“Maatschappelijk ondernemen”: geef de penose wat ze willen

De Amsterdamse corporaties hebben een nieuwe groeimarkt gevonden: panden kopen van penose. Het Oosten (nu: Stadgenoot) heeft met de gemeente als financier en hypotheekbank in de laatste jaren de grootste deals gedaan met de overname van de bordeelpanden van ‘dikke’ Charles Geerts als meest bekend. Op dit moment probeert Stadsgoed NV, commercieel dochterbedrijf van woningbouwvereniging Stadgenoot, de vele panden van Barazani op het Damrak te kopen zodat de natte, eh nette droom van Lodewijk Asscher van een opgepoetste binnenstad weer iets dichter bij komt. De Bibob als politiek inzetbaar drukmiddel.

Ymere kon niet achterblijven en kocht met het net opgerichtte Ymere Monumenten B.V. pandjes van bordeelhouder Dirk Holtman aan het Oudekerksplein. Ook De Key wil mee in de race om de mooiste en duurste stukken Amsterdam dus richtte zij De Key Monumenten BV op en kocht zij afgelopen april voor bijna 13 miljoen euro de blokken Tabak I (koopakte) en Tabak II (koopakte) in de Spuistraat.

Beide blokken hebben een roemruchte jarenlange speculatie geschiedenis, ook al vaker beschreven op deze blog. Toen het nog ‘goed’ ging met Erik de Vlieger’s bedrijf IMCA kocht hij beide blokken op, Tabak I kwam op naam van IMCA te staan, Tabak II met het kraakpand Spuistraat 199 werd op naam gezet van Electric BV. Later bleek naast De Vlieger ook Willem Endstra en Willem Holleeder daarin te participeren. Als directeur werd voormalig rechterhand van De Vlieger Harm Prins als stroman neergezet.

IMCA werd in de tussentijd Maeyveld wat uiteindelijk Fortress werd die dus onlangs Tabak I verkocht.

Jarenlang ontkende iedereen betrokkenheid bij de eigenaar van Tabak II, Electric BV. Het was immers een nogal verdacht bedrijf en onderdeel van meerdere rechtzaken mbt afpersing door De Vlieger en Itzhak Meiri. Laatsgenoemde werd veroordeeld afgelopen mei veroordeeld tot 6,5 jaar cel.

Als inschrijfadres voor Electric bij de KvK werden veel bekende adressen gebruikt uit het imperium van De Vlieger totdat de BV opeens naar een onbeduidend pandje in Rotterdam verhuisde.
Toen De Key Tabak II afgelopen april kocht van Electric leek aan de oppervlakte alles koek en ei; Harm Prins trad op als verkoper en er werd een mooie deal gemaakt waarbij het zeer schimmige verleden maar werd vergeten. Ouwe koeien immers.
Nadat de deal rond was verhuisde Electric BV opnieuw: dit keer naar het ons bekende adres Kennemerboulevard 724. Juist ja; het hoofdkantoor van (de erven) Willem Endstra. En zo is de cirkel weer rond.

De oude kliek van De Vlieger, Endstra en Holleeder krijgt nu alsnog hun witwasgeld betaald door een keurige corporatie; niets geen pluk-ze beleid van het OM maar de bag guys worden met 13 miljoen euro beloond door De Key! Is dit nu maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload