Erik Van Toorenburg en Arend Blok inderdaad crimineel

Al jaren doen in het Amsterdamse de wildste verhalen de ronde over Erik van Toorenburg van Diacra Vastgoed, een schimmig bedrijfje dat zich bezighoudt met het uitponden van huurwoningen. Het is trouwens nog maar de vraag of de advertenties op sites als de Via Via wel echt van hem zelf afkomstig zijn, dit kan toch niet waar zijn? Let op dat: “Geen huisdieren en geen Moslims”… Ook het volgende bericht dat vorig jaar op de krakenmaillijst verscheen is van onduidelijke herkomst.
Huurders worden voor de keus gesteld: verhuizen naar een andere woning met een kleine verhuiskostenvergoeding of anders gewoon opdonderen. Arend Blok van AB Vastgoed wordt ingehuurd door Diacra, en tevens vele andere uitponders zoals De Vries Vastgoed en Utopit Bv van Noah Hussein, om de huurders onder druk te zetten te verhuizen en de hele verbouwing te organiseren en uit te voeren.
Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag noemde Diacra in hun jaarverslag 2004 (pdf) ook als voorbeeld van uitponder die het allemaal niet zo netjes doet.

Tot enkele jaren geleden deed Toorenburg zeer veel vastgoedzaken met VVD-er Tim Emmelot, verkiesbaar voor VVD Laren bij de gemeenteraadsverkiezingen 2006.

En nu is er dus een zeer zwaar vermoeden van criminele activiteiten. Een citaat uit dit politiebericht: “De vastgoedbedrijven worden verdacht zich als een criminele organisatie te gedragen. Zij hebben zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met het splitsen van appartementen van ten minste tweehonderd panden in Amsterdam. Het onderzoek richtte zich op het stelselmatig ontduiken c.q. misbruik van de regelgeving rond sloop- en bouwvergunningen. Hierbij werd ondersteuning verleend door enkele ambtenaren.”

Het gaat hier om Diacra Holding van Erik van Toorenburg en AB Vastgoed, of voluit Arend Blok Vastgoed, van eerder genoemde Arend Blok. Blok begon enkele jaren geleden voor zichzelf met zijn splitsingsbureau nadat hij daarvooor ‘het vak’ geleerd had bij Winnen & Co. Eerst nog gezamenlijk met Toorenburg kantoorhoudend op Prinsengracht 493, begin dit jaar zijn zij verhuisd naar een pandje van wijlen Tonnie van Eunen, de Nieuwezijds Voorburgwal 44.

Naast deze vastgoedboeren zijn ook twee ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht aangehouden. Zij zijn werkzaam in de stadsdelen Oud-West en Oud-Zuid, nu hopelijk op non-actief gesteld en vervolgens voorgedragen voor ontslag. Deze ambtenaren worden verdacht van ondersteuning bieden aan de criminele activiteiten.

Wordt het nu niet eens tijd om een zwarte lijst aan te leggen van dit soort vastgoedpenoze? Hier alvast even een overzicht van panden die op dit moment op naam staan van Diacra vastgoed en Arend Blok, de lijst is waarschijnlijk niet compleet.

Vragen over uw gezondheid als u in een pand van Diacra woont/heeft gewoond? Stadsdeel Oud-West geeft antwoorden op uw vragen. Hierboven vind u een actueel overzicht van panden in bezit van Diacra / Arend Blok. Gesplitste en verkochte etages staan hier natuurlijk niet meer bij.

18 Reacties op Erik Van Toorenburg en Arend Blok inderdaad crimineel

 1. Het OM heeft 9 maanden cel geëist tegen de voortvluchtige Erik van Toorenburg:

  http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160595/9-maanden/

  9 maanden gevangenisstraf geëist voor overtreden asbestregels

  18 maart 2013 – Functioneel Parket

  Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Amsterdam 9 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 43-jarige verdachte voor het stelselmatig overtreden van de asbestregels. “De verdachte heeft bewust in strijd met de regels gewerkt en werknemers en omwonenden blootgesteld aan onaanvaardbare risico’s. Hij deed dit waarschijnlijk alleen maar uit winstbejag”, aldus de officier van justitie.

  Onderzoek
  Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door het regionale milieuteam van de politie Amsterdam-Amstelland, is gebleken dat de verdachte stelselmatig asbestgerelateerde voorschriften heeft overtreden. Om vervolgens zo snel en goedkoop mogelijk panden te kunnen verbouwen en deze met maximale winst door te verkopen op de particuliere markt. De man heeft in de jaren 2006 en 2007 ongeveer 100 panden in Amsterdam opgekocht om deze na splitsing weer door te verkopen. Het ging veel om oude, nog niet gerenoveerde panden. Hier is bij herhaling gesloopt zonder naleving van de asbestregelgeving.

  Gevangenisstraf
  De verdachte was het spil in het geheel van aankoop, splitsen, verbouwen en verkopen van deze panden en daarom eiste de officier een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van 9 maanden. Het OM heeft bij de eis rekening gehouden dat het gaat om feiten die enige tijd geleden hebben plaatsgevonden. De verdachte is sinds lange tijd voortvluchtig, wel heeft het OM aangekondigd het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te vorderen bij de verdachte.

  Medeverdachten
  Met twee andere verdachten in dit onderzoek heeft het Openbaar Ministerie een transactie gesloten. Dit is vandaag op de zitting bekend geworden. Eerder in dit onderzoek zijn met drie andere verdachten transacties overeengekomen.

  Risico’s asbest
  Inademing van asbestvezels kan tot zeer ernstige gezondheidsschade leiden, zoals littekenvorming in het longweefsel en borst- of buikvlieskanker. Er kan een geruime periode liggen tussen het moment van blootstelling aan asbestvezels en het moment waarop ziekteverschijnselen kunnen openbaren. Deze periode kan tientallen jaren bedragen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload