ADM bedreigd; gemeente financieel het schip in

Op krakenpost.nl verscheen vandaag een bericht over de nieuwe bedreiging van het gekraakte ADM-terrein in het westelijk havengebied. Een paar citaten uit dat bericht:

” Door Wethouder Asscher is bevestigd dat hij voornemens is op korte termijn de bloeiende culturele vrijhaven ADM, die al sinds jaar en dag een belangrijke speler is in het Amsterdamse culturele klimaat, zonder pardon of alternatieven te verwijderen.
Tegen de achtergrond van een miljoeneninvestering wil Asscher 40 wachtplaatsen voor de grote binnenvaart realiseren. Daartoe moet de gemeente Amsterdam zaken doen met o.a. Amstellimo BV en Chidda vastgoed BV, bedrijven die voorkwamen op de lijst “van Traa”, als mogelijke belanghebbenden in criminele vastgoed ondernemingen en – organisaties in Nederland.”

De twee genoemde BV’s die eigenaar zijn van het in totaal 42 ha. grote terrein (foto) waren van knokploegleider en penozetype Bertus Lüske, na zijn gewelddadige dood overgenomen worden de BV’s beheerd door zijn vrouw Janny Bos. De gemeente is inderdaad bezig om deze grote broedplaats om zeep te helpen ten faveure van de havenbaronnen, alles mooi uitgelegd in deze gemeentelijke folder.

Ook een notitie van PvdA wethouder Asscher voor de Raadscommissie Financiën, Economische Zaken, Zee- en Luchthaven van 16 november is duidelijk: we maken nu een einde aan het gekraakte 20 ha. wateroppervlak, de volgende ronde zal ook het terrein zelf worden opgeofferd.

Nog even een citaat uit het bericht van de ADM bewoners:

In eerste termijn zal Haven Amsterdam een gebruiksovereenkomst sluiten met de huidige eigenaar over de binnenhaven van het 42 hectare tellende terrein, om een flinterdunne en financieel riskante ontwikkeling in gang te zetten. In tweede termijn zal worden overgegaan tot aankoop van de rest van het terrein. Het terrein van de voormalige ADM-werf aan het Noordzeekanaal werd in 1997 voor het geringe bedrag van 13 miljoen euro gekocht door Bertus Lüske, een dubieuze en inmiddels geliquideerde onroerendzaakhandelaar. Destijds zag de gemeente Amsterdam af van haar voorkeursrecht om het terrein voordelig te kunnen verwerven. Door nu bij aankoop van dit laatste sterk vervuilde en tot nog toe oninteressante terrein een buiten proportioneel bedrag (80 miljoen euro) te moeten betalen aan bedrijven die al lang middels de wet Bibob getoetst hadden moeten worden, dreigt de gemeente Amsterdam opnieuw door nalatigheid tientallen miljoenen euro’s te verliezen.

Lang leve de haven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload