Libra International II BV

De KvK blijkt weleens foutjes te maken bij transacties van complete BV’s. Desondanks blijft de kvk.nl een goede bron voor een beetje onderzoek. Omdat we eerder eventjes meldden dat Libra International net als ‘s Winters Binnen een BV van de erven Endstra hadden overgenomen komen we hier nog even op terug.

Het gaat om de voormalige Ganico IV BV, tegenwoordig heet deze Libra International II B.V.. Willem Endstra had veel panden in Amsterdam Oud-Zuid ondergebracht in zijn Ganico BV serie. Na zijn dood zijn de meeste ondertussen verkocht, vooral aan partijen die gelieerd zijn aan NVM makelaar Peter Sidney ter Borgh van kantoor Van Eijsden Ter Borgh en Roos.

Ganico IV BV werd in juli 2004, twee maanden na Endstra’s dood in mei 2004, verkocht aan Libra International BV. Maar hebben de erven er niets meer mee te maken? Als we weer de kvK als betrouwbare bron gebruiken zien we dat ze toch nog deels eigenaar zijn via de door de ‘erven Endstra’ opgerichte Jalina Beheer BV, voorheen bekend als California Properties.

De KvK zegt vandaag:

Libra International II B.V. 1075AE Amsterdam
KvK inschrijfnummer: 33208589

Hoogste concernrelaties
Jalina Beheer B.V. 1976ES IJmuiden KvK: 33220592
Libra International B.V. 1075AE Amsterdam KvK: 30108367

De ‘Hoogste concernrelaties’ betekent dat de daar genoemde BV’s ofwel aandeelhouder zijn ofwel bestuurder van de BV. Hieruit blijkt dan nu dat Libra International BV in ieder geval toch wel dicht tegen het Endstra imperium aanzit. Libra bezit alleen in Amsterdam al zo’n 1200 woningen.

Peter Sidney ter Borgh en Jan Dirk Paarlberg

Ganico Amsterdam VII B.V., Ganico Amsterdam IX B.V. en Ganico Amsterdam X B.V. gingen in 2004 van Endstra’s kantoor aan de Apollolaan 109 naar Ter Borghs kantoor aan de Sloterkade 83. Ter Borgh onderhoud tevens warme contacten met de al eerder beschreven ‘s Winters Binnen Vastgoed en was destijds directeur van Libra International. Het lijkt er dus op dat de verkopen van de BV’s (en dus de panden) door de erven Endstra via Ter Borgh zijn geregeld. Ter Borgh is nu de vaste verkoopmakelaar van door Libra uitgeponde panden.

Ter Borgh heeft nog meer interessante connecties, zoals Jan Dirk Paarlberg van de Merwede Groep. De Coöperatieve Flatexploitatievereniging De Tulp U.A., onderdeel van de Merwede Groep, heeft ook al kantoor gekozen aan de Sloterkade. Dit bevestigt de al jarenlange samenwerking tussen Ter Borgh en Paarlberg; in 1999 toen Ter Borgh nog directeur bij Libra was kocht Paarlberg namens Munnike Bergen BV (een dochterbedrijf van Libra) 200 woningen plus enkele winkels, garages, bergingen en bedrijfsruimtes voor Libra voor 35 miljoen gulden.
Munnike Bergen BV was van 1993 tot 22-12-1996 van PS ter Borgh. Vanaf december 1996 ging de BV over naar Libra International om vervolgens deze op 31-12-2002 geheel over te nemen. De BV werd toen dus overgedragen aan Libra en even later opgeheven. In 1999, toen Paarlberg die transactie deed, was Munnike Bergen BV dus al onder beheer van Libra. Ter Borgh was toen directeur van Libra. Plotseling is hij als directeur eind vorig jaar teruggetreden als directeur.

In maart 2002 vond ook een opvallende transactie plaats: v.o.f. Bosch en Duin, op dat moment bestaande uit Bergvalk-4 BV, Convoy-Contigas BV, Museum vastgoed BV en Jureko Property Holding BV, verkocht voor €15.401.000 aan onroerend goed aan Libra International, gemachtigde was alweer PS ter Borgh. Deze panden bevonden zich allemaal in de Amsterdamse Rivierenbuurt, de Rooseveltlaan, de Walstraat, Lekstraat, Deurloostraat, Scheldestraat, Churchill-laan etc.

Veel klinkende hebben in Bosch en Duin geparticipeerd: Willem Endstra, John Wijsmuller, Klaas Hummel en, alweer, Jan Dirk Paarlberg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload