Oostpoort: Fata morgana van plannen II

(deel 2, filmpje)

Stadsdeel Oost voelt zich klem gezet door ontwikkelaar OCP

Als vervolg op de SPOK publicatie ‘Oostpoort: Fata morgana van plannen deel 1, lapjeskat in speculatiewoestijn’ geeft buurtwethouder Thijs Reuten gisteravond nauwelijks antwoorden op de vragen van Valreep TV over het ontwikkelingsgebied Oostpoort waarin ook het reeds in opspraak geraakte MuziQ gebouw ligt. Als antwoord op de vraag of OCP het stadsdeel klem zet is het antwoord “niet direct”. Wel een beetje dus? Thijs Reuten beetje klem.

klik hier voor het filmpje van Valreep TV

en dan binnenkort deel 3!!!

Een reactie op Oostpoort: Fata morgana van plannen II

 1. Oostpoorts echte feestje is bij het asiel

  door JOOST ZONNEVELD

  Amsterdam – De krakers van het asiel namen zaterdag voor even het
  braakliggende deel van Oostpoort in. Speculeren met festivalmuntjes.

  ‘Reclaim Oostpoort’ staat op een houten bord geschilderd. ‘Ruimte voor
  iedereen’ valt op een spandoek te lezen. Het is de ludieke bijdrage van de krakers uit Oost aan de openhuizendag waarop potentiële huizenkopers in één dag verschillende woningen kunnen bekijken zonder een afspraak te maken.

  Met een stilleven van vier hijskranen op de achtergrond, die door de week draaien in het deel van Oostpoort waar wél wordt gebouwd, is in het weekend de meeste activiteit te vinden rond het gekraakte voormalige dierenasiel aan de Polderweg. Daar zijn politieke sketches en
  muziekoptredens, zijn hempburgers zónder THC verkrijgbaar, kunnen
  bezoekers op het nog braakliggende deel van Oostpoort onder meer
  subversieve minigolf spelen, waarbij het parcours uit afval en
  bouwmaterialen bestaat, en wordt ‘gespeculeerd’ met festivalmuntjes
  waarmee voedsel en drank betaald kunnen worden.

  De krakers van De Valreep, zoals zijn ‘hun’ gebouw nu noemen, zijn een
  luis in de pels van ontwikkelaar OCP – een combinatie van Ymere,
  Stadgenoot en Bouwfonds. Ze vergelijken hun bolwerk aan de rand van
  Oostpoort wel eens met het dorp van Asterix en Obelix. Zij strijden niet
  tegen de Romeinen, maar tegen het grootkapitaal en de ontwikkelaars die
  verzuimen woningen te bouwen die hard nodig zijn.

  Door de crisis is de bebouwing van de voor veel geld gesaneerde grond
  jaren vertraagd en de gemeente heeft contracten afgesloten waarbij ze
  nauwelijks mogelijkheden heeft OCP tot bouwen te dwingen. Zolang de
  ontwikkelaar de grond niet afneemt, kost dat de gemeente geld.

  Uit welingelichte bronnen heeft de keurig geklede kraker Thomas begrepen dat stadsdeel Oost en OCP opnieuw aan het onderhandelen zijn over de ontwikkeling van het oostelijke deel van Oostpoort, de duur gesaneerde en inmiddels met gras en boompjes overwoekerde zandvlakte. “We hebben de hekken opengegooid en deze manifestatie georganiseerd omdat we hopen dat op een andere manier nagedacht wordt over de ontwikkeling van dit gebied. Wij vinden dat dat meer van onderop moet gebeuren. Bovendien hopen wij onze buurtfunctie te behouden. Hoewel de gemeente niet onsympathiek tegenover ons staat, voelen wij ons ook niet volledig gesteund. Daarom
  willen we ons nu laten horen.”

  Als de optredens op twee podia een paar uur bezig zijn, heeft ook de buurt door dat er iets aan de hand is. Sommigen komen kijken, anderen hebben de politie gealarmeerd. En als agenten poolshoogte komen nemen, wordt over de tijdelijke bezetting van de zandvlakte niet gerept. “De muziek moet zachter, maar verder kunnen we op het terrein gewoon ons gang gaan,” zegt kraker Rogier tevreden.

  Het feestje gaat door tot negen uur ‘s avonds. “Dan ruimen we alles weer op,” zegt Thomas. “Het hele gebied permanent kraken, dat gaat niet. Het is veel te groot en een hele verantwoordelijkheid. Dat lukt niet met een handvol vrijwilligers.”

  Het Parool . . . 01-10-2012

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload