Een einde aan extreme waardestijgingen?

Vandaag protesteerde de Huurdersvereniging de Pijp met een spandoek bij een berucht speculatieblok (foto’s) aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Door het vooruitzicht van splitsing zijn de panden goud waard geworden, wat heeft geleid tot het continu doorverkopen van deze panden. De panden zijn miljoenen meer waard geworden, maar daarbij zijn de belangen van de bewoners veronachtzaamd. Dit soort praktijken kwamen onlangs ook aan de orde in een rapport van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV) waar in de meeste gevallen ook de graaimogelijkheden rond splitsingsvergunningen de boosdoener waren.

Onlangs kwam de ChristenUnie met een plan om deze criminele zelfverrijking tegen te gaan, wat ze uitlegden in een youtube-filmpje. Het voorstel is om het systeem van de overdrachtsbelasting te veranderen en kort gezegd niet de waarde van het pand te belasten (waar je iedereen mee laat betalen), maar alleen de waardestijging te belasten (waar je vooral goudzoekers mee treft). Het idee is om een waardestijging bij verkoop van een pand binnen 1 jaar voor bijvoorbeeld wel 50% te belasten, maar dat percentage evenredig met het voortschrijden van tijd te laten dalen, om bewoner-eigenaars te ontzien.

Een wonderbaarlijk simpel plan om dit graaien een halt toe te roepen. Laten we hopen dat er wat van komt, want: Wie van geld houdt, kan er niet genoeg van krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload