Geld weggooien? Why not

Blue_Boy“Corporaties moeten zich bezig houden met hun kerntaken.” Het is een in Den Haag de laatste dagen veelgehoorde zin. Net zo hard is het verzet te horen van corporaties die het daarmee niet eens zijn omdat daardoor middeninkomens buiten de boot dreigen te vallen. Wat heeft een leegstaand jongensbordeel in de binnenstad van Amsterdam te maken met een kerntaak?

Sinds mensenheugenis is in een pand lopend tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de  Spuistraat in Amsterdam het voormalig jongensbordeel Blue Boy gevestigd. Niets bijzonders ware het niet dat dit pand in het 1012 gebied ligt. Een gebied waar de gemeente en voormalig wethouder Asscher veel energie in stak om de entree tot Amsterdam een ander aanzien te geven.

Het uitkopen van vermeende louche huiseigenaren stond dan ook hoog op de agenda. Het SPOK heeft daar in het verleden vaker over geschreven. Moet een gemeente panden aankopen van huisbazen die in een verkeerd daglicht staan? Wie denkt dat dat al een moeilijke vraag is, zal wel helemaal in verbazing vallen van de “shopping spree” van woningbouwcorporaties in het 1012 gebied.

De afgelopen jaren hebben de de Amsterdamse corporaties voor meer dan 100 miljoen vastgoed aangekocht in de postcode 1012. Zo heeft Ymere de Blue Boy op de Nieuwezijds Voorburgwal 28-30 vijf jaar geleden (!!!) voor maar liefst drie miljoen driehonderdduizend euro gekocht van De Weerd’s Beheer- en Exploitatie Maatschappij BV. Deze eigenaar bezit de meeste bordelen in het gebied Singel, Oude Nieuwstraat.

Wie denkt dat er na 5 jaar inmiddels keurige sociale huurwoningen zijn gebouwd komt bedrogen uit: het pand staat al jaren leeg. Enkele mannen met snorren en dameskapsels zijn door Ymere ingehuurd om als antikraak schaamlap te dienen en nog iets van gebruik te simuleren.

Voor huurders van Ymere is deze miskoop extra bitter. Zij mogen de megalomane plannen om meer toeristen en expats naar de binnenstad te lokken betalen. Bij Ymere worden in de zomer van 2013  157 medewerkers ontslagen en Ymere staat onder financieel toezicht, Stadgenoot’s NV Stadsgoed staat op omvallen en Asscher is minister van financiën. God allemachtig,.. wat ons betreft komt de discussie over de kerntaken jaren te laat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload