Strafzaak tegen eigenaar kraakpand Pretoriusstraat 28

Even een oproepje van Indymedia geplukt over nieuwe ontwikkelingen rondom de Pretoriusstraat 28 waarbij de oude en nieuwe eigenaren zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden wegens oa hypotheekfraude.

Van Indymedia:

De eigenaar van het kraakbolwerk aan de Pretoriusstraat 28 in Amsterdam Oost moet in 2007 voor de strafrechter verschijnen. Joseph Cyrrus McCarthy en 17 anderen zijn verdacht van ondermeer hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. Maandag 19 februari gaat daarom de kraakgroep bij de deelraad in oost nog eens met nadruk de onmiddelijke intrekking van de bouwvergunning voor het pand eisen.

McCarthy heeft, sinds in 1996 hij eigenaar werd van de Pretoriusstraat 28, het pand en ander vastgoed gebruikt in een reeks pyramidespeelachtige hypotheekconstructies. Door middel van herhaalde verkooptransacties werden de prijzen van huizen naar boven gedreven teneinde steeds hogere hypothekensommen los te peuteren bij verschillene financiele instellingen. Veel van de kopers en verkopers waren van valse inkomenverklaringen voorziene stromannen van de organisatorische kopstukken van MCarthy’s netwerk.

Al sinds de kraak van het pand in 2001 heeft de kraakgroep herhaaldelijk op de wanpraktijken van McCarthy en zijn netwerk gewezen. In 2003 is het rapport ‘Waar rook is…’ in samenwerking met het SPOK gepubliceerd. In januari 2006 heeft de deelraad in oost-watergraafsmeer een eerdere bouwvergunning voor het pand aan de Pretoriusstraat ingetrokken op basis van de wet BIBOB. Zoals nu blijkt terecht. Immers staat vrijwel de hele als spekulantenbende aangewezen personenkring nu voor de strafrechter. Ook de ‘wonderlijke waardestijgingen’ van het pand zijn opeens te verklaren.

Genoemde wanpraktijken en het strafrechtelijke onderzoek hebben in 2006 tot een bijna-veiling en een onderhandse verkoop van het pand geleid. Daarbij is hypotheekbank ING voor meerdere tonnen de mist in gegaan. De zogenaamd ‘nieuwe eigenaars’, Pepijn Koch, Robert Leon Segaar, Albert van de Laar en Antonius Klomp zijn echter zakenpartners van McCarthy en diens boekhouder Jan van den Elshout, ook hoofdverdachte in deze zaak. Koch blijkt sinds 1998 met McCarthy en Elshout samengewerkt te hebben en heeft tenminste tot april 2006 nog werkzamheden voor McCarthy uitgevoeerd. Ook Robert Leon Segaar blijkt niet veraf te staan: Koch en Segaar staan immers op de getuigenlijst in de strafzaak.

Ook op de verbindingen tussen McCarthy en zijn stromannen is door de kraakgroep herhaaldelijk gewezen. Er is zelf een vervolgrapport gepubliceerd: ‘Waar stro is’. Dit deed het stadsdeel het bezwaar van de ‘nieuwe’ eigenaars tegen de intrekking van de eerste bouwvergunning afwijzen. Desondanks is de door dezelfde mensen opnieuw aangevraagde bouwvergunning in oktober 2006 alsnog verleend. Na protesten heeft dit weliswaar voor onrust in de deelraad gezorgd, de gewraakte vergunning is echter tot heden in stand gebleven, ook is ‘diepgaand onderzoek’ door het stadsdeel beloofd.

De kraakgroep gaat maandag 19 februari 2007 de commissie wonen van het stadsdeel op de hoogte stellen en van de portefeuillehouder nogeens de onmiddelijke intrekking van de vergunning eisen.

Komt allen:

Maandag 19 februari 2007

19.00 Joes Garage, pretoriusstraat 28, voor uitleg en achtergronden
20.00 Deelraadskantoor Oost-Watergraafsmeer, Linneausstraat 89, Raadzaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload