Kabinet wil nu ook BIBOB voor vastgoed

Hier bij het SPOK pleiten we al een lange tijd om de wet Bibob niet alleen in te zetten bij prostitutie, horeca en speelhallen maar juist ook bij die branche die zo gevoelig is voor criminele inmenging: de vastgoedmarkt.
Vandaag meldt het Financieel Dagblad dat het kabinet (pdf) nu eindelijk ook de vastgoedbranche wil opnemen in de Bibob wetgeving. Nu hebben wij daar in het verleden ook al de nodige beroepen op gedaan: rond het witwaspand van Evert Hingst in de Van Ostadestraat, de panden van David Beesemer in de Lange Leidsedwarsstraat, het pand van fraudeur en oplichter van Joe McCarthy in de Pretoriusstraat, een pand op het Steve Bikoplein ivm Nawar Hussein en bij een pand van Libra International. In de Van Ostade lukte het niet: het stadsdeel zei geen beleid te hebben dus werden alle aangevraagde vergunningen gewoon afgegeven. Dat pand staat er nu overigens al een paar jaar ongebruikt bij. Beesemer kon zijn bouwplannen wel vergeten, uiteindelijk trok hij zijn bouwaanvragen in en verkocht het kraakpand aan de Lange Leidsedwars 35. Die nieuwe eigenaren zijn overigens ook niet zo fris. In Amsterdam Oost spelen nu nog enkele Bibob zaken, zoals gezegd in de Pretoriusstraat en het Steve Bikoplein.

2 Reacties op Kabinet wil nu ook BIBOB voor vastgoed

 1. inspreektekst 21 juni 2007

  Geachte commissieleden,

  Op 1 juni 2006 sprak het SPOK hier ook al in over de vastgoedmaffia. Toen ging het over een berucht gekraakt witwaspand in de Pijp van de vermoorde onderwereldadvocaat Evert Hingst. De stroman van Hingst, de heer Groenewoud die de feitelijke eigenaar was, was op dat moment juist veroordeeld tot twee en half jaar celstraf. Het een en ander is aan de orde gekomen in een raadadres dat hierover werd ingediend. De Burgemeester gaf destijds echter toch aan de ontruiming niet tegen te houden. De eigenaar had formeel aangegeven te willen gaan verbouwen,
  terwijl, en dat durft het SPOK zonder enige reserve te beweren, terwijl dit pand bij uitstek een voorbeeld was van waar het in het BIBOB-beleid bij de bouw om te doen is.

  Met het SPekulatie Onderzoeks Kollektief zitten we al jaren met onze neus boven de vastgoedmarkt in Amsterdam. De arrestaties in de asbestfraude kort geleden bijvoorbeeld waren voor ons geen verrassing. Sterker nog er is over de heer Van Toorenburg van Diacra veelvuldig ingesproken in deze commissie. De J.M. Kemperstraat 42, de Weteringstraat 45, de Prinsengracht 358, de Westermarkt 3: allemaal ontruimd voor deze “vermoedlijke asbestfraudeur”.

  Een beter beleid is een ding, maar het wordt wel tijd dat de gemeente zich realiseert om welk type speculanten het gaat. Een nog vrij overzichtelijke groep malafide types zorgt voor bijna alle woonellende in de stad. Dat huizenprijzen stijgen, dat huurders weggepest worden, dat panden blijven leegstaan: het komt bijna
  allemaal uit dezelfde hoek.

  We moeten concluderen dat het overzicht bij de gemeente ontbreekt. Als SPOK nemen we af en toe stadsdelen aan de hand, bij het opbouwen van expertise en feitenkennis. Het is duidelijk dat er behoefte is aan veel meer geld in dit soort speculatie-onderzoek. Ondertussen is het splitsingsbeleid volledig ontspoord, omdat het particuliere splitsen vooral wordt gedaan door serieus malafide types. Dat de coordinatie soms zelfs volledig ontbreekt zien we in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, waar een bouwvergunning verleend wordt door een ambtenaar terwijl de wethouder wonen zich aan een ingewikkeld BIBOB-onderzoek heeft gecommitteerd. Het gaat hier om de Pretoriusstraat 28.

  De wethouder wonen noemde afgelopen zomer tijdens het debat over het kraakverbod de kraakbeweging een stok achter de deur. Als de burgemeester dit ook serieus neemt dan past het niet dat voor malafide eigenaren de voordeur wordt geopend.

 2. inspreektekst 21 juni 2007

  Geachte commissieleden,

  Op 1 juni 2006 sprak het SPOK hier ook al in over de vastgoedmaffia. Toen ging het over een berucht gekraakt witwaspand in de Pijp van de vermoorde onderwereldadvocaat Evert Hingst. De stroman van Hingst, de heer Groenewoud die de feitelijke eigenaar was, was op dat moment juist veroordeeld tot twee en half jaar celstraf. Het een en ander is aan de orde gekomen in een raadadres dat hierover werd ingediend. De Burgemeester gaf destijds echter toch aan de ontruiming niet tegen te houden. De eigenaar had formeel aangegeven te willen gaan verbouwen,
  terwijl, en dat durft het SPOK zonder enige reserve te beweren, terwijl dit pand bij uitstek een voorbeeld was van waar het in het BIBOB-beleid bij de bouw om te doen is.

  Met het SPekulatie Onderzoeks Kollektief zitten we al jaren met onze neus boven de vastgoedmarkt in Amsterdam. De arrestaties in de asbestfraude kort geleden bijvoorbeeld waren voor ons geen verrassing. Sterker nog er is over de heer Van Toorenburg van Diacra veelvuldig ingesproken in deze commissie. De J.M. Kemperstraat 42, de Weteringstraat 45, de Prinsengracht 358, de Westermarkt 3: allemaal ontruimd voor deze “vermoedlijke asbestfraudeur”.

  Een beter beleid is een ding, maar het wordt wel tijd dat de gemeente zich realiseert om welk type speculanten het gaat. Een nog vrij overzichtelijke groep malafide types zorgt voor bijna alle woonellende in de stad. Dat huizenprijzen stijgen, dat huurders weggepest worden, dat panden blijven leegstaan: het komt bijna
  allemaal uit dezelfde hoek.

  We moeten concluderen dat het overzicht bij de gemeente ontbreekt. Als SPOK nemen we af en toe stadsdelen aan de hand, bij het opbouwen van expertise en feitenkennis. Het is duidelijk dat er behoefte is aan veel meer geld in dit soort speculatie-onderzoek. Ondertussen is het splitsingsbeleid volledig ontspoord, omdat het particuliere splitsen vooral wordt gedaan door serieus malafide types. Dat de coordinatie soms zelfs volledig ontbreekt zien we in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, waar een bouwvergunning verleend wordt door een ambtenaar terwijl de wethouder wonen zich aan een ingewikkeld BIBOB-onderzoek heeft gecommitteerd. Het gaat hier om de Pretoriusstraat 28.

  De wethouder wonen noemde afgelopen zomer tijdens het debat over het kraakverbod de kraakbeweging een stok achter de deur. Als de burgemeester dit ook serieus neemt dan past het niet dat voor malafide eigenaren de voordeur wordt geopend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload