Ballonetjes?

De laatste week wordt er veel gesproken, gediscusieerd, gespeculeerd en ge-zwarte-piet over enerzijds het actiemiddel kraken (kraakverbod?) en anderzijds over foute vastgoedeigenaren. Twee fenomenen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Gisteren schreef de Volkskrant nog een artikel over de anti-speculatie ideeen achter het kraken waarvoor de krant ook even bij het Spok op bezoek kwam: “Hij noemt het flexwonen. ‘Dat is in Nederland een nieuwe vorm van wonen. Je hebt nog steeds niets voor jezelf. Nog steeds geen huis’. Afgezien van de functie als waakhond tegen het aanhoudende gegoochel met vastgoed – het SPOK, het Speculatie Onderzoek Kollektief van de krakers brengt nauwkeurig in kaart hoe stelselmatig talrijke huizen binnen enkele dagen op onnavolgbare wijze en tegen snel oplopende prijzen verwisselen van eigenaar – vormen krakers volgens Jan onmiskenbaar de stok achter de deur tegen leegstand in tijden van woningnood”

Wij wijzen al jaren op de foute handelswijzen van ‘gerespecteerde’ vastgoedboeren, het is gebleken dat door het kraken van hun panden dat ook het best op de agenda kan worden gezet. Burgemeester Cohen vorige week meldde tijdens de commissievergadering Algemene Zaken: “De burgemeester maakte tevens bekend dat Amsterdammers sinds woensdag vermeende vastgoedfraude en criminele huiseigenaren kunnen melden bij het Bureau Zoeklicht van de gemeente. Bij voldoende gegevens kan justitie een onderzoek beginnen. Hiermee komt Cohen tegemoet aan de krakers, die vaak menen dat veel eigenaren van leegstaande panden dubieuze speculanten zijn.”

Ook leuk, maar nu ook niet meer dan een ballonetje. Bureau Zoeklicht richt zich op het opsporen van illegale onderverhuur en werkt daarbij nauw samen met de corporaties maar ook met particuliere verhuurders. Meteen maar even gebeld met het bureau: “He? Wat? Wat heeft Cohen gezegd? Nee, wij hier weten van niets”. Kan natuurlijk ook niet, het idee van een zogenaamd meldpunt malafide verhuurders is dan wel van 1 juni 2006 maar komt pas in januari 2008 (pdf) ter bespreking in de commissie. Beetje voor zijn beurt gesproken?

Het CDA, die een zeer laffe rol speelt in de discussie over een mogelijk kraakverbod, pleit nu bij monde van Pieter van Geel voor een parlementaire enquete naar naar de verwevenheid van de boven- met de onderwereld en meer specifiek naar de rol van vastgoed hierin. Het is niet voor het eerst dat voor zo’n plan is gepleit, in december 2005 kwam Groen Links Amsterdam met het idee een raadsenquete te organiseren. Nooit meer iets van vernomen overigens.
Maar terug naar het CDA. Hulde. Eens kijken wat ze hiermee eigenlijk willen, het CDA staat nu niet bekend om haar bezorgdheid over de vastgoedsector. Zou het ook een ballonetje zijn dat als tegenwicht moet dienen in de kraakverbod discussie?

En als zo’n verbod er zou komen zijn de ballonetjes waarschijnlijk allang leeggelopen…

Ook het Amsterdamse blog Amsterdam Centraal is verrast door deze stap van het CDA. Het blog pleit er ook voor om niet alleen te kijken naar de zware jongens uit het vastgoed maar juist ook naaar al die zogenaamd keurige makelaars en vastgoedbedrijven. Die bedrijven die woekerhuren vragen, hun huurders weg intimideren als ze het pand willen verkopen, vreemde financiele constructies toepassen, sjoemelen met bouwvoorschriften etc. etc.
Tevens zouden we hierbij willen toevoegen dat het allang bekend is dat de zogenaamde bovenwereld nauw samenwerkt met de zogenaamde onderwereld. Kijk alleen eens naar de Holleeder zaak waarin duidelijk werd dat de o zo keurige heer Willem Endstra honderden miljoenen drugsguldens in vastgoedprojecten heeft kunnen steken. Met zijn snel groeiende vastgoedportefeuille stonden vervolgens alle grote banken bij hem in de rij om hem als klant binnen te halen; van de ABN-Amro tot de ING. Dus laten we dan daar ook maar eens naar kijken.
Als je concludeert dat deze verweving als bekend mag worden beschouwd, is de eigenlijke vraag niet meer of er sprake is van verweving, maar wat de rol van de overheid hierin is: wat heeft zij actief ondernomen om deze verwevenheid te ontvlechten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload