Autoriteit Vastgoed Markten

Gewoon twee artikelen op de website van het Parool vandaag: ‘speciaal toezicht vastgoed nodig’ en ‘tientallen arrestaties bij ontruiming’. Zo op het eerste gezicht lijken deze niets met elkaar te maken te hebben maar bij lezing zie je opeens het verband. Terwijl de kraakbeweging al enige tijd strijd voert over witwaspand Van Ostadestraat 137, die vandaag voor de tweede keer in twee weken werd ontruimd door enkele pelotons M.E., doet de hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz in het tijdschrift Justitiële Verkenningen van het ministerie van Justitie de aanbeveling een Autoriteit Vastgoed Markten op te richten naar het voorbeeld van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De nieuwe toezichthouder zou bij alle vastgoedtransacties systematisch de prijzen moeten vergelijken met de getaxeerde waarde van het vastgoed. Als deze bedragen fors verschillen, zou dat gemeld moeten worden aan justitie. De overheid beschikt al over WOZ-gegevens en door de data van het kadaster hier aan te koppelen kan er bij vreemde constructies sneller tot een eventueel strafrechterlijk financieel onderzoek worden besloten.

Het O.M. moet vastgoedjongens dan wel durven te vervolgen wat nu volgens recherche-chef van de Amsterdamse politie W. Woelders nog te weinig gebeurt.
Klasse justitie!?

Op een congres over ‘tien jaar na Van Traa’ gooide hij de knuppel in het hoederhok. Het OM beslist altijd voortvarend over de vervolging van verdachten, zei Woelders. Maar als het om beroemdheden gaat, zoals ’bekende vastgoedjongens’, „merk ik dat er andere criteria gelden. Dan lijkt een officier van justitie ineens niet meer zelfstandig te kunnen beslissen.” Dan wordt de top van het OM geraadpleegd en waarschijnlijk zelfs minister Donner.
Ja, inderdaad. Klasse justitie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload