Hilwis: Handel in de Rivierenbuurt

het Hilwiscomplex, bestaande uit de ‘wolkenkrabber’ van Berlage en de omliggende straten zoals de Churchill-laan, Victorieplein, Rooseveltlaan en het Merwedeplein, heeft al een roerige geschiedenis achter de rug als het om de verschillende eigenaren gaat die sinds de jaren ’90 betrokken zijn geweest.

In 1993 ging het complex voor 22 miljoen gulden naar Lou Bartels, voormalig penningmeester van Ajax. Hij beweerde dat hij toen door de Heineken-ontvoerder Cor van Hout was bedreigd. In de beruchte bar van het Hilton Hotel werd de zakenman volgens zijn advocaat mr. M.E. van Huet aangesproken door Van Hout, die eiste dat Bartels de aankoop samen met een bepaalde aannemer zou doen. Tijdens het gesprek zou Van Hout hebben gezegd, dat er “vervelende dingen” zouden gebeuren, als Bartels niet op de verlangens in zou gaan.

Eind 2000 werd het complex verkocht aan Merwede Woningen BV, een dochter van de Merwede Groep van Jan Dirk Paarlberg en David Beesemer. Merwede Woningen schoof het pakket panden begin 2006 weer door naar BLD Vastgoed BV, een dochter van Armario N.V., gevestigd op de Antillen. Zowel BLD als Armario zijn bedrijven van Paarlberg.

Een jaar na deze transactie werd begin januari 2007 het complex verkocht aan Townspace Property B.V., een bedrijf dat wordt beheerd door makelaarskantoor Rappange. Nog dezelfde maand volgt er weer een verkoop: dit keer wordt het hele handeltje van bijna 200 woningen via VariaProp II C.V. verkocht aan Stichting VariaProp. Ook deze verkoop lijkt een interne zaak: de enig bestuurder van deze stichting is Rob Rappange. Wie echter de aandelen van Townspace en VariaProp bezit is niet bekend, wie is de onbekende geldschieter?

Volgens de weblog Rivierenbuurt steekt het nog iets ingewikkelder in elkaar: de oude eigenaar Lou Bartels heeft indertijd alleen het juridisch eigendom verkocht en is zodoende nog de economisch eigenaar. De uitponding van het complex, begonnen met de splitsing in appartementsrechten door Bartels, is door Merwede flink op gang gekomen en ook Rappange zal verder gaan om het complex geheel uit te ponden. En onderhoud uitvoeren, bijvoorbeeld aan de belabberde stookketel, wordt maar niet uitgevoerd terwijl de bewoners daarover al jarenlang klagen.

6 Reacties op Hilwis: Handel in de Rivierenbuurt

 1. Rob Rappange is de man achter Townspace en Variaprop, Rappange heeft hele blokken vastgoed voor tientallen meloenen euro’s in een prive-portefeuille ondergebracht.

 2. Rob Rappange is de man achter Townspace en Variaprop, Rappange heeft hele blokken vastgoed voor tientallen meloenen euro’s in een prive-portefeuille ondergebracht.

 3. http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=35554

  Hilwis: huurverhoging van 1000 euro

  Donderdag 5 juni 2008

  Huurders van het Hilwiscomplex aan het Victorieplein in Zuideramstel hebben de schrik van hun leven gekregen. Verhuurder Rappange wil de huur met maar liefst 1000 euro verhogen.
  Momenteel betalen bewoners van huurwoningen in het complex rond de 800 euro per maand. Rapange wil dat bedrag nu verhogen naar 1850 euro.
  Verhuurder Rappange weigerde voor de camera van AT5 te reageren, maar meldde telefonisch in zijn recht te staan. Boven de huurgrens van 630 euro mogen verhuurders de huur naar eigen inzicht verhogen. Het Wijksteunpunt wonen overweegt naar de rechter te stappen.

 4. http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=35554

  Hilwis: huurverhoging van 1000 euro

  Donderdag 5 juni 2008

  Huurders van het Hilwiscomplex aan het Victorieplein in Zuideramstel hebben de schrik van hun leven gekregen. Verhuurder Rappange wil de huur met maar liefst 1000 euro verhogen.
  Momenteel betalen bewoners van huurwoningen in het complex rond de 800 euro per maand. Rapange wil dat bedrag nu verhogen naar 1850 euro.
  Verhuurder Rappange weigerde voor de camera van AT5 te reageren, maar meldde telefonisch in zijn recht te staan. Boven de huurgrens van 630 euro mogen verhuurders de huur naar eigen inzicht verhogen. Het Wijksteunpunt wonen overweegt naar de rechter te stappen.

 5. Het Parool pikt het nu in juli 2008 ook op: de vele petten van Rappange.

  Zie Heibel rond Wolkenkrabber

  Heibel rond Wolkenkrabber

  AMSTERDAM – Makelaar Rappange heeft een conflict met zowel huurders als kopers van driehonderd woningen in het Hilwiscomplex (waaronder de Wolkenkrabber) aan het Victorieplein.

  Zowel de minister als de rechter is er al aan te pas gekomen, maar dat lost de problemen niet op.

  Huurders van de vrijesectorwoningen in het complex vechten tegen huurverhogingen van ruim duizend euro per maand. Zij hebben zich mede via tijdelijke contracten verplicht opnieuw met de verhuurder in onderhandeling te gaan.

  Minister Ella Vogelaar van Volkshuisvesting schrijft aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SP, dat Rappange het bont maakt. Ze adviseert huurders te procederen. Ook al zijn de huren vrij, het recht op wonen is zo belangrijk, dat de rechter zich volgens de minister tegen superverhogingen zal verzetten.

  Tegelijkertijd voeren huiseigenaren in het complex strijd tegen Rappange. De makelaar, met een meerderheid in de Vereniging van Eigenaren (VVE), probeert tegen hun wil als beheerder op te treden.

  Sinds de Stichting Varia Prop, in 2007 huurwoningen kocht met als oogmerk verkoop, heeft Rappange als hoofdinvesteerder de meerderheid in de VVE.

  De bewoners verwijten Rappange machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Rappange treedt op als eigenaar, verhuurder, makelaar, en via de firma Driessen & Rappange ook als verzekeraar.

  Het doel van Varia Prop was bij aankoop van de appartementen helder, aldus Rappange in een brief (8 maart 2007) aan de andere eigenaren, verenigd in de organisatie Den Hengst: ‘(…) dat huur- en VVE-beheer, en het agentschap van verzekeringen onder onze hoede zou komen.’ Aldus stelde Rappange op de VVE-vergadering van 28 augustus, met meerderheid van stemmen, zichzelf voor als beheerder.

  Den Hengst vaardigde daarop op initiatief van bewoner Felix Rottenberg, ‘wijze mannen’ af voor overleg, onder wie Gert-Jan Jimmink, eigenaar van de boekhandel in Hilwis. Naar verluidt was de sfeer goed, maar bleven standpunten onveranderd.

  Daarop stapte Den Hengst naar de rechter, die het besluit van de VVE half maart vernietigde. Rappange kondigde nog hoger beroep aan, maar liet de termijn verlopen.

  Robbert Paul Rappange reageert laconiek. Over de huurverhogingen:”Het zijn vrijesectorwoningen waar 700 euro huur wordt betaald en de marktprijs boven de 2500 euro ligt. Wij stellen 1800 euro voor. Als ze niet kunnen betalen, helpen we ze bij het zoeken van een goedkoper huis.”

  Over de VVE niet met rust. ”Ik vraag opnieuw stemming aan en laat weer een rechtszaak komen. De rechter wil een minderheid beschermen. Als dat in de Tweede Kamer ook zo gebeurt, komt er geen wet meer door.” (TON DAMEN)

 6. Het Parool pikt het nu in juli 2008 ook op: de vele petten van Rappange.

  Zie Heibel rond Wolkenkrabber

  Heibel rond Wolkenkrabber

  AMSTERDAM – Makelaar Rappange heeft een conflict met zowel huurders als kopers van driehonderd woningen in het Hilwiscomplex (waaronder de Wolkenkrabber) aan het Victorieplein.

  Zowel de minister als de rechter is er al aan te pas gekomen, maar dat lost de problemen niet op.

  Huurders van de vrijesectorwoningen in het complex vechten tegen huurverhogingen van ruim duizend euro per maand. Zij hebben zich mede via tijdelijke contracten verplicht opnieuw met de verhuurder in onderhandeling te gaan.

  Minister Ella Vogelaar van Volkshuisvesting schrijft aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van de SP, dat Rappange het bont maakt. Ze adviseert huurders te procederen. Ook al zijn de huren vrij, het recht op wonen is zo belangrijk, dat de rechter zich volgens de minister tegen superverhogingen zal verzetten.

  Tegelijkertijd voeren huiseigenaren in het complex strijd tegen Rappange. De makelaar, met een meerderheid in de Vereniging van Eigenaren (VVE), probeert tegen hun wil als beheerder op te treden.

  Sinds de Stichting Varia Prop, in 2007 huurwoningen kocht met als oogmerk verkoop, heeft Rappange als hoofdinvesteerder de meerderheid in de VVE.

  De bewoners verwijten Rappange machtsmisbruik en belangenverstrengeling. Rappange treedt op als eigenaar, verhuurder, makelaar, en via de firma Driessen & Rappange ook als verzekeraar.

  Het doel van Varia Prop was bij aankoop van de appartementen helder, aldus Rappange in een brief (8 maart 2007) aan de andere eigenaren, verenigd in de organisatie Den Hengst: ‘(…) dat huur- en VVE-beheer, en het agentschap van verzekeringen onder onze hoede zou komen.’ Aldus stelde Rappange op de VVE-vergadering van 28 augustus, met meerderheid van stemmen, zichzelf voor als beheerder.

  Den Hengst vaardigde daarop op initiatief van bewoner Felix Rottenberg, ‘wijze mannen’ af voor overleg, onder wie Gert-Jan Jimmink, eigenaar van de boekhandel in Hilwis. Naar verluidt was de sfeer goed, maar bleven standpunten onveranderd.

  Daarop stapte Den Hengst naar de rechter, die het besluit van de VVE half maart vernietigde. Rappange kondigde nog hoger beroep aan, maar liet de termijn verlopen.

  Robbert Paul Rappange reageert laconiek. Over de huurverhogingen:”Het zijn vrijesectorwoningen waar 700 euro huur wordt betaald en de marktprijs boven de 2500 euro ligt. Wij stellen 1800 euro voor. Als ze niet kunnen betalen, helpen we ze bij het zoeken van een goedkoper huis.”

  Over de VVE niet met rust. ”Ik vraag opnieuw stemming aan en laat weer een rechtszaak komen. De rechter wil een minderheid beschermen. Als dat in de Tweede Kamer ook zo gebeurt, komt er geen wet meer door.” (TON DAMEN)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>