Bouwvergunning ingetrokken op basis van de wet BIBOB

Hieronder een integraal geplaatst persbericht van kraakgroep Transvaal in Amsterdam:

PERSBERICHT

Bouwvergunning pretoriusstraat 28 ingetrokken van wegens integriteit aanvrager

Amsterdam, 15 januari 2006

Op 3 januari 2006 heeft het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer de in mei
2005 verleende bouwvergunning voor het pand aan de pretoriusstraat 28 weer ingetrokken. Dit gebeurde op basis van de wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (BIBOB). Sinds 2003 heeft de overheid de mogelijk vergunning te weigeren enkel op basis van de integriteit van de aanvrager. Bij de eigenaar van de Pretoriusstraat
28 waren er al jaren ernstige twijfels.

Het pand is in 1996 in handen van de tegenwordige eigenaar terechtgekomen. Kort daarna was er op de door hem overgenomen winkel op de begane grond een inval van het Interregionale Recherche Team (IRT) ivm met verdenking van mensenhandel. In de volgende 2 jaar zijn alle reguliere huurders van de bovenetages eruitgezet en delen van het pand als illegaal hotel voor zwartwerkers gebruikt. In 2001 werd het pand gekraakt. Als reactie heeft de eigenaar tot 2 keer toe een geweldadige knokploeg op de krakers afgestuurd.

Sinds 1996 is het pand 5 keer doorverkocht waarbij alle ‘nieuwe’
eigenaars stromannen bleken te zijn van een en dezelfde persoon. In deze periode is de waarde toegenommen van 80.000 euro na 300.000 bij de laatse verkoop, zonder dat er wat verbetering ook hebben plaatsgevonden.
De ‘waardestijging’ leverde bij alle verkopen samen in totaal 220.000 euro belastbaar en dus ‘wit’ inkomen op.

Na een inval van de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst in april
2005 bij een van de bedrijven van de eigenaar in Oud-Zuid werd door de belastingdienst beslag op het pand in de pretoriusstraat gelegd. Het gaat daarbij om ondoken belastingen en sociale premies in verband met zwartwerkactiviteiten. De voordering is aanzienlijk: rond 1 miljoen euro!

Opmerkelijk is dat het ondanks al deze omstandigheden de eigenaar is gelukt nog begin 2004 een hypotheek van rond 700.000 euro te krijgen bij de ING bank om de laatste schijnverkoop van dit pand (samen met een winkel in de binnenstad) veilig achter een rookgordijn te plaatsen. De meeste achtergronden waren toen immers reeds bekend.

Kraakgroep Transvaal

EINDE PERSBERICHT

De eigenaar, Joe McCarthy, die het pand in ’96 kocht met de dochter van ‘dikke’ Charles Geerts, zit dus nu eindelijk in de problemen. Begin februari wordt het pand iov de ING-bank geveild wegens het niet meer betalen van de hypotheek. De krakers beraden zich op verdere actie.

[update 18-01-2006: Het Parool heeft vandaag ook een artikel over het intrekken van de vergunning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload