Bewoners nemen projectontwikkeling over

In januari brachten we hier naar buiten dat de Tabakspanden in de Spuistraat door projectontwikkelaar Maeyveld alweer waren doorverkocht terwijl het Dagelijks Bestuur van het centrum nog medewerking wilde verlenen aan de hotelplannen die werden ontwikkeld. Maeyveld had het bestuur om de tuin geleid door de verkoop van de panden, al in 2005, in de onderhandelingen met het stadsdeel onvermeld te laten.

Ondertussen hebben de bewoners en gebruikers van de panden, waarvan een aantal verenigd in Langgewagt, een alternatief plan ontwikkeld met steun van een meerderheid van de stadsdeelraad. Het geheel
omvat woningen, ateliers, galeries, een bazaar en winkels.

De panden die samen cluster Tabak I vormen hebben een geschiedenis van tientallen jaren pure speculatie. In het artikel van het Parool van vandaag komen ze allemaal langs, Tabak, Amfas, Lars Magnusson, GW Bakker, Eric de Vlieger (Imca), Maeyveld en dan nu Michael John van Bruggen en Marcel Berendsen. Van Bruggen kennen we nu ook als eigenaar van het gekraakte Lange Leidsedwarsstraat 35, gekocht van David Beesemer.

Over Tabak II, waarin onder andere het al sinds 1983 gekraakte Spuistraat 199 ligt, hebben we ook al eerder geschreven.

Een ding is zeker: de bewoners zullen meer ontwikkelen dan alle eerdere eigenaren bijelkaar hebben gedaan. Succes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload