reacties op: Oliedom http://speculanten.nl/2006/09/27/oliedom/ SPOK . . . www.speculanten.nl . . . . spok @ squat.net Fri, 14 Nov 2014 11:44:25 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8-beta1-40782 Door: anoniem http://speculanten.nl/2006/09/27/oliedom/#comment-1203 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=68#comment-1203 artikel gelderlander

20-12-2011: Nijmegenaar John Deuss: spil in fraude van 7 miljard

NIJMEGEN – De Nijmegenaar John Deuss, nog steeds eigenaar van een kasteel in Berg en Dal, is de spil in een zeven miljard omvattende btw-fraude. In de rechtbank van Arnhem is dinsdag een regiezitting over FCIB, de First Curaçao International Bank, die de Engelse schatkist tussen 2000 en 2006 circa zeven miljard euro heeft gekost.

FCIB, dat in oktober 2006 op last van justitie werd gesloten, stond centraal in de fraude. Alle betalingen verliepen via deze bank en het computercentrum van de bank in Berg en Dal bij Nijmegen. De Nederlander John Deuss, in de jaren tachtig berucht vanwege schimmige oliehandel, was zowel eigenaar van de bank als van het computercentrum.

Bij de zeven miljard euro omvattende btw-fraude van enkele jaren geleden waren niet alleen gelukszoekers en sjacheraars betrokken. Ook een juriste van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) heeft eraan meegedaan, naar nu is gebleken. De vrouw, gespecialiseerd in btw-kwesties, was destijds hoofd van de Centrale Unit EU-fraude bij de FIOD. Daarvóór werkte ze bij de Belastingdienst. Zij is in april van dit jaar door de rechtbank in Zutphen tot één jaar celstraf veroordeeld. Tegenover ambtenaren van de FIOD, die haar hebben verhoord, heeft ze verklaard welbewust in de btw-fraude gestapt te zijn. Dat blijkt uit de databank van de Nederlandse rechtbanken, rechtspraak.nl.

Tussen 2000 en 2006 gingen er 1.000 miljard Britse ponden om bij de bank. Circa 2.500 handelaren worden wereldwijd verdacht van betrokkenheid bij de btw-fraude. Het ging voornamelijk om mobiele telefoons en computerprocessors, die in hoog tempo binnen de Europese Unie werden verhandeld. De handel ging grotendeels op papier. De goederen bleven al die tijd opgeslagen in Engeland. Dezelfde partij goederen werd vaak binnen een paar dagen opnieuw verhandeld. De btw werd teruggevorderd van de Engelse fiscus, de verschuldigde btw nooit afgedragen.

Bij controle bleek het importerende bedrijf vaak al ’geploft’. Meerdere Nederlandse handelaren zijn bij de btw-fraude betrokken geweest. De veroordelingen die de diverse rechtbanken hebben opgelegd, variëren van werkstraffen tot een celstraf van drie jaar. De voormalige FIOD-juriste handelde vanuit Apeldoorn.

]]>