In september 2001 werd huisjesmelker Wim Hubert van Moort, directeur van De Zilveren Stroom BV, in persoon veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een geldboete van Æ’ 250.000 en De Zilveren Stroom werd veroordeeld tot Æ’ 125.000. Een “echte huisjesmelker en een oplichter”. Zo typeerde de Officier van Justitie de directeur van De Zilveren Stroom BV, die terecht stond wegens oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. In 2000 startte de recherchedienst van het Ministerie van VROM een omvangrijk onderzoek tegen de verhuurder, waarbij de gehele administratie in beslag werd genomen, telefoonlijnen werden afgeluisterd en enkele tientallen huurders werden gehoord. Het onderzoek werd gestart op aangeven van de Huurcommissie in Amsterdam, die constateerde dat de verhuurder valse fakturen voorlegde, in de hoop dat huurprijzen hoger zouden worden vastgesteld.
De uitkomst van het door Van Moort ingestelde hoger beroep was verrassend. In 2003 vernietigde het Hof het vonnis van de Rechtbank, waarin Van Moort werd veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke celstraf. Op het door hemzelf ingestelde beroep wordt nu geoordeeld dat een straf van 18 maanden onvoorwaardelijke celstraf gepaster is voor het stelen van post van huurders en het overleggen van valse fakturen aan de huurcommissie.
Gedurende de behandeling van de strafzaak, heeft De Zilveren Stroom het beheer van de door haar verhuurde panden overgedragen aan Provast Beheer BV van Eddy Krijger. Doordat het beheer van de honderden woningen niet meer bij Van Moort lag waren hiermee de grootste problemen voor de huurders opgelost.
Deze zaak was aan het rollen gebracht omdat vele huurders van De Zilveren Stroom veel te veel huur betaalden en daar bovenop hoge ‘servicekosten’ voor service die niet werd geleverd. Een groot aantal van de huurders had de woning gekregen via woningbemiddelingsbureau Magic Housing.
Bovenstaande is eigenlijk alweer geschiedenis maar Provast Beheer kwamen we onlangs weer tegen. Nu niet in samenwerking met veroordeelde crimineel Van Moort maar met twee zeer beruchte witwassers: de heer Tonnie van Eunen en Marco Proper (beter bekend als Marco P.). Dit keer vroegen laatstgenoemden een sloopvergunning namens Provast Beheer voor enkele panden in de Amsterdamse Jordaan. De panden Boomstraat 13,15 en 17 wilden zij slopen om een parkeergarage en woningen te bouwen. Het stadsdeel heeft de vergunning geweigerd.