De (meet)lat van Van der Laan

Vandaag is het weer ontruimingsronde voor kraakpandjes in het hoofdstedelijke, wie niet weg is krijgt de lat. Afgelopen week streek burgemeester Van der Laan een hand over zijn hart betreffende de ontruiming van vrijplaats Villa Friekens aan de Kadoelenweg in Noord. “Als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen”. Wat Van der Laan direct op een ruzie met de Officier van Justitie die belast is met de ontruimingen Otto ‘advocaat van de duivel’ van der Bijl komt te staan, die bijna als een verongelijkt kind schriftelijk aankondigt dat Friekens voor nu dan wel van de ontruimingslijst af is maar dat ‘de uiteindelijke ontruiming op de gebruikelijke manier zal worden aangekondigd’.

Van Noord naar Zuid, zo’n 6 panden aan de Ruysdaelstraat van Jurriaan de Reijer en zijn bedrijf Vondel Vastgoed stonden vandaag ook op de ontruimingslijst. Vondel Vastgoed is 100% dochter van het op de Antillen gevestigde Wolniar Investment NV. Dit Wolniar staat geregistreerd op Curaçao met onbekende aandeelhouders. Waarom zo stiekum? En één van de mensen die Vondel Vastgoed hebben opgezet en geleid is Jan ‘t Hoen, in het verleden onder meer penningmeester van stichtingen waarbij schepen van maffiabaas Klaas Bruinsma waren ondergebracht.

Voor ‘t gemak zijn de panden op de Ruysdaelstraat die onder Vondel Vastgoed bij het kadaster bekent waren tegenwoordig onder Revest NV, de opvolger van Wolniar (zelde kvk nummer), geregistreerd. Allemaal interessante achtergrond informatie waar Van der Laan en Van der Bijl waarschijnlijk hun beslissing tot ontruimen op gebaseerd hebben (not).

Maar echt bekend werd Vondel pas door het voormalige Elsevierkantoor vlak bij de ringweg A10 – gekocht in 2006 door Rochdale en Vondel Vastgoed. Het kantoor van 11.000 m2 waarin Elsevier tot oktober 2004 zat, kocht Vondel Vastgoed in 2006 van Uni-Invest voor 9,5 miljoen euro. In juli 2007 kocht Rochdale het kantoor voor ongeveer 11,5 miljoen euro.
Ook de joint venture van Vondel en Rochdale rond de Oude Drukkerij in Westerpark behoort tot een rijtje uiterst dubieuze vastgoed transacties.

Even geleden kopte Quote dat de FIOD op jacht is naar Jurriaan de Reijer van Vondel Vastgoed / Revest Vastgoed. De Reijer zou zijn exorbitante ABC-winsten hebben laten lopen via zogenaamde katvangers, zodat deze uit het zicht van de fiscus bleven. Op 12 mei 2012 meldde zich daarom de FIOD bij enkele voormalige zakenpartners van De Reijer, zoals een makelaar en een notaris, om deze te horen. Daarbij werd geïnformeerd naar de ins en outs van diverse transacties.

Ontruimen betekent niet alleen ontruimen maar daarmee ook leeg opleveren (teruggeven) aan Jurriaan de Reyer, Vondel Vastgoed, Wolniar
of Revest. Deze hebben hun vergunning voor sloop inmiddels rond. Aan wie levert de gemeente Amsterdam? Dat die krakers er vandaag uit moesten was wel onvermijdelijk maar langs welke lat leggen Van der Laan en Van der Bijl de eigenaren?

Ach, Van der Laan en Van de Bijl kunnen jullie niet ook eens kijken naar
al dat moois betreft kadastrale aktes, transacties en zakelijke relaties rond De Reijer? Het blijft toch Amsterdam.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload