Wie is de volgende in de Rochdale beerput?

We zijn er nog niet eerder over begonnen maar hebben de kranten over de Rochdale affaire met belangstelling gelezen. Tsja, dat krijg je ervan als je woningbouwverenigingen, met ledenvergaderingen enzo, verandert in een woud van Woning BV’s. Möllenkamp is weg, maar wie zal hij nog in zijn kielzog meenemen? Als tweede is natuurlijk de gehele Raad van Commissarissen opgestapt.

Uit het jaarverslag van Rochdale van 2007:

Samenstelling Raad van Commissarissen

Naam functie eerste benoeming zittingstermijn

* prof. dr. J.J. van Cuilenburg Voorzitter 2004 2004 t/m 2008
Collegelid Commissariaat voor de Media;
Hoogleraar Communicatiewetenschap UvA

* G.H. Gruppen Vice voorzitter 2004 2004 t/m 2008
Directeur zorginstelling

* mr. J.C. de Dood Lid 2004 2004 t/m 2009
Advocaat

* mw. dr. ir. A.W.C. Hoenderdos Metselaar MBA Lid 2006 2006 t/m 2010
Plv directeur FEZ Ministerie OCW

* dr. ir. R.A. Kleijwegt MBA BBSH-zetel 2006 2006 t/m 2010
Directeur Stadsbeheer gemeente Heerhugowaard

* mr. R. Rood BBSH-zetel 2004 2008 t/m 2011
Advocaat

* vacature Lid

Maar wie volgt. Het Parool meldde vandaag over de aankoop van Rochdale van het oude Elsevier gebouw van Vondel Vastgoed. Vondel kennen we hier op onze site overigens ook al.
De studentenhuisvester Duwo zou de verhuur op zich nemen, net zoals zij andere complexen en zelfs een oud cruiseschip van Rochdale aan studenten verhuren.
Is er dan iets mis met Duwo?? Dat kan toch niet. Ach, verbazen doen we ons niet snel meer, maar wat speelde zich er ook alweer drie jaar geleden af? Kijk eens naar een oud artikeltje van het SPOK op weer deze zelfde site; Duwo wilde 203 sociale huurwoningen verkopen aan de Bossche vastgoedboer Groenewoud. Uiteindelijk heeft de gemeente Amsterdam de verkoopplannen terug gedraaid.
Gaan we de komende tijd meer horen over de innige relatie tussen Rochdale en Duwo?

Een ander die we niet mogen overslaan is RVG Real Estate. Leest u even mee:

bron: PropertyNL
datum: 3-1-2008

RVG stopt € 83 mln in Amsterdamse woningvoorraad

AMSTERDAM – RVG Woningen uit Oosterbeek neemt voor bijna € 83 mln 500 Amsterdamse woningen over van Woningstichting Rochdale en institutionele belegger Grafische BedrijfsFondsen. De verworven woningen worden gerenoveerd en daarna te koop aangeboden aan de huidige bewoners.

De ongeveer 370 huurwoningen die RVG Woningen overneemt van Rochdale Woningen staan verspreid over de hele stad. Van de Grafische BedrijfsFondsen neemt RVG Woningen 129 woningen in Buitenveldert over. Daarnaast heeft RVG Woningen 43 appartementen gekocht in Kaatsheuvel van SGBB uit Hoofddorp. Na een flinke opknapbeurt worden de woningen tegen een scherpe marktprijs aan de zittende huurders te koop aangeboden. Voor de huurders die afzien van koop, verandert weinig. Ze krijgen de garantie dat ze hun woning kunnen blijven huren. Bovendien blijven de voormalige verhuurders voor de huurders het aanspreekpunt.

De bewoners van de 500 woningen zijn geïnformeerd over de transactie. Bij het verwerven liet RVG Woningen zich bijstaan door De Boorder Vastgoed en ABC Vastgoed, beide uit Arnhem. SNS Property Finance trad op als financier.

RVG Woningen, onderdeel van de RVG Woningen Groep, koopt verouderde woningcomplexen aan en geeft deze een nieuwe toekomst door in zowel de huizen als in de omgeving te investeren.

En een week later verscheen hetzelfde in de media:


Amsterdams Stadsblad, Diemer Courant woensdag, 9 januari 2008


RVG neemt 500 woningen over

AMSTERDAM – RVG Woningen uit Oosterbeek neemt 500 Amsterdamse huurwoningen over. Die worden verbeterd en verkocht. Maar huurders mogen ook blijven huren en voor hen zou niet veel veranderen.

De woningen die RVG overneemt staan in West, Buitenveldert en Zuidoost en zijn eigendom van financieringsmaatschappij Nawon, en in beheer bij Rochdale, en van belegger Grafische Bedrijfsfondsen. Met de overname is 83 miljoen gemoeid. RVG heeft meer van dergelijke overnames in het land gehad, maar doet dit voor het eerst zo groot in Amsterdam.

Directeur Faruk Kinran van RVG Woningen Groep zegt dat voor huurders weinig gaat veranderen. ,,Wij upgraden de woningen en verkopen ze. Maar mensen die willen blijven huren kunnen dat blijven doen. Daar verandert niets.’’

In zoverre, dat het kan voorkomen dat in een woonblok straks huurders en kopers zitten. ,,En dan richten de kopers een vereniging voor huiseigenaren op en de huurders een bewoners vereniging die wij zullen vertegenwoordigen. Ik snap dat er spanning kan zitten tussen huurders die vinden dat maar snel iets moet gebeuren en kopers die zeggen dat het wel wat rustiger aan kan, maar wij zullen proberen in redelijkheid te handelen. Die huurders zijn voor ons minstens net zo belangrijk want dat kunnen ook de toekomstige kopers zijn.’’

RVG zegt in en rond de gekochte complexen te investeren in veiligheid en leefbaarheid. Het beheer van de woningen blijft bij Rochdale.

En ook in dit geval werd de verkoop niet gemeld bij het Ministerie van VROM, en corporaties moeten dat volgens het besluit BBSH wel doen. Het Financieel Dagblad bracht dit in december naar buiten.

Maar wat brengt het Financieel Dagblad vandaag 4 februari? Jawel, ook onze vriend Peter ter Borgh komt natuurlijk in het dossier voor. Rochdale kocht met Verdonk financier Henk Oudt de Oude Haagseweg 45 waar een jachthaven is gevestigd. Oudt schoof zijn deel later door naar De Landtong BV van onder andere Ter Borgh.
Even een quote uit het FD: “Möllenkamp ging wel vaker het avontuur aan met de vastgoedwereld. Dat Deloitte in het bijzonder opkijkt van de andere eigenaar van de jachthaven, komt doordat de naam Ter Borgh valt in de afpersingszaak tegen onderwereldfiguur Willem Holleeder. Ter Borgh was namens Libra International koper van panden van Willem Endstra. Over één pand kregen Holleeder en vastgoedman Kees Houtman ruzie. Houtman wilde het kopen van Ter Borgh maar zag hiervan af na bedreigingen van Holleeder. Hij is later vermoord.”

Rochdale stinkt, de geur zal nog lang blijven hangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload