Woningbouwcorporatie AWV verkoopt villa’s aan het Henrick de Keijserplein.

Al eerder berichtten wij op deze site over de voorgenomen verkoop van ‘de bakkerpanden’ door de AWV. De verkoop plannen van de AWV zouden nauwelijks verschillen van de verkoop plannen die speculant G.W. Bakker met de panden had. Van de 64 sociale huurwoningen zullen slechts een paar procentjes overblijven de rest gaat in de dure verkoop.

Eind maart van dit jaar zijn de gekraakte etages in de bakkerpanden aan het Henrick de Keijserplein in de Amsterdamse Pijp door de politie ontruimd.

Inmiddels worden op de site van Makelaar.com Amsterdam BV , de verkopende makelaar voor de AWV, de woningen aangeboden. De voormalige sociale huurwoningen, grotendeels samengevoegd, te koop voor prijzen van € 222.500,– tot € 690.000,–. Prijzen waar speculant Bakker zijn vingers bij zou aflikken.

Blijkbaar is het geen probleem dat de AWV de schade van een speculant, tientallen leeg gepeste woningen, niet hersteld, maar doodleuk profiteert van de mogelijkheden die dat bied voor zeer dure verkoop.

“Het worden woningen voor starters en middeninkomens. Die zijn er nu te weinig en deze segmenten van de markt willen we ook bedienen.” vertelt Hester van Buren, directrice woondiensten van de AWV in het Parool eind maart van dit jaar. Welke starters een villa van een kleine 7 ton kunnen kopen vertelt de directrice er niet bij.

Omdat de verkopende speculanten, RVG Woningen en G.W. Bakker er met de dikke winsten vandoor zijn gegaan zit woningbouw corporatie AWV met de gebakken peren. Zij moet om geen verlies op het project te draaien, een verdomd klein percentage sociale huurwoningen overlaten en de andere woningen voor fenomenale prijzen te koop aan bieden.
Waarom de AWV aan dit project begonnen is, is dan ook vreemd. Aangezien de eerste de beste makelaar of projectontwikkelaar dit zelfde project had kunnen ontwikkelen. De rol voor een corporatie is ver te zoeken.

Zo is dus een lelijk kindje geboren in de Amsterdamse Pijp; Speculanten kunnen naar vrije keus panden en blokken opkopen. Vervolgens laten ze deze woningen verkrotten en zetten de bewoners met succes hier en daar wat onder druk om te vertrekken. Aangezien particulieren geen splitsingsvergunning meer krijgen van stadsdeel Oud-Zuid verpasten zij de inmiddels grotendeels leeggekomen panden of blokken met een grote winst aan een corporatie die met een ‘netjes en sociaal’ gezicht de vergunningen aanvraagt en het project verder ontwikkeld. De keten van speculatie wordt dus verlengd met de rol van woningcorporaties.

Stadsdeel Oud-Zuid werkt geraffineerd mee met deze praktijken. Doormiddel van de eerder voor Bakker ingetrokken vergunningen voor splitsen en samenvoegen binnen een nauwelijks verschillend project met royaal gebaar wel te verlenen aan de AWV.

Het vraagt allemaal weinig verbeelding van een gemiddelde Amsterdammer… Als je bedenkt dat de wachttijd voor een huurwoning in de Pijp is opgelopen tot meer dan 12 jaar. In tegenstelling tot iemand die een dik pak geld op tafel kan leggen die diezelfde dag in een willekeurige straat van de Pijp een luxe koopappartement kan uitzoeken.
Terwijl de speculanten er met de winst vandoor gaan wordt door de rol van corporatie AWV en het stadsdeel een buurt zoals de Pijp alleen nog maar toegankelijk voor yuppen en rijken.

Inmiddels heeft de politie in de Pijp een mobiel steunpunt voor de bakkerblokken geplaatst om de opendagen van de luxe koopappartementen die vanaf 10 mei van start zijn gegaan ordelijk te laten verlopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload