Kraakverbod: Krakers zitten criminelen juist vaak dwars

PERSBERICHT

Amsterdam 01-02-2006

Kraakverbod: Krakers zitten criminelen juist vaak dwars

Minister Dekker van Volkshuisvesting heeft besloten een oude wens van de vastgoedlobby weer op de politieke agenda te zetten, namelijk een kraakverbod. Als excuus wordt aangevoerd dat ‘kraken illegalen en criminelen aantrekt’. Anders dan sommige rechtse politici beweren blijkt de kraakbeweging juist een sterke bondgenoot in de bestrijding van de georganiseerde (vastgoed)criminaliteit. Zoals een aantal recent bekend geworden gevallen aantonen zijn justitie en andere diensten zoals FIOD en SIOD juist door het onderzoekswerk van de kraakbeweging aan belangrijk materiaal gekomen. Zou het kunnen dat men de klokkenluiders liever het zwijgen wil opleggen?

De recentelijke arrestaties en huiszoekingen in een van de duurste buurten van de hoofdstad hebben weer eens duidelijk gemaakt dat in Nederland vastgoed en criminaliteit een zekere aantrekkingskracht op elkaar uitoefenen. Nederlandse krakers stoten met grote regelmaat op de resultaten van dit uitgebreid netwerk: nodeloze leegstand.

Van Willem Endstra zijn in het verleden meerdere keren etages gekraakt en ook onlangs is er van de erven Endstra weer een grote woning gekraakt. Ook een voormalige gokhal van John Mieremet in de Reguliersbreestraat is in november 2005 gekraakt. David Beesemer, bij de
grote actie tegen Holleeder kreeg hij nog een huiszoeking, heeft recentelijk het sinds vier jaar gekraakte pand aan de Amsterdamse Lange Leidsedwarsstraat 35 aangekocht voor een som die twijfel zaait aan de zuiverheid van de transactie.

Ook de stadsvilla aan de Apollolaan 139 van Roger Horn, die als stroman voor de onlangs tot 2 1/2 jaar cel veroordeelde Andy Groenewoud en de vermoorde advocaat Evert Hingst optrad ( zie: Dossier Kinker 25), was in 2003 gekraakt. Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer heeft recentelijk op grond van de wet BIBOB een bouwvergunning ingetrokken van het Amsterdamse
kraakpand Pretoriusstraat 28. De eigenaar van dat pand, Joe McCarthy kon, niet aantonen dat hij zijn geld eerlijk had verdiend. Het dossier dat als basis voor het integriteitsonderzoek diende was een publicatie van het SPOK ( zie: dossier McCarthy )

Ook de politiek blijkt niet immuun tegen de aantrekkingskracht van de spelers in de schaduw van wolkenkrabbers en krotten. Eurocommissaris Nelie Kroes van mededingen, partijgenote van Sybilla Dekker, blijkt een goede vriend en voormalig zakenpartner en kantoorgenoot van de maandag op een huiszoeking getrakteerde vastgoedmagnaat Paarlberg geweest te zijn. Paarlberg heeft jaren samen met de al eerder genoemde David
Beesemer de directie gevoerd over de Merwede Groep. Van de LPF is bekend dat zij draait op geld en ondersteuning vanuit de vastgoedmarkt zoals types als Harry Mens, Ed Maas, Eddie de Kroes of Chris Theennessen.

Vandaag kwam VVD minister Dekker weer met een oud agendapunt van die vastgoedboys op de proppen; het totaal verbieden van kraken. Niet het kraken moet strafrechterlijk worden aangepakt maar de huisjesmelkerij, de leegstand, de verkrotting en de vastgoedmaffia.

SPOK, Spekulatie Onderzoeks Kollektief Amsterdam
http://www.speculanten.nl/blog

meer weten ? wij bellen terug!
spok @ squat.net

EIND PERSBERICHT

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload