Beginnen

BEGINNEN

Ben je eenmaal voorzien van internet en toegangscodes voor KvK-on-line en Mijn Kadaster, dan kun je pas echt beginnen. De handleidingen van het Handelsregister en het Kadaster zelf leggen voor alle zoekmethodes die hun systemen kennen verder alle details uit. Hier willen we het vooral hebben over het combineren van die informatie.

Als je begint bij het adres van een pand waarover je meer wilt weten, dan kun je daarvan in het Kadaster direct de eigenaar opzoeken en in het Handelsregister kijken welke bedrijven er eventueel aan het adres verbonden zijn. De eigenaar van het pand kan een bedrijf zijn dat elders staat ingeschreven en de bedrijven die op het adres staan ingeschreven zijn mogelijk eigenaar van vastgoed elders. Door in afwisseling het Kadaster en het Handelsregister te raadplegen kun je snel veel mogelijke vragen beantwoorden zoals:

– welke panden heeft een eigenaar nog meer in bezit ?
– welke bedrijven zijn er nog meer verbonden aan de eigenaar ?
– op naam van welke andere bedrijven heeft de eigenaar nog meer vastgoed ?
– van wie is het pand gekocht en voor hoeveel ?
– hoe lang heeft de vorige eigenaar het pand gehad; is het pand snel doorverkocht ?
– hoe is de aankoop van het pand gefinancieerd geweest, welke bank was betrokken ?
– is er een beslaglegger van het pand, wie is dat en waarom is er beslag gelegd ?
– kan het bedrijf dat eigenaar van een pand is het financieel wel ontwikkelen ?
– is het betrokken vastgoedbedrijf een verhuurder of een ontwikkelaar ?
– wie zit er achter een web van vastgoedbedrijven verborgen ?

Het zoeken naar antwoorden op alle vragen kan enige tijd in beslag nemen. Mede aan de hand van de antwoorden kun je voor jezelf bepalen of de eigenaar van het pand je een betrouwbare partij lijkt om mee in zee te gaan. Daarbij kun je je natuurlijk nog wenden tot het internet. Een adres of een naam in Google intikken leg soms een wereld aan informatie bloot.

Soms is het uitzoekwerk ook echt ingewikkeld. Daarbij kan het gevaar dreigen dat je juist te snel conclusies trekt. Mocht je op een gegeven moment met een hele collectie informatie uit allerlei aktes door de bomen het bos niet meer zien, dan kun je je altijd wenden tot het SPOK. We kunnen je verder op weg helpen en adviseren in het trekken van conclusies uit de beschikbare informatie. Ook als je al een overzichtelijk beeld van een persoon of bedrijf hebt, kun je dat aan het SPOK voor leggen, zodat wij en anderen die bij ons navraag komen doen, jouw informatie ook kunnen gebruiken.

Nog steeds zijn er vragen die zelfs met een overvloed aan informatie niet met zekerheid te beantwoorden zijn. Een hoop informatie over vastgoedhandel wordt aan de notarieele aktes onthouden. Koffertjes verwisselen van handen, notarissen knijpen een oogje dicht, een ambtenaar pakt een envelopje aan. In ieder geval hopen we dat je, als het nodig is, door deze handleiding in staat bent voldoende te weten te komen; meer dan je wordt verteld op het bord van de keurige projectontwikkelaar aan de gevel en met de foto’s van de makelaars-site.

VERDER ZOEKEN

www.google.nl/advanced_search
www.whois.net/
www.sidn.nl
www.vindjeeigenhuis.nl
www.maps.google.nl
www.atlas.amsterdam.nl
www.rechtspraak.nl/Registers/

ONDERSTEUNING

Door eenvoudige voorlichting willen we mensen zelf op weg helpen. Eventueel kunnen wij mensen in verder onderzoek ondersteunen. Voor de feitelijke belangenbehartiging kunnen we mensen doorverwijzen naar de keur van institutionele hulp en belangenverenigingen die beschikbaar zijn.

Spekulatie Onderzoeks Kollektief
Spuistraat 5 – 1012 SP Amsterdam
e-mail: spok@squat.net
gratis bewoners-spreekuur: elke woensdag 20:00 tot 21:00

Steun ons werk: wordt “Vriend van het SPOK” en maak 20 Euro
per jaar over op giro 111441 tnv SPOK te Amsterdam

Amsterdam:
Wijksteunpunten Wonen – http://www.wswonen.nl/
Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag – http://meldpunt.wswonen.nl/
Huurdersvereniging Amsterdam – http://www.huurdersvereniging-amsterdam.nl/

Landelijk:
De Nederlandse Woonbond – http://www.woonbond.nl/
Vereniging Eigen Huis – http://www.eigenhuis.nl/
Huurcommissie – http://www.huurcommissie.nl/
Stichting VVE Belang – http://www.vvebelang.nl/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload