Politici uit de provincie in het hoofstedelijke vastgoed

De politiek zou het goede voorbeeld moeten geven. Echter, zo af en toe komen we politici uit de provincie tegen die zich bezig houden met vastgoed in de hoofdstad op een manier die niet erg verantwoordelijk te noemen is. Blijkbaar is het ook als volksvertegenwoordiger moeilijk de verlokkingen van het amsterdams vastgoed te weerstaan.

Peter Hagedoorn van Makelaardij Houwing-Hagedoorn B.V. was nota bene wethouder volkshuisvesting in het groningse Reiderland, tot daar de lokale SP verhalen ter ore kwamen van grove huurderspesterijen door Hagedoorn in Amsterdam. Onder alle druk is Hagedoorn vervolgens afgetreden. In Amsterdam gaat het verhaal trouwens gewoon verder.
Daar is aan de Wijde Heisteeg 7 een pand van Hagedoorn gekraakt waar de huurders gillend zijn weggerend omdat Hagedoorn niets deed aan lekkages of onderhoud.

Tim Emmelot (hoi) voor de verkiezingen in 2006 nummer 6 op de lijst voor de VVD in Laren was een tijdje sidekick van een aantal opmerkelijke vastgoedtypes. Tot 1997 voerde hij samen met Michael van der Kuit het bewind over Vesta Vastgoed. Van der Kuit, die “de onzichtbare vastgoedtycoon” wordt genoemd, nam nog Ganico Amsterdam II B.V. van (de erven) Endstra over en noemde het vervolgens Nedstede Monumenten II B.V. Na Van der Kuit is Emmelot gaan samenwerken met Erik van Toorenburg. Van Toorenburg is tegen de lamp gelopen met het asbestfraude-schandaal in Amsterdam waarbij ambtenaren van Bouwtoezicht zouden zijn omgekocht en asbest illegaal en onveilig zou zijn verwijderd. Emmelot en Toorenburg deden samen langere tijd vastgoedprojecten. (Onder de Hamer Vastgoed B.V. / Tooremm Holding B.V.) Het is goed voor te stellen dat Emmelot met het huidige rumoer rond de vastgoedmaffia het rustige Laren prefereert.

In de gemeente Loenen is het Gjalt Jellesma (hallo) raadslid voor de lijstcombinatie Streekbelangen Nigtevecht Plus/D66 die in beeld kwam doordat een paar weken geleden op de Leliegracht 51 een leegstaand pand werd gekraakt dat in zijn bezit is. Het pand was in 2005 echter al eerder korte tijd gekraakt, maar is toen verlaten onder druk van een aangifte bij de politie door Jellesma. Het pand is leeg blijven staan.
Het is te hopen dat Jellesma die voor SBN+/D’66 lijsttrekker was, zich deze tweede keer laat inspireren door zijn eigen Verkiezingsprogramma 2006-2010 waarin we kunnen lezen onder speerpunt nummer 2: “Woningbouw: bouwen voor eigen inwoners. Bij nieuwe woningbouw moet het bouwen voor eigen inwoners uitgangspunt zijn. Dit betekent dat er voornamelijk in betaalbare huur- en koopsegment gebouwd zal mogen worden. Als dit niet mogelijk is, wordt er wat ons betreft niet gebouwd.”
Jellesma, die zich verder behoorlijk sociaal inzet als voorzitter van de Belangenvereniging Ouders in de kinderopvang (BoinK), zou dit keer beter moeten letten op de wat grotere kleintjes. Dus liever geen dure renovaties en hup, geef die krakers een betaalbaar huurcontract! We wachten af…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload