Reacties op: De AWV met de droom van GW Bakker? https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/ SPOK . . . www.speculanten.nl . . . . spok @ squat.net Fri, 14 Nov 2014 11:44:25 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8-beta1-40782 Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-77 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-77 Interessant stuk over een blok bij mij om de hoek. Helaas geeft het niet het gewenste inzicht in de koop- en verkooppraktijken van de betrokken partijen. Dat is natuurlijk moeilijk te achterhalen en publicatie van speculaties of niet geverifieerde informatie is riskant. Maar een huurder uit De Pijp wil er op een vrij moment de gedachten wel eens over laten gaan. Ik vraag me namelijk af of de gemeente de AWV ‘gepushed’ heeft, zoals middels de vraag in de voorlaatste alinea wordt gesuggereerd.

Ten eerste:
Zou het niet kunnen zijn dat de AWV er gewoon een andere ‘moraal’ op na houdt dan de Alliantie? De Alliantie heeft aangegeven dat zij de verkoop van de woningen absoluut niet bij haar maatschappelijke taak vindt passen. De AWV denkt daar, net als veel andere corporaties, blijkbaar anders over. Zelf woon ik in een blok van Eigen Haard met enkel sociale huur. Na sloop wordt er zeer waarschijnlijk teruggebouwd volgens de 70-30 regeling. Het aantal woningen blijft ongeveer gelijk, dus verdwijnt 70% van de sociale huur op deze locatie. Eigen Haard legitimeert dit met de ‘economische noodzakelijkheid’: sociale huurwoningen zijn geen winstgevende onderneming, daarom moet er vastgoed verkocht worden. Daarmee moeten de verliesgevende projecten worden gefinancierd. Dus, om haar maatschappelijke taak te vervullen, moet ze een beleid voeren dat dit (deels) tegenwerkt.

Ten tweede:
Als de AWV er echter niet anders over zou denken dan de Alliantie, dan zou er inderdaad sprake van kunnen zijn dat ze door de gemeente ‘gepushed’ is. Waarom zou de gemeente de AWV dan ‘pushen’ om toch de Bakkerblokken aan te kopen? Stadsdeel Oud-Zuid besloot in april 2006 de splitsings- en samenvooegingsvergunning in te trekken. Hieruit spreekt toch de intentie om sociale huur te behouden voor De Pijp. Of dit van harte ging valt echter te betwijfelen, het vond immers pas na een jarenlange (juridische) strijd plaats. Wellicht dat de gemeente, met goedkeuring van stadsdeel Oud-Zuid, toch graag van die panden af wil zonder er zelf geld in te investeren. De eerste potentiele koper – de Alliantie – wil er alleen sociale huur van maken, maar vindt het financieel niet haalbaar. Dan zijn er twee mogelijkheden, of de huizen worden alsnog als appartementen verkocht (zoals nu gebeurt) of de gemeente moet zelf geld bijleggen om sociale huur te realiseren. Als de gemeente in dat laatste geen zin heeft, dan vindt dus verkoop plaats aan een koper die wel wil renoveren en verkopen. Wellicht dat zo’n koper een duwtje in de rug nodig heeft om aanvankelijke tegenzin te overwinnen. Opnieuw speelt hier de ‘economische noodzaak’ mee. Wellicht dat de gemeente door de verkoop aan de AWV hoopt zelf de handen in onschuld te kunnen wassen en de AWV tot boeman te maken. Die zal daar niet al te veel problemen mee hebben, wat ze kan dik verdienen. Ondertussen kan de gemeente met het riedeltje komen dat ze echt haar best heeft gedaan, dat het financieel niet haalbaar was, maar dat ze de beste oplossing heeft gevonden, want de zittende huurders mogen blijven.

Maar ja, vooralsnog weten we het niet. De voortdurende aandacht voor de Bakkerblokken zal hier hopelijk in de nabije toekomst nog wat licht op werpen. Want op deze manier kan achter onze ruggen om gemakkelijk een spelletje met ons worden gespeeld. Het sociale gezicht wordt getoond, maar huurders hebben geen enkele manier om te controleren hoe sociaal dat is.

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-80 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-80 Afgelopen dinsdag 13 maart is er oa door SPOK medewerkers ingesproken in de deelraad Oud-Zuid, commissie wonen. Met betrekking tot ‘behoud sociale huur’ en ‘de bakkerblokken’:

Beste Commissie

Dezer dagen is door het ministerie van justitie een rapport over vastgoedcriminaliteit gepubliceerd. Volledig rapport Ministerie van Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (pdf). In dit rapport wordt ondermeer uiteengezet hoe crimineel geld als legale winst in de vastgoedsector word geparkeerd. Ook over de uitwerking van dat soort praktijken word verslag gedaan, namelijk dat daardoor markt grof verstoord word omdat de instroom van zwart geld tot een overhitting en onbetaalbare woningprijzen leidt.

Het vraagstuk over waarom juist de vastgoedsector, en met name de woningmarkt zich zo goed lenen voor het witwassen van zwart geld wordt uitgebreid behandelt. Er wordt gestelt dat door het uitponden van panden, dus het eruitzetten van de huurders ten bate van splitsing en verkoop veel geld te verdienen valt zonder dat er echt toezicht van de overheid plaatsvindt. Of de waardestijgingen van woningen dan een rationele basis hebben of het resultaat zijn van immer hogere zogeheten ‘investeringen’ door malafide partijen, word niet getoetst. Gezien het feit dat dezelfde overheid door haar splitsingsbeleid zelfs faciliteert, word de instroom van zwart geld niets meer in de weg gelegd. Wit is geld ook vooral dan, als het als legale winst belast kan worden, de fiscus zegt bedankt. Net zogoed worden de woningen in kwestie opgeknapt, en dan voor bewoners met een dikke portmonee, dus ook de gemeente staat er blij naast.

In het stadsdeel Oud-Zuid gebeurt veel soortgelijks. Een concreetvoorbeeld is het pand aan de van Van Ostadestraat 137, waar door de inmiddels geliquideerde Evert Hingst winsten uit de drugshandel zijn witgewassen. Aan diens vertegenwordiger Roger Horn is dan door het DB doodleuk een bouwvergunning verleend en het toen gekraakte pand 2 keer met groot machtsvertoon ontruimd. Tot heden zitten daar nog steeds door deze lieden geplaaste kraakwachten op het spekulatieobjekt te passen.

Inmiddels heeft het gerucht van het vastgoedeldorado in de randstad ook hogere regioenen bereikt. Via schijnbaar keurige nederlandse vastgoedbedrijven zoals Vondel Vastgoed vindt ook geld uit internationale wateren zijn weg naar Oud-Zuid. Deze eigenaresse van de evenens gekraakte panden in de Ruysdaelstraat is ondank haar facade in Amsterdam namelijk in eigendom van een beleggings-maatschappij op de Antillen. Deze wederom zeteld op dezelfde plek dan Equity Trust BV die sinds tientallenjaren als boekhoudingskantoor voor het corrupte vermogen van dictatoren uit de hele wereld fungeert, ondermeer de familie Soeharto.

Het rapport beaamd dat de betrokken overheiden bar weinig doen omgenoemde wantoestanden te bestrijden. De van Ostadestraat 137 is er een schoolvoorbeld van. Plekken als de Ruysdaelstraat bieden echter een kans. Als er politieke wil zou zijn, kan de geldwassers makkelijk roet in het eten gegooid worden: waar niets uit te ponden valt, is niets wit te wassen. Tijd om door een nieuw opletend woonbeleid een lijn te trekken.

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-81 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-81 Afgelopen dinsdag 13 maart is er oa door SPOK medewerkers ingesproken in de deelraad Oud-Zuid, commissie wonen. Met betrekking tot ‘behoud sociale huur’ en ‘de bakkerblokken’:

Inspraaktekst 13 maart

Ook ik ben van het Spekulatie Onderzoeks Kollektief, een organisatie die sinds 1978 onderzoek doet naar speculatie in voornamelijk de Amsterdamse woningmarkt.

Het lijkt mij vanzelfsprekend dat een stadsdeel op het moment dat hetover woonbeleid spreekt ook kijkt hoe deze uitwassen zoals huisjesmelkerij, het uitponden, crimineel vastgoed, en speculatie de woningmarkt te voorkomen zijn. Het zal u duidelijk zijn dat de woningzoekende hier niet bij gebaat is.

Mijn collega heeft al twee voorbeelden van misstanden in departiculiere huursector gegeven. Ik wil daar nog een voorbeeld aantoevoegen, namelijk de situatie rond de Bakkerblokken, en de rol van de AWV bij het verdwijnen van betaalbare huisvesting.

Zoals u weet heeft de heer Gerard Bakker een lange staat van dienst op het gebied van het splitsen en uitponden en laten verdwijnen van goedkope woonruimte. We waren dan ook aangenaam verrast dat hetstadsdeel uiteindelijk besloten heeft de splitsingsvergunningen voor de Bakkerblokken weer in te trekken.

Bakker kocht de bakkerblokken in juni 2000 op de veiling voor een bedrag van 6,4 miljoen gulden. Aan de panden was al jaren geen onderhoud gedaan, en huurders werden op alle mogelijke manieren onder druk gezet om hun woning te verlaten. Nadat de vergunningen geweigerd werden verkocht Bakker de panden weer aan RVG woningen.

En via een klassieke ABC transactie werden de panden vervolgens in het najaar van 2006 aan de AWV verkocht voor een bedrag van 8,2 mln euro (20 miljoen gulden). Hoeveel Bakker of RVG wonen aan de deal verdiend hebben is helaas niet te zeggen. Alle drie partijen hebben die informatie door hun notaris op een vakkundige manier laten afschermen.

Deze bedragen maken duidelijk dat degene die hoopte dat met de aankoop door de AWV er een einde komt aan de speculatie dus bedrogen uitkomt. Naast de onduidelijkheid en schimmigheid die mede door de AWV ontstaan is, vreest het SPOK dat met de aankoop de jacht op de betaalbarehuurwoningen door speculanten pas echt geopend zal worden. De doos vanpandora zou wel eens door deze transactie geopend kunnen zijn.

Verplaatst u zich eens in de rol van een snelle jongen die net als Bakker of RVG geld over de ruggen van uw stadsdeelbewoners wilverdienen. Als je maar genoeg dreigbrieven stuurt en roept dat je gaatverkopen en splitsen zullen veel huurders vertrekken waardoor dewaarde van je beleggingsobject toeneemt. En splitsingsvergunningendaar hoef je je al helemaal niet meer druk om te maken. Want als jedie niet krijgt dan kun je je beleggingsobject altijd nog aan de AWV slijten. Die krijgen immers wel een splitsingsvergunning. Ik verzeker u, op deze wijze is geen enkele particuliere huurder zijn toekomst zeker.

Wil je deze keten van speculatie doorbreken dan is er eigenlijk maar een weg. Geen splitsingsvergunningen meer en dus ook niet voor de AWV. Die zal haar verlies moeten nemen en het blok weer in de reguliere verhuur moeten terugbrengen.

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-91 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-91 Dit is een gezamenlijk persbericht van de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) en Stadsdeel Oud-Zuid.
Amsterdam, 16 maart 2007

“Bakkerpanden” opgeknapt met behoud van sociale huurwoningen
Stadsdeel Oud-Zuid tevreden met plannen AWV

Nadat jarenlang de renovatie van het woningcomplex Henrick de Keijser niet van de grond kwam is het stadsdeel verheugd dat de AWV concrete plannen heeft om dit wel te realiseren. De plannen van de AWV voorzien in grootschalige renovatie van het totale complex. Na renovatie zal 30% van het aantal woningen voor de sociale woningvoorraad behouden blijven. De huidige reguliere huurders kunnen dan ook in het complex blijven wonen. De plannen voorzien voorts in het realiseren van 32 kleinere koopwoningen voor starters en middeninkomens en 16 grotere koop-maisonettes. Op de begane grond worden 12 senioren woningen gerealiseerd (zowel huur als koop). De huidige buurtwinkels blijven gehandhaafd.

De AWV knapt de woningen van de huidige huurders in overleg met hen op. De huurders kunnen er bovendien voor kiezen om door te schuiven naar een andere woning in het complex, of voor het kopen van een van de appartementen.
Stadsdeel Oud-Zuid is tevreden met de gekozen aanpak van de AWV en is vooral ook positief dat de reguliere huurders actief bij de plannen worden betrokken.

Het voordeel van de plannen is dat er niet alleen woningen in de sociale huurvoorraad behouden blijven maar ook dat er woningen komen voor ouderen, starters en gezinnen. Met deze plannen geven de AWV en stadsdeel Oud-Zuid invulling aan het convenant “Bouwen aan de stad”, de overeenkomst die is gesloten door de gemeente Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties om de komende tien jaar fors te investeren in onder andere de bouw van woningen voor zowel lage als middeninkomens. Uit cijfers van Oud-Zuid blijkt dat doelgroepenbeleid noodzakelijk is om betaalbare woningen te behouden en wonen in Oud-Zuid voor iedereen mogelijk te maken. Doordat de AWV voor het splitsen gebruik maakt van het contingent verkopen sociale huurwoningen voor corporaties, kan Oud-Zuid weer een aantal particuliere splitsingsaanvragen honoreren. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt. Dit betekent wel dat elders in de wijk minder sociale huurwoningen kunnen worden verkocht.

De plannen van de AWV passen in het huidige woonbeleid van Oud-Zuid om tot een meer gevarieerd woningaanbod te komen in de Pijp. Bovendien wordt na jarenlange wachten op renovatie van het complex nu eindelijk gestart.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de AWV:***** of Stadsdeel Oud-Zuid: *****

]]>
Door: adb https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-95 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-95 Bij mijn weten (volgens KvK) zetelt Equity Trust N.V. in Amsterdam en niet in Curacao/Antillen. Hoe kan dit? Waar kan ik meer vinden over deze Trust?

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-96 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-96 In dit geval gaat het als volgt:

KvK:

Naam: Vondel Vastgoed Holding B.V.
Vestigingsadres: Herengracht 338 begane grond
Vestigingsplaats: 1016CG Amsterdam
Internetadres: http://www.vondelvastgoed.nl
KvK-nummer: 33300884 0000
Soort Inschrijving: Hoofdvestiging

Deze BV valt onder Wolniar Investments N.V., Curacao, Nederlandse Antillen.

Als we kijken bij de KvK van Curacao dan zien we dit:

Trade name Wolniar Investment N.V.
Legal form Limited Liability Company
Official company name Wolniar Investment N.V.
Statutory seat Curaçao
Date of incorporation February 24, 1998
Date established February 24, 1998
Authorized capital U.S.A. Dollar 30,000.00
Issued capital U.S.A. Dollar 6,000.00
Paid up capital U.S.A. Dollar 6,000.00
Fiscal year The fiscal year is equal to the calendar year
Business address Pietermaai 15
Curaçao
Netherlands Antilles
Correspondence address same as above
Object categories of the business Investment Company, Finance Company, Owning and Dealing in Real Estate

Official(s)
1
Function Statutory director
Title description Managing Director
Name Equity Trust Company (Curaçao) N.V.
Address Pietermaai 15
Curaçao
Netherlands Antilles
Registration number official 72307

]]>
Door: Rik https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-617 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-617 Ik las zojuist in het FD dat in de door VROM onderzochte fraudezaak van Rochdale ook een link bestaat met RVG-beleggingen:

http://www.fd.nl/artikel/10769055/woningcorporatie-rochdale-verzweeg-verkoop-woningen#
Woningcorporatie Rochdale verzweeg verkoop woningen
Woningcorporatie Rochdale heeft december 2007 als juridisch eigenaar honderden woningen verkocht aan RVG Beleggingen voor ruim euro 34 mln zonder dit te melden aan de minister. Dat bevestigt een woordvoerder namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Ze zegt dat de transactie wel gemeld had moeten worden. De (financiele) transactie zou reeds in 2000 hebben plaats gevonden, maar het juridisch eigendom ging pas in december 2007 over. Dat de jaartallen 2000 en 2007 ook in de Bakkerpanden-zaak belangrijke jaren waren zal wel toeval zijn, toch ?

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-621 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-621 Okay, Floris van der Rhee is een eerste klas rioolrat maar niet in zn eentje verantwoordelijk voor Equity Trust. Er zitten nog twee andere directeuren. En die worden ook rijk van de legale belastingontduiking die Equity Trust nu eenmaal biedt.
Het is toch walgelijk dat ” vermogende bedrijven en individuen” te beroerd zijn om normaal belasting te betalen? Jan met de pet moet het ook!
De Nederlandse wetgeving laat het onderbrengen van BV’s bij trustmaatschappijen toe. Principieel voelt het fout maar wettelijk gezien is het volkomen toegestaan.
Helaas!

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-623 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-623 er is schijnbaar een uitspraak geweest van de rechter en er wordt gesproken over ontruiming van dit gekraakte pand (eigendom van Russen?) Wie weet hier meer over???

]]>
Door: NN https://speculanten.nl/2007/03/02/de-awv-met-de-droom-van-gw-bakker/#comment-624 Wed, 30 Nov -0001 00:00:00 +0000 https://spoknew.squat.net/?p=89#comment-624 He he, eindelijk worden de seksbazen Jan Otten, Jan Venekamp en Dirk Holtman aangepakt. Zie Parool van 18/12. Wordt het niet eens tijd hun leegstaande panden te kraken???

]]>