Als u denkt dat het bovenstaande plattegrondje van een nieuw te bouwen studentenwoning is, heeft u het grondig mis. De Amsterdamse wethouder wonen Ossel denkt dat hij met het bouwen van woningen van 32 meter voor de schappelijke huurprijs van 800 euro per maand de woningnood in Amsterdam gaat oplossen.
Voor het SPOK is de “Osselwoning” het bewijs dat dit college niet de belangen van de woningzoekende dient, maar capituleert voor huisjesmelkers, speculanten en andere zakkenvullers.
In juli 2011 presenteerde het college van B en W een aantal maatregelen om de lagere middeninkomens in Amsterdam te kunnen huisvesten. Europese regels maakten het voor deze groep met een huishoudsinkomen boven 33.614 euro namelijk onmogelijk om een sociale woning te kunnen huren.
Die regels heeft de Europese commissie vastgesteld op voorspraak van toenmalig Vrom-Minister Van der Laan. Ja, inderdaad diezelfde Van der Laan die de als een bezetene kraakpanden in Amsterdam aan het ontruimen is. Vrij vertaald komt de regel hierop neer: Als een schoonmaker met een winkelbediende trouwt en zij hebben een full-time aanstelling is hun inkomen meer dan 33.614 en krijgen zij geen huurwoning met een huur onder de 650 euro.
Een oplossing zou kunnen zijn dat de gemeente zelf woningen bouwt. De regeling is namelijk niet van toepassing op gemeentelijke woningbedrijven.
Maar Ossel en Van der Laan hebben een beter idee ontwikkelt: in de notitie woningmarktpositie middensegment. Het is een notitie met een aaneenschakeling van plannen die voor de meeste speculanten een natte droom moeten zijn: het college smeekt vastgoedontwikkelaars om toch alsjeblieft voor een zo hoog mogelijke prijs woningen in Amsterdam te gaan bouwen. De verdere liberalisering van de woningmarkt zal alle problemen gaan oplossen.
Dat de lagere middenklasse deze woningen helemaal niet kan betalen is symptomatisch voor het denken van dit college. Als speculanten geen betaalbare woningen bouwen wordt hen door Van der Laan en wethouder Ossel gevraagd om woekerwoningen voor woningzoekenden te bouwen. Verdachte horecabazen worden uitgekocht en speculanten die jarenlang hun kantoorpanden laten leegstaan krijgen hotelvergunningen achter zich aan gesmeten.
Het zal duidelijk zijn dat de minder kapitaalkrachtige woningzoekende (Ja! Jij daar!) niets aan deze Van der Laanse “trickle down economy†heeft. Wat ons betreft heeft dit college dan ook zijn langste tijd gehad.