Hilwis: Handel in de Rivierenbuurt

het Hilwiscomplex, bestaande uit de ‘wolkenkrabber’ van Berlage en de omliggende straten zoals de Churchill-laan, Victorieplein, Rooseveltlaan en het Merwedeplein, heeft al een roerige geschiedenis achter de rug als het om de verschillende eigenaren gaat die sinds de jaren ’90 betrokken zijn geweest.

In 1993 ging het complex voor 22 miljoen gulden naar Lou Bartels, voormalig penningmeester van Ajax. Hij beweerde dat hij toen door de Heineken-ontvoerder Cor van Hout was bedreigd. In de beruchte bar van het Hilton Hotel werd de zakenman volgens zijn advocaat mr. M.E. van Huet aangesproken door Van Hout, die eiste dat Bartels de aankoop samen met een bepaalde aannemer zou doen. Tijdens het gesprek zou Van Hout hebben gezegd, dat er “vervelende dingen” zouden gebeuren, als Bartels niet op de verlangens in zou gaan.

Eind 2000 werd het complex verkocht aan Merwede Woningen BV, een dochter van de Merwede Groep van Jan Dirk Paarlberg en David Beesemer. Merwede Woningen schoof het pakket panden begin 2006 weer door naar BLD Vastgoed BV, een dochter van Armario N.V., gevestigd op de Antillen. Zowel BLD als Armario zijn bedrijven van Paarlberg.

Een jaar na deze transactie werd begin januari 2007 het complex verkocht aan Townspace Property B.V., een bedrijf dat wordt beheerd door makelaarskantoor Rappange. Nog dezelfde maand volgt er weer een verkoop: dit keer wordt het hele handeltje van bijna 200 woningen via VariaProp II C.V. verkocht aan Stichting VariaProp. Ook deze verkoop lijkt een interne zaak: de enig bestuurder van deze stichting is Rob Rappange. Wie echter de aandelen van Townspace en VariaProp bezit is niet bekend, wie is de onbekende geldschieter?

Volgens de weblog Rivierenbuurt steekt het nog iets ingewikkelder in elkaar: de oude eigenaar Lou Bartels heeft indertijd alleen het juridisch eigendom verkocht en is zodoende nog de economisch eigenaar. De uitponding van het complex, begonnen met de splitsing in appartementsrechten door Bartels, is door Merwede flink op gang gekomen en ook Rappange zal verder gaan om het complex geheel uit te ponden. En onderhoud uitvoeren, bijvoorbeeld aan de belabberde stookketel, wordt maar niet uitgevoerd terwijl de bewoners daarover al jarenlang klagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload