Asbestverhaal: niet alleen panden van Diacra

Zoals verwacht blijft het asbestschandaal niet beperkt tot het bezit van Diacra Vastgoed. Ook bij panden van andere eigenaren waarvoor Arend Blok van AB Vastgoed de splitsing begeleidt blijkt nu gerommeld te zijn met asbest. Vandaag schreef Het Parool over de SP Oud-West die negen maanden geleden het stadsdeel er al op wees dat bij panden in de Da Costastraat van Utopit BV, een vastgoedbedrijf van Noah Nawar Hussein, op ondeugdelijke wijze asbest werd verwijderd:


Negen maanden geleden al gewaarschuwd voor asbest
Van onze verslaggevers
AMSTERDAM – De Socialistische Partij in Oud-West meldde negen maanden geleden al aan het stadsdeelbestuur dat bij de verbouwing van 64 appartementen in de Da Costastraat slordig werd omgesprongen met asbest.
De SP stelde vragen nadat een omwonende had gemeld dat Poolse arbeiders ladingen met verdacht puin van twee hoog in een container gooiden, zonder een stortkoker te gebruiken.
Ook had hij enkele malen een auto zien staan van een asbestsaneringsbedrijf, terwijl de arbeiders geen beschermende kleding droegen.
Stadsdeel Oud-West liet vorig jaar weten dat ‘voor alle vergunningsplichtige werkzaamheden formeel toestemming was verleend.’ Verder werd niet ingegaan op de asbestmelding.
De omwonende (die niet met naam genoemd wil worden) nam geen genoegen met dit antwoord en schakelde de milieupolitie in. Vlak voordat de milieupolitie poolshoogte kwam nemen, werden er opeens groene slurven uit het raam gehangen, om het puin netjes af te voeren.
“Ze waren dus getipt,” concludeerde de omwonende.
Volgens Leen Beukelaar van de SP heeft het stadsdeel destijds verkeerd gehandeld. “Bij de geringste verdenking van asbest moet de bouw stilgelegd worden, een onderzoek ingesteld en een asbestplan gemaakt. Zo zijn de regels. Dat is hier allemaal niet gebeurd.”
De bouw van de appartementen is nu inmiddels wel stilgelegd. Beukelaar: “Ik heb de indruk dat naar aanleiding van het gerommel met deze panden, de zaak van de afgelopen weken aan het rollen is gebracht.”
Volgens Hugo van Valkenburg van coalitiepartij GroenLinks in Oud-West, die in april 2005 ook al vragen aan het stadsdeelbestuur over deze panden stelde, werkte het bedrijf Utopit bij de renovatie van de panden samen met een van de verdachte bedrijven, Arend B. Vastgoed.
Utopit kon vanmorgen geen commentaar geven ‘omdat degene die erover gaat in het buitenland zit’, aldus een medewerker.
De rechter-commissaris heeft alle negen verdachten van asbestfraude inmiddels op vrije voeten gesteld. Ze blijven echter wel verdacht in de zaak, aldus justitie.

Tot zover Het Parool.

Waar Diacra al werd genoemd in het jaarverslag 2004 van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag, Utopit wordt met de casus van de Da Costastraat beschreven in het verslag (pdf) over 2005.
Hussein van Utopit BV, Directhousing en Manner Vastgoed, staat bij het SPOK te boek als speculant, al eerder op deze blog beschreven.

De eerder opgepakte medewerkers van Diacra en Arend Blok Vastgoed zijn weer op vrije voeten maar blijven verdachte in de asbestzaak. Naast Erik van Toorenburg en Arend Blok waren ook medewerkers Frank Dirken en (ex-BWT ambtenaar maar nu in dienst van Diacra) Maarten Heineman opgepakt. Tevens werd hun vaste jurist, die ook in hun kantoor houdt aan de Nieuwezijds Voorburgwal 44, Robbie Verheij van Meesterwerk Juristen gearresteerd. De twee ambtenaren die enkele dagen werden opgesloten waren Peter Verwindt van de Bouw en Woningtoezicht Oud-West en Ron de Waal van de BWT Oud-Zuid.

Ondertussen meldt AT5 dat bij panden van Diacra die vorige week werden gecontroleerd op de gas- en elektrische installaties ook ernstige gebreken zijn geconstateerd:

De gemeente heeft ernstige gebreken geconstateerd aan gas- en elektrainstallaties in twee panden die betrokken zijn bij het asbestschandaal.
Bij de panden is het gas direct afgesloten vanwege acuut gevaar. Daarnaast is de eigenaar van een ander pand gesommeerd zijn elektra direct uit te schakelen.
Anderhalve week geleden kwam aan het licht dat er op grote schaal gesjoemeld is met het verwijderen van asbest uit panden in Oud Zuid en Oud-West. Er werden toen zes personen gearresteerd, onder wie twee ambtenaren en medewerkers van vastgoedbedrijven.

En zo wonen er dus nog veel meer mensen in potentiele tijdbommen..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload