Sterre’s neus

plaatje sterre

Een weekje geleden berichtten wij in de Creatieve klasse als glijmiddel voor een gentrificatieproces over het kritische artikel van Roel Griffioen.  Direct boter bij de vis, want wat een mooi voorbeeld geeft stadsgeograaf Sterre Hijlkema aan de wereld. Kijk eens op haar blog hoe ze jubelt over het Eiland8 project op het Utrechtse Kanaleneiland, het vastgoed hier is in bezit van corporaties Mitros en Portaal.

Sterre (ze gaat zelf nogal prat op haar voornaam) steekt de loftrompet af over het Eiland8 project waar mensen met lang haar en gekke hoedjes de tijdelijke leegstand opvullen  en de WOZ-waarde van de buurt omhoog mogen stuwen met hun creativiteit. In de slipstream van haar positieve verhaal over de creatieven schroomt Sterre met haar passie en onuitputtelijke interesse niet te vertellen dat de wijk een probleem heeft, gedevalueerd is en de bewoners in achterstand leven, wat een retoriek…

Je zal er maar zitten als bewoner op het Kanaleneiland en jarenlang knokken tegen desinteresse van corporaties Mitros en Portaal, achterstallig onderhoud en een wat verloederde buurt. In het verlengde daarvan moet je als bewoner vervolgens alles op alles zetten voor een goede herhuisvestingsregeling. De twee corpo’s maken al sinds 2009 serieus werk van de exodus van bewoners uit 8 flats op het Kanaleneiland te Utrecht. Het nieuw de buurt instromende vreemdelingenlegioen van creatieven mag op tijdelijke contracten als glijmiddel het uit-verhuisproces de zittende bewoners wat soepel later verlopen.

Een wijk met een als negatief (probleem, gedevalueerd, achterstand) bestempeld imago, dank je Sterre, en flats met bewoners zonder huurrechten…  Dat lijkt in dit geval stroop op het brood van projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en grondeigenaren, die kunnen dan lekker gaan ontwikkelen. Ja, het Eiland8 project werd door Sterre dan ook uitgevoerd in opdracht van Sofies Kunstprojecten voor initiatief nemers corporaties Mitros en Portaal en antikraakbedrijf Wolf Huisvesting.

Mitros en Portaal snijden zich na verloop van tijd bij het Eiland8 project flink in de vingers aangezien ze dachten de tijdelijke bewoners wel als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen om weer ruimte te maken voor wisselwoningen voor enkele in herhuisvesting perikelen verkerende zittende bewoners. Twee bewonersgroepen worden zo in een raar pakket tegen over elkaar gezet door anti-kraakbedrijf Wolf Huisvesting met corporaties Mitros en Portaal als eindverantwoordelijken. Maar zo wordt het spel niet gespeeld! Er zijn regeltjes en er zijn mensen (nog afgezien van een moraal).  Mitros en Portaal en zeker ook anti-kraakburo Wolf zijn zuur omdat de (tijdelijke) bewoners in opstand komen.

Uiteindelijk blijken de tijdelijke creatieve mensen dus ook uit vlees en bloed te bestaan en die pikken het niet om als moderne tijdelijke en fexibele woon- en kunst-slaven in en uit de flats, aan de kant gezet te worden.  De kracht van bewoners om daadwerkelijk iets aan hun woonsituatie- en omgeving te veranderen of verbeteren: Daar hoor je Sterre niet over, die spreekt liever de marketing boodschap van Mitros, Portaal en (in 2011 overigens flink in opspraak geraakte)  Sofies Kunstprojecten/ Stichting Sofia.

Maar waarom hoor je dan niets over die echte bewoners-initiatieven van stadsgeograaf Sterre? Nou dat is niet zo verbazend wanneer we verder op de site van Sterre kijken op haar cv en bij haar opdrachtgevers dat ze na het Eiland8 project bij de marketingafdeling van woningbouwcorporatie Stichting Mitros aan de slag mocht gaan.

Op een universiteit word je, ook de geografen, opgeleid als zelfstandig denkend onafhankelijk onderzoeker.  Sterre is dus wellicht met haar baantje bij Mitros iets teveel door geschoten en de woorden ‘onafhankelijk’ en ‘onderzoek’ voor t gemak eventjes vergeten. Wiens brood men  eet wiens woord men spreekt. My god,.. volgende keer ook maar even verder kijken dan je neus lang is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload