Informatiepositie, vaardigheden en kosten

INFORMATIEPOSITIE , VAARDIGHEDEN EN KOSTEN

Deze uitzoek-handleiding heeft als uitgangspunt het internet. Cruciale informatie van allerlei registrerende instellingen wordt er steeds eenvoudiger beschikbaar. Door de afname van bureaucratische handelingen wordt de traditioneel ondoorzichtige werkelijkheid van het vastgoed een stuk toegankelijker.

Semi-overheidsinstellingen als het kadaster, waar de informatie over het onroerend goed wordt bijgehouden en het handelsregister van de kamer van koophandel, die informatie over bedrijfsstructuren bewaart, zijn inmiddels redelijk “on-line”. Men brengt een groot deel van de informatie inmiddels als een product aan de man: ze wordt bedrijfsmatig verzameld en verkocht. Er zijn dus wel kosten aan onderzoekswerk verbonden.

In de praktijk betekent het dat het uitzoekwerk van de amateur vastgoed-researcher in de laatste jaren onherkenbaar is veranderd. Door de digitalisering van de informatie is het zeulen met stapels papier voor een groot deel verdwenen. Overheidsinstellingen lopen nog steeds een beetje achter maar voor veel informatie hoef je inmiddels ook niet meer live naar een loket. Standaard uitzoekwerk is ondenkbaar zonder een on-line “sweep”.

Het internet is ook een medium waar steeds meer mensen hun eigen ervaringen met elkaar delen. Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden informatie loont het om informatie te combineren, waardoor nieuwe verbanden gelegd kunnen worden.

De belangrijkste informatiebronnen en zoekmethoden op het internet die we in deze handleiding behandelen zijn het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn er nog de verschillende types zoekmachines, evenals enkele interessante websites die buiten het bereik van zoekmachines liggen. De informatie waarover we het gaan hebben kent grofweg drie beperkingen. Er is informatie waarvoor betaling geregeld moet worden, er is informatie waarvoor moet worden ingelogd en er is informatie waarvoor (alleen maar) een specifieke website of zoekmachine moet worden bezocht. Tenslotte is er de overige informatie, die niet echt beperkingen kent en via algemene zoekmachines zoals Google beschikbaar is.

Met de informatie die je vrij kan verzamelen op het internet kun je soms al een heel eind komen: de naam van een vastgoedhandelaar google-en levert soms al direct een klapper op. De informatie van het Kadaster en het Handelsregister gaat echter al een heel stuk verder de diepte in, terwijl de toegang daartoe nauwelijks ingewikkelder is. We kunnen de toekomstige koper, huurder of kraker, maar ook de politicus of de journalist van harte aanraden om die twee bronnen niet te laten liggen. De kosten zijn, zeker on-line, erg overzichtelijk en registratie kost vaak maar enkele dagen, waarna betaalde informatie per direct met een muisklik beschikbaar is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload