Prud’homme de Lodder koopt krotten Rozengracht/Marnixstraat

Over de panden op de hoek van van de Rozengracht en de Marnixstraat is al veel geschreven en gesproken de afgelopen jaren. Het zijn één van de laatste echte krotten in de Jordaan. Terwijl de buurt de laatste 15 jaar flink is opgeknapt en gerenoveerd wil het met deze panden maar niet lukken. Als we eens in de eigendomsgeschiedenis van de panden duiken wordt duidelijk waarom: we komen alleen maar huisjesmelkers en pure speculanten tegen.

Huisjesmelker HNJ van Zijl uit Wilnis verkocht in 1997 de panden Marnixstraat 337,339,341,343 voor fl 550.000 aan dhr. Bouwman van Truston BV. Bouwman had in 2001 nog een akkefietje wat bij de rechter werd uitgevochten, over vermeende corrupte BWT ambtenaren en verder. Twee jaar later verkoopt die weer door aan AD Kars voor fl 1.100.000. Kars verkoopt in 2001 aan MB Vastgoed van advocaat LG Meijer voor fl 1.400.000. De huidige eigenaar, sinds eind 2006, is de ‘rechtschapen man’ Ferry Prud’homme de Lodder (interview, pdf bestand) uit Landsmeer. Ferry heeft al eerder aandacht op deze log gekregen toen hij probeerde een gekraakt pandje inde Paramarobostraat te kopen van de erven Endstra.

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum had in 2003 al een sloop- en bouwvergunning verleend aan de toenmalige eigenaar, advocaat Louis Meijer. Het stadsdeel had er nog wel een voorwaarde aan gehangen; voordat de sloop daadwerkelijk zou mogen beginnen wilde het stadsdeel een bankgarantie ter zekerheidsstelling. Dat Meijer niet meer wilde dan speculeren met de panden bleek dat hij die bankgarantie nooit heeft overlegd. Echt serieus is hij zodoende ook niet geweest met zijn bouwplan. Het Dagelijks bestuur van het stadsdeel gaf die vergunning destijds vanwege: “Bovendien is het onaanvaardbaar dat het in het oog springende pand op de hoek Marnixstraat/Rozengracht anders in slechte staat zou blijven verkeren”. Nu vier jaar later zijn de panden nog verder verwaarloosd en staan de panden leeg.

Groen Links heeft recentelijk een rapportage (pdf) gemaakt over krotten in de binnenstad waarin ook bovengenoemde panden worden vermeld. In de bijlage staat een groot krantenartikel uit het Parool over deze panden.

In oktober 2006 is er opnieuw een bouwvergunning voor de panden aangevraagd voor het ‘bouwen in afwijking van eerdere vergunning: vernieuwen en veranderen van fundering en gebouwen.’

Zal Prud’homme de Lodder binnenkort beginnen of zal hij net als alle voorgaande eigenaren niets doen om het later weer met winst door te verkopen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload