“Rooie Ron” en de krakers van de Baambrugse Zuwe

De Baambrugse Zuwe. Toonbeeld van teveel geld en gebrek aan smaak. Veel wit marmer, vergulde leeuwenkoppen bij de altijd gesloten poort van de villa’s, zelfs Hummers tref je daar nog volop aan. Ordinaire zooi dus. Een dijkje voor de Amsterdamse nouveau riche, vooral bestaand uit de vastgoed- en andere penoze. Andre Hazes had hier natuurlijk zijn optrekje. En toen werd in september 2009 opeens de leegstaande villa van ‘Rooie Ron’ midden op de Zuwe gekraakt.

‘Rooie Ron’ had wat akkefietjes met de politie. Verstandig als hij was had hij zijn speedbootje altijd afgemeerd aan de steiger achter huis, klaar om te vertrekken. Die akkefietjes met justitie zijn onder andere terug te leiden tot de IRT tijd. Volgens de Revu was ‘Rooie Ron’ destijds de ‘buitenlandman’ van de Deltagroep. Ook werd Ron nogal vaak met vuurwapens gesignaleerd.
Toen in december 2007 een peloton van 30 man politie en FIOD de villa bestormde op zoek naar ‘Rooie’ Ronald Jasper de Jong kon Ron gewoon via de achterdeur wegkomen om vervolgens met speedboot op de Vinkeveense plassen te verdwijnen. Het moet er hebben uitgezien als een slechte B-film.
Sindsdien wordt Ron gezocht. Naar verluidt verkeert Ron met zijn Thaise vrouw in een paradijsje in Thailand. Ron had namelijk in de haast toen hij zijn woning verliet nogal wat foto’s achtergelaten. De hermandad zal bij de huiszoeking de wietplantages zeker hebben aangetroffen, zelfs het botenhuis was verbouwd tot een plantage.

De villa, Baambrugse Zuwe 141 A, staat op naam van een ondertussen failliet Zwitsers bedrijf, Erro Textiles AG. De Zwitsers hebben het bedrijf al ongeveer ontbonden terwijl het nog eigenaar is van deze toch kapitale villa. Nou, het is vooral de grond die een kapitale waarde vertegenwoordigt. Bij de kraak groeide er struiken uit de schoorsteen, dat geeft aan dat er lange tijd geen onderhoud was gepleegd. En van binnen moet er zeker ook wat gebeuren, de laatste verbouwing is van de jaren ’80, de slaapkamers vol met tijgerprints kunnen nu toch echt niet meer.. Wat een lelijke villa is dat, wat dat betreft past Ron helemaal thuis op de Baambrugse. Tijgerprints tot op het plafond…

Maar goed, de eigenaar is dus een rechtspersoon die in liquidatie is. Het was wel duidelijk dat Ron betrokken was bij Erro Textiles, net als zijn compaan Johnny Lacunes. Lijkt wel een artiestennaam.
Toch heeft Ron onlangs de krakers gedagvaard omdat hij zijn pand terug wil. Hij was natuurlijk niet zelf op de zitting aanwezig, hij laat zich echt niet vrijwillig in een rechtbank zien. Of zoals het in het AD/Utrechts Nieuwsblad op 19 januari stond: “Het eerste probleem is dat De Jong, om gezondheidsredenen niet bij de zitting aanwezig, niet staat ingeschreven in het bevolkingsregister van De Ronde Venen. ,,Vanwege zijn verleden vreest hij geliquideerd te worden. Er zijn ook bedreigingen in die richting geuit,” zegt zijn advocaat M. Jeths.” Tot zover het AD.

Ook de bekende strafadvocaat mr. Toenbreker heeft Rooie Ron leren kennen. Nadat hij Ron een tijd onderdak had verschaft bekoelde de relatie. Dit escaleerde zo ver dat als gevolg daarvan Toenbreker een tijd ondergedoken heeft gezeten en uiteindelijk zijn carriere heeft opgegeven. Inzet was een conflict over een beslag op deze villa ter waarde van 2.6 miljoen.

Het mag duidelijk zijn dat Ron zijn villa nog niet meteen terug krijgt van de rechtbank in Utrecht. Teveel onduidelijkheden, teveel vraagtekens. Van wie is de villa eigenlijk? Wat wil Ron nu doen met de villa? Wordt Ron eigenlijk nog gezocht door Justitie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload