Sinds de Rembrandttoren een landmark is geworden en Sloterdijk en de Zuid-As elke week weer een ander aanblik geven als er weer een nieuw kantoor wordt opgeleverd willen andere stadsdelen niet meer onder doen. Op veel plaatsen knallen de hoogbouwkantoren uit de grond, meestal nog wel ‘ver’ gelegen vanaf de binnenstad. Enkele jaren geleden kwam daar ook verandering in door de bouw op de Oostelijke Handelskade. De plannen die stadsdeel Noord nu echter ontwikkelt wordt wel een heel grote aanslag op de monumentale binnenstad.
Noord wil een ‘Manhattan aan het IJ’ realiseren: meerdere kantoortorens, in hoogte variërend tussen 90 en 110 meter, achter de Shell-kantoortoren, die zelf ‘slechts’ 75 m hoog is. Vanaf Damrak, Singel en PH Kade zullen deze torens te zien zijn. Het project van onder andere het stadsdeel, ING Real Estate en Ymere, had nog een klein politiek probleempje voor Duco Stadig opgeleverd. Het Parool schreef het volgende erover:
Toch was het geen geringe fout die Stadig had begaan. In juni had de raad ingestemd met de aankoop van het Shell-terrein in Noord voor 140 miljoen euro. Het gebied werd meteen doorgeleverd aan de vastgoedonderneming van ING, die er 2200 woningen en 130.000 vierkante meter kantoor gaat bouwen. Voor de gemeente zou een tekort overblijven van maximaal dertig miljoen. Stadig stelde dat Shell l zou opdraaien voor de bodemsanering. Maar in oktober deelde Stadig mee, dat hij de raad verkeerd had ingelicht. Door miscommunicatie tussen het stadhuis en het bestuur van stadsdeel Noord wist hij niet dat daar was afgesproken dat Shell alleen voor de ‘urgente sanering’ zou zorgen; de stad is verantwoordelijk voor de bodemsanering die vereist is om de grond bouwrijp te maken. En de kosten daarvan waren eind vorig jaar al opgelopen tot zestien miljoen.
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft bezwaar gemaakt tegen het nieuwe bestemmingsplan om in ieder geval de duidelijk te maken dat deze hoogbouw een aantasting gaat vormen van de binnenstad.