Het vastgoeddrama van Cobraspen en Luigi Prins

Cobraspen BV is geen kleine speler op de vastgoedmarkt in Haarlem en omstreken. De BV staat onder hoede van Luigi Prins en is een frequente partner van onder andere Gemeente Haarlem. Wie zijn licht laat schijnen over de carriere van Cobraspen en Prins vraagt zich echter af: Zijn al deze zaken wel zuiver? Nu Prins al jaren geregeld genoemd wordt in relatie tot figuren als Erik Bos en Ton Hooijmaaijers is het tijd de zaken eens onder elkaar te zetten.

Cobraspen

Cobraspen werkt -net zoals vele projectontwikkelaars- met veel verschillende dochterondernemingen. Cobraspen Beheer BV, BV Nederlands Monumenten Bezit, Slachtlijn BV, Veduta Vastgoed en Htel Investments zijn daar enkelen van . Bovenaan de keten staat Luigi Prins, maar niet geheel alleen. In de deals rondom Sugar City (de herontwikkeling van de suikerfabriek te Halfweg) en het Slachthuisterrein speelde ook Erik Bos een prominente rol.

Erik Bos

Tot voor kort mede-eigenaar van Cobraspen Beheer BV was Erik Bos. Dhr. Bos is een goede bekende van politie en justitie, en verdacht van het wegsluizen en witwassen van geld in het taxibedrijf TCA te Amsterdam. Het Amsterdamse taxibedrijf heeft met accountant Bos voor miljoenen euro’s aan vastgoed gekocht op de Wallen. In 2001 kreeg hij om deze reden al een huiszoeking door justitie in zijn kantoor. Daarnaast wordt zijn naam genoemd in meerdere schimmige vastgoeddeals in Amsterdam. Het Parool weidde in januari dit jaar nog een zeer uitgebreid artikel aan deze illustere zaken (Artikel Parool, Bart Middelburg- 29-01-12 “Hoe bibob-proof is Sugar City van mr. Erik Bos?” (krakenpost.nl/archief/Jan/0089.html)

Gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem kent het duo Bos en Prins ook al langer dan vandaag, onder andere van de door haar gehuurde PTT panden aan de Westergracht, alwaar zij in 2005 van Erik Bos een huurverhoging van drie ton voor kregen. Cobraspen voert het beheer over deze panden.

Slachthuisterrein- Daisy Bell

Waar hebben we de onverwachte huurverhoging nou nog meer gehoord? Bij de voormalige Daisy Bell op het Slachthuisterrein bijvoorbeeld. De uitbaters van deze succesvolle oefenruimte voor beginnende en gevestigde bands kregen in 2010 een rekening op de mat. Omdat één van de gehuurde ruimtes niet meegenomen was in de huurprijs, moest er geheel onverwachts nog een achterstallig bedrag van 100.000 euro betaald worden. De gemeente Haarlem, die de oefenruimte als belangrijke waarde binnen haar stad zag, gaf aan in uiterste nood op te willen draaien voor deze kosten. Na een herberekening van Cobraspen bleek de achterstand echter 150.000 euro te bedragen. “Jammer”, aldus gemeente Haarlem, “maar dat is te duur voor ons”- waarop Cobraspen haar bekende trucje herhaalde en de huurders haar pand uit jaagden. De uitbaters van de oefenruimte mochten wel nog even de in vijfentwintig jaren opgebouwde ruimte volledig leeg opleveren en hun levenswerk er uit slopen. Ruim een jaar leegstand volgde, tot op de kraakactie afgelopen maand.

En het Slachthuisterrein? Dat wacht na tien jaar Cobraspen nog steeds op een oplossing binnen het conflict tussen gemeente Haarlem, Cobraspen en buurtbewoners. Luigi Prins kwam langs om de herontwikkeling van het terrein met buurtbewoners te vieren, en beloofde en passant om honderd arme kinderen mee te nemen naar de Efteling, hetgeen nooit gebeurde.

Hooijmaaijers

Ook in de omvangrijke fraudezaak rondom Ton Hooijmaaijers duikt Prins op. Cobraspen heeft voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland omgekocht, om te worden voorgetrokken bij een vastgoedproject. Die beschuldiging uit het openbaar ministerie (OM) in de tenlastelegging tegen Hooijmaaijers. Het OM verdenkt hem er onder meer van zo’n 9500 euro aan smeergeld te hebben aangenomen van Prins.

Raaks en het PWN gebied

Het bezit van twee kerkjes (waarde circa 1,5 miljoen euro) op het Raaks gebied in Haarlem gaven Prins een sterke onderhandelingspositie gedurende de herontwikkeling van het Raaksgebied. In de uitwerking van deze plannen werd de gemeente Haarlem gedwarsboomd door het feit dat twee kerkjes op het terrein in handen waren van Cobraspen. In het diepste geheim bereidde Prins met de biologen van PWN een deal met de gemeente Haarlem voor, waarbij de twee kerkjes geruild zouden worden voor 4,4 hectare duingrond.

Blindgestaard op de Raaks stemde gemeente Haarlem in 2005 in met deze ruil, overigens zonder het betreffende gebied eerst te laten taxeren, waardoor tot de dag van vandaag onduidelijk is hoe eerlijk deze deal nou eigenlijk is. In de daaropvolgende jaren vallen Haarlem, Bloemendaal, PWN en vele andere betrokkenen over elkaar heen, in reactie op Prins’ plannen om het geliefde natuurgebied vol te stampen met appartementen en kantoorpanden, hetgeen vanwege o.a. natuurbeschermingsmaatregelen niet van de grond komt. Na jaren zonder noemenswaardige ontwikkelingen verkoopt Prins het terrein voor ruim 7 miljoen aan Riso BV, onder hoede van Erik Bos. Later wordt Riso BV bij Cobraspen ingelijfd en stapt Erik Bos er volgens de papieren uit.

Nadat Prins zijn vastgoedplannen op het terrein zag smelten, opperde hij vol goede moed om exclusief bronwater te gaan winnen en bottelen. Juist ja, dat water dat wij hier al die tijd al uit de kraan dronken dus.

En andere zaken

Luigi Prins, niet alleen in conflict met gemeente Haarlem, maar ook Bloemendaal en vele andere partijen. De Woonbond verkoos Cobraspen in 2004 nog tot slechtste verhuurder van het jaar. We houden het graag bij de feiten, maar er blijven vele vragen onbeantwoord, niet alleen in de hierboven genoemde voorbeelden. De verkoop van de voormalige Toneelschuur en de Hoeksteenkerk in Haarlem bijvoorbeeld, die op zeer onduidelijke wijze in handen van Cobraspen kwamen, roepen veel vragen op. En hoe kan het bijvoorbeeld dat er ondanks de ophef nooit consequenties zijn verbonden aan de illegale bouw van Prins’ huis op landgoed Lindenheuvel in Bloemendaal?

Conclusie

Prins´ plannen om zeer exclusief bronwater te bottelen op zijn terrein in Overveen ten spijt, zo zuiver is dit zaakje niet. De reputatie van Prins is er terecht een met vraagtekens. Een gemeente die zichzelf serieus neemt trekt haar conclusies en verbreekt de samenwerking met Prins. Een kritisch onderzoek van justitie zou in deze ook niet misstaan.

En de krakers van het Slachthuisterrein? Die vertrekken niet voor leegstand, en zeker niet voor speculanten. De krakers gaan door.

Wordt vervolgd.

Bronnen oa
Hooijmaaijers
http://krant.volkskrant.nl/ipaper-online/print/article/8002/16996/NL/128…
http://www.quotenet.nl/biz/luigi-prins-ziet-deal-stuklopen-op-hooijmaije…
http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article18400353.ece/Va…
Erik Bos
http://www.speculanten.nl/node/37
http://krakenpost.nl/archief/Jan/0089.html (Artikel Parool, Bart Middelburg- 29-01-12 “Hoe bibob-proof is Sugar City van mr. Erik Bos?”)
http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/waarom-de-wet-bibob-zo-slecht-nog-n…
http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemmermeer/article13799693.e…
Bloemendaal (Ruil Raaks- PWN)
http://haarlem.sp.nl/nieuws/id/191/wonderbaarlijke-deal-projectontwikkel…
http://www.waterforum-archief.net/index.asp?url=/template_a1.asp&que=pag…
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/archief/article/detail/7763…
Bloemendaal- illegale bebouwing Prins
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/een-eigen-huis-…
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/een-eigen-huis-…
Slachthuisterrein
http://www.vandaag.nl/haarlem-oost/nieuws/article16142633.ece/Beeindigin…
http://krakenpost.nl/archief/Sep/0081.html

van:
http://slachthuis@kraakgroephaarlem.nl/

slachthuiskraak at kraakgroephaarlem.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload