Het kan Vriesen en het kan dooien

De van oorsprong Friese broers Watze en Roelof de Vries zijn al 10 jaar actief in het Amsterdamse vastgoed. Beetje handel, beetje splitsen, beetje wietplantages in je lege panden exploiteren. Je kent het wel, van die snelle boys die overal geld in zien. Voor de huurders hebben ze dan ook niet veel oog.

(kantooradres De Vries, Oranje Nassualaan 85, let op de veilingborden)

Al eerder en eerder en eerder en eerder hebben we ze in het zonnetje gezet, maar met de ontwikkelingen van de laatste tijd moet dat maar weer eens opnieuw.
In december worden in opdracht van hun Duitse hypotheekbank (Hypo Real Estate Bank International Aktiengesellschaft), waar ze leningen hebben lopen ter waarde van 40 miljoen euro, alvast een stuk of 50 panden en woningen op de veiling aangeboden. Volgend voorjaar volgt dan de rest van hun opgebouwde imperium.

Naast dat hij de broers onder druk worden gezet door hun bankier, is er ook nog de belastingdienst die een hypotheek heeft gevestigd op hun bezit ter waarde van 8,6 miljoen. Was een kwestie van jarenlang geen belasting betalen, dan geven ze ter zekerheidstelling gewoon een hypotheek op het bezit. Zo hopen ze, namens ons allen, die poen nog een keer te ontvangen.

Maar dat is niet alles. In 2006 werden de broers van hun bed gelicht in hun villa’s in het Gooi. De recherche nam hen mee en verhoorde ze een paar dagen lang. Verdenking: witwassen, geldsmokkel, wiethandel en exploiteren van wietplantages, gerommel met nota’s van bevriende bouwbedrijven etc.
Zo, dat is niet mis.
Een maand geleden is de strafzaak begonnen. Allereerst natuurlijk een pro-forma zitting, inhoudelijk wordt de zaak ergens in 2012 behandeld.

De gedwongen verkoop van hun bezit, en dan de strafzaak er nog overheen in 2012: toedeledokie De Vries!

======

Panden die op 12 en 19 december executoriaal geveild gaan worden:

nr.26: ADELAARSWEG 134 -135-136/MERELS AMSTERDAM (E)
nr.27: CORNELIS TROOSTSTRAAT 8 HUIS AMSTERDAM (E)
nr.28: KEIZERSGRACHT 202 A, C EN D (in ` AMSTERDAM (E)
nr.29: SUMATRAPLANTSOEN 46 HUIS, 46 ACHTER AMSTERDAM (E)

nr. 4 en 5: ORANJE NASSAULAAN 87 HUIS EN 85 I (E)
nr. 6: ORANJE NASSAULAAN 85 II, III, IV AMSTERDAM (E)
nr. 7: JACOB VAN LENNEPKADE 388 -408 HUIS AMSTERDAM (E)
nr. 8 tm 19: JACOB VAN LENNEPKADE 388- 408 BOVEN AMSTERDAM (E)
nr.20: TOLSTRAAT/TOLDWARSSTRAAT/PIETER AERTSZSTRAAT 57- 59, 1-7, 60-64 AMSTERDAM (E)
nr.21: VONDELSTRAAT 64 (in één koop) AMSTERDAM (E)

21 Reacties op Het kan Vriesen en het kan dooien

 1. We zijn een jaar verder, mei 2013, en ik kan melden dat de vader en zonen de Vries weer back in business zijn in Friesland!! Panden zijn weer verhuurd met ondoorzichtige constructies aan mensen die officieel geen pand meer mogen huren maar ja het geld was toch niet echt op zo te zien, want uiteindelijk werkt het wel voor de drie V’s. Het gekke is is dat ik niks lees over de autohandel van de gebroeders, ook dat zal de belastingdienst hogelijk interesseren denk ik zo.

 2. De broers De Vries gaan nu definitief ten onder: 12 en 15 maanden cel geeist door het OM in de strafzaak Wiet-o-Theek die vorige week in Amsterdam diende. Het Financieel Dagblad was erbij:

  http://fd.nl/ondernemen/597782-1312/vastgoedmagnaat-achter-wiet-o-theek-en-miss-turkije-dakloos-voor-de-strafrechter

  Vastgoedmagnaat achter Wiet-o-Theek en Miss Turkije dakloos voor de strafrechter
  Vasco van der Boon
  maandag 09 december 2013, 10:08

  ‘De slag van hun leven zouden ze slaan’, zegt een van hun advocaten. De hoofdstedelijk bekende en volgens sommigen beruchte Watze en Roemé de V. zouden voor €22 mln eigenaar worden van het toenmalige winkelcentrum Kraaiennest in de Amsterdamse Bijlmer. Hun eerste eigen winkelcentrum, nadat ze in enkele jaren al ruim honderd woon- en bedrijfspanden in Amsterdam hadden opgekocht.

  Met de aankoop van het Kraaiennest zouden de broers achter vastgoedbedrijven als Ambrosini, De Vries Vastgoed, Akropolis en Deka hun grootste deal ooit sluiten. Het geld voor deze aankoop wachtte op de derdenrekening van de notaris op een seintje om te worden overgemaakt. ‘We konden draaien’, herinnert Watze zich.

  Strafdossier

  Maar helaas. Er komt iets tussen. Op 14 november 2005, een dag voor de ‘closing’, staat de Fiod op de stoep. De broers De V. en minstens twee medeverdachten, worden gearresteerd. Op het moment suprême, als de handtekeningen onder het koopcontract gezet moeten worden, zitten Watze en Roemé de V. in een politiecel. Twee dagen nadat hij had moeten tekenen, staat Watze voor het eerst weer buiten. Zijn broer blijft een week langer in voorarrest.

  De broers proberen tijdens hun arrestatie nog te redden wat er te redden valt, blijkt uit het strafdossier, dat in handen van deze krant is. Watze vraagt op 15 november 2005 zijn ondervragers onverstoorbaar of hij zijn makelaar even mag bellen, om vanuit de cel opdracht te geven de koop vooral door te laten gaan. ‘Het kost me een dwangsom van €?60.000 per dag als ik nu in gebreke blijf.’

  Aan het eind van de dag, vlak voor vijven, mag Watze onder toezicht van de rechercheurs drie telefoontjes plegen. De sleutelfiguren van de deal nemen al niet meer op. De aspirant-verkoper van het Bijlmer-winkelcentrum — het Israëlische Coriander Holding — wil niet meer verder met de broers de V.

  Met Watze en Roemé zelf is het na de aanhouding in 2005 ook niet meer goed gekomen, beklemtoonden hun advocaten afgelopen week voor de Amsterdamse rechtbank. Acht jaar na hun arrestatie staan Watze en Roeme met twee medeverdachten terecht.

  Daklozenopvang

  Watze had ‘een auto van de zaak, een Ferrari 456 GTA’, en een peperdure villa in Crailo. Na zijn arrestatie was de val diep. ‘Er is niks meer. Alles is weg. Geen huis. Geen auto’s. Geen geld.’ ’s Nachts slaapt de voormalig hoofdstedelijke vastgoedtycoon tegenwoordig bij zijn ouders, of in De Vluchtheuvel — de daklozenopvang in Hilversum. De fiscus eist nog €8,5 mln van hem en zijn broer. Bij een Duitse bank staan ze voor €40 mln in het krijt.

  ‘Ik zie mijn kinderen niet meer’, zegt Watze, ‘en ik ben gescheiden.’ Ook dat is een hele verandering ten opzichte van de periode voor zijn arrestatie, toen hij met de officiële Miss Turkije was getrouwd.

  Wietplantages

  Roemé reed tot zijn arrestatie een Porsche Cayenne, maar is er nu nog beroerder aan toe dan Watze, zegt Watze tegen de rechter. Roemé is psychisch gebroken, onder behandeling en aan de pillen. En ook gescheiden.

  De officier van justitie is niet onder de indruk. ‘De heren doen alsof ze slachtoffer zijn, maar hebben het aan zichzelf te wijten.’ Het vastgoedconcern van de broers was volgens haar in werkelijkheid een hennepkwekerij op industriële schaal.

  Codenaam

  In tien panden van de broers De V. zijn wietplantages aangetroffen, met opgeteld een kleine 15.000 planten. Dat was zo grootschalig dat het in de oude Amsterdamse stadswijken in de gaten liep. Dieuwertje Blok, van het Sinterklaasjournaal, was een onderbuurvrouw van een van de plantages en deed haar beklagbij de politie.

  Wiet-o-Theek is de codenaam van het justitieonderzoek naar de broers. De miljoenenopbrengst van de wietteelt werd volgens het OM witgewassen in het vastgoed, met — volgens het strafdossier — hulp van onder meer een makelaar, een notaris, een BDO-fiscalist en een Fortis-bankier.

  Voor het witwassen waren namelijk ook onder meer valse taxatierapporten, valse hypotheekleningen, valse bouwbonnen, valse notariële aktes en valse koopovereenkomsten nodig. Het dossier spreekt van een dozijn verdachten, waarvan er uiteindelijk afgelopen week slechts vier voor de rechter hoefden te verschijnen. De zaken van de andere verdachten zijn geschikt of geseponeerd.

  Valse facturen

  Uit het strafdossier blijkt dat de broers De V. ook regelmatig in verband zijn gebracht met bedreiging en mishandeling. Niet in dit dossier zit dat Watze de V. met zijn bedrijf Akropolis afgelopen weken ook opdook in het corruptieproces van voormalig provinciebestuurder Ton Hooijmaijers als een van diens sponsoren, waarvan de betalingen met valse facturen zijn verhuld.

  De betalingen van Watze de V. vanuit Akropolis, in 2007, aan de politicus Hooijmaijers zijn omgeleid via het bedrijf WebBuro Internet Services van de VVD-campagneleider in de provincie Noord-Holland. Op de vraag waarom hij niet rechtstreeks aan De V. factureerde, zei Hooijmaijers tijdens zijn berechting: ‘Omdat hij een aantal keren minder positief in het nieuws is geweest.’ Watze de V. zegt over zijn betalingen aan Hooijmaijers te zijn gehoord, maar verwacht niet dat dit nog een staartje voor hem krijgt. ‘Het is van ondergeschikt belang.’

  • en maar blijven liegen, woont lekker in Heerenveen en reist om haverklap naar Turkije waar zijn vrouw een luxe leventje heeft.

 3. uitspraak broertjes de Vries maandag 20 januari 2014 om 13:00 rechtbank Amsterdam

  • http://www.at5.nl/artikelen/120036/drugsbaronnen-wasten-miljoenen-wit-drie-weken-werkstraf

   Twee voormalige Amsterdamse vastgoedbaronnen zijn maandag veroordeeld tot werkstraffen van drie en zes weken.

   De twee werden veroordeeld voor het witwassen van miljoenen aan drugsgeld via onder meer vastgoedtransacties. Maar omdat het OM grote steken heeft laten in het opsporingsonderzoek, vielen hun straffen laag uit.

   De twee, Watze en Roelof de V., bezaten in 2006, toen ze werden aangehouden, talloze panden op onder meer de Keizersgracht en in Zuid, zo meldt de Volkskrant dinsdag. De twee waren in het bezit van deze panden gekomen door het telen en verkopen van grote partijen hennep. Het geld dat hiermee verdiend werd, werd onder meer via Turkije, witgewassen.

   Onterecht opgenomen
   Omdat de FIOD onder meer tegen de regels in telefoongesprekken tussen verdachten en notarissen of advocaten heeft opgenomen viel de straf tegen de twee verdachten veel lager uit dan het OM had geëist.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload