LFB: Leegstand – wietplantage – leegstand: en nu gekraakt

Onderstaande persbericht namen we over van de site indymedia waarop Kraakgroep Oost haar persbericht publiceerde. Het Parool schreef ook een klein artikeltje.

PERSBERICHT

Op zondag 10 Juli heeft Kraakgroep Oost het pand Swammerdamstraat 12 bezet. Dat pand heeft een verhaal die men erger bijna niet kan verzinnen. Oorspronkelijk aangekocht voor 560.000 EUR belandde het pand 2006 in het eigendom van Diacra BV. Deze werd bekend door het asbestschandaal waarvoor Diacra eigenaar Erik van Toorenburg in 2007 gearresteerd werd. Diacra is inmiddels failliet en Van Toorenburg is voor zijn straf naar Thailand gevlucht, het pand bleef echter binnen de
kring van zijn zakenvrienden. Inmiddels is het pand 874.000 euro waard maar stond die hele tijd leeg.

Na de val van Diacra B.V. in de nasleep van het asbestschandaal uit 2007 werd het pand in de Swammerdamstraat door LFB Vastgoed Ontwikkeling BV gekocht. LFB Vastgoed was vaker betrokken bij opvallende speculatieverhalen. Bijvoorbeeld het pand Pretoriusstraat 28 dat oorspronkelijk in 1996 door de inmiddels ook gevluchte crimineel Joe McCarthy voor omgerekend 79.500 EUR gekocht werd. LFB heeft er na wisselende eigenaren uiteindelijk zes gesplitste appartementen van gemaakt die voor prijzen tussen 150.000 en 320.000 EUR verkocht werden. Ook de panden Pieter Langendijkstraat 29-31 stegen tussen 1998 en 2008 in prijs; van 170.000 EUR naar 850.000 EUR. Ook na dat rondje
transacties heeft LFB het klusje afgerond door splitsing. Er zouden nog meer voorbeelden genoemd kunnen worden. Wie de geschiedenis van transacties bij deze en andere panden onderzoekt komt altijd weer de zelfde namen en bedrijven tegen. Erik van Toorenburg is daar een van. De kans is aanwezig dat hij nog steeds mee verdient aan transacties die hier plaats vinden terwijl hij zijn straf is ontvlucht.
In de tijd dat het pand Swammerdamstraat 12 eigendom van LFB Vastgoed is werd het 2010 een keer gekraakt. De krakers troffen daar toen een verdachte hoeveelheid ingeslagen televisies en tabak aan. De krakers hebben het pand verlaten. In 2011 deed de politie een inval in het “leegstaande” pand en ontmantelde een wietplantage. Het is dus duidelijk dat speculatie niet de enige schemerige zaak is die door LFB – dan wel de aan hun gerelateerde “gebruikers” van het pand – gedaan wordt. LFB
Vastgoed beweert het pand te willen renoveren, de ingediende plannen daarvoor zijn echter dusdanig extreem dat ze afgewezen zijn. De conclusie ligt voor de hand, dat LFB Vastgoed vooral tijd wil rekken om de ontwikkeling van de Wibautstraat af te wachten, want dat belooft nog meer speculatiewinst.
Terwijl met hard optreden mooie vrijplaatsen zoals de Schijheilig worden ontruimd, beschermt het kraakverbod witte boord criminelen zoals LFB en Van Toorenburg. Kraakgroep Oost heeft daarom ook bewust gekozen om dat pand te kraken. Namelijk om te laten zien dat kraken nog steeds een
belangrijk actiemiddel is om de duistere praktijken bloot te leggen die op de vastgoedmarkt in Amsterdam regeren.
Tevens eisen wij de vrijlating van de onschuldige gevangenen van 6 juli en de vervolging van de echte criminelen van de huizenmarkt.

E-Mail: ksuoost@squat.net

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload