Krotten: In 3 jaar van 3 naar 10 miljoen euro

Het blok Tabak I in de Spuistraat, al jarenlang een speculatiespeeltje pur sang, heeft weer een nieuwe eigenaar. De panden in hartje centrum Amsterdam waren jarenlang in bezit van GW Bakker totdat Erik de Vlieger de panden Spuistraat 219 – 231 met zijn Imca Vastgoed in 2002 overnam voor € 3.063.016. Zoals bekend verdween Erik van het toneel en werd Imca omgevormd tot Maeyveld. In 2005 komt er dan een koopovereenkomst tussen verkoper Maeyveld en kopers Marcel Berendsen en Michael John van Bruggen. Zij boden in 2005 een bedrag van 10,5 miljoen en spraken af dat de panden uiterlijk in oktober 2007 geleverd moesten worden. De volledige akte is ook in te zien.

Tabak II, het blok van Spuistraat 199, het Keizerrijk en de Wijde Steeg, heeft overigens natuurlijk ook onze aandacht. In het bekende verhaal over de “vermeende” afpersing van Erik de Vlieger speelde Tabak II de inzet. Meer daarover alhier.

Het lijkt er sterk op dat Maeyveld, die in 2005 dus al wist dat zij een koper hadden, het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Centrum een loer heeft gedraaid. Nog in februari 2006 stemde het DB namelijk in met het hotelinitiatief van Maeyveld om de panden te verbouwen en deels te slopen om er een hotel met circa 64 hotelkamers, circa 55 ondergrondse parkeerplaatsen, 7 sociale huurwoningen en winkels/horeca in de plint te realiseren.
Verdere hoteluitbreiding in deze buurt is strijdig met het hotelbeleid en met het bestemmingsplan maar kreeg alleen instemming omdat er dan eindelijk eens iets met de panden zou gebeuren en omdat Maeyveld een vertrouwenwekkende partij was. Maar toe het DB besloot medewerking te geven waren de panden dus al verkocht an Berendsen en Van Bruggen.

Michael van Bruggen kennen we als voormalig directeur van de Oyster Groep, de restauranttak van het Paarlberg imperium. Later werd Van Bruggen zakelijk partner van Paarlberg voormalige hulpje David Beesemer en kochten zij samen in korte tijd zeer veel panden in de Leidsebuurt op. Ook het al lang gekraakte pand Lange Leidsedwarsstraat 35 kwam in handen van Beesemer en Van Bruggen.

MBM Berendsen is nog een beetje een onbekende maar we troffen wel een hotelboer aan die ook zo heet, hij was General Manager van het Badhotel in Domburg.

Berendsen en Van Bruggen zijn geen ontwikkelaars zodat het er meer op lijkt dat ook zij deze belegging na een aantal jaar weer zullen doorverkopen aan de zoveelste gelukzoeker op rij. Alle partijen hebben met klem benadrukt dat zij wel gaan ontwikkelen maar het tegendeel blijkt waar. We roepen het DB van het stadsdeel dan ook op om nu serieus werk te maken van een onteigeningsprocedure. Op basis van de Woningwet kan de eigenaar in ieder geval al worden gedwongen om het achterstallig onderhoud van de tientallen woningen aan te pakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload