Libra International, en een spo(o)k uit het verleden.

Jaja. Een kraakactie afgelopen weekend in Amsterdam Oost die veel stof doet opwaaien. Een paar te koop staande etages van Libra International werden gekraakt. In een persbericht leggen de krakers de achtergronden van Libra International bloot. Connecties met de voor witwassen veroordeelde Jan-Dirk Take Paarlberg en met de geliquideerde Willem Endstra.

Volgens een artikeltje op de Quotenet site zegt Paarlberg op 6 september 2010: “Onzin, ik heb nooit zaken gedaan met Libra en nooit voor ze bemiddeld. Het is stuitend om er zo bij te staan. Ik heb er niets mee te maken.” En ‘het zeer mediaschuwe Libra’ geeft geen reactie. Dan doen wij het wel even…

Paarlberg liegt!?
Hij heeft wel degelijk het een en ander met Libra te maken. Namelijk in 1999 kocht Paarlberg (akte van levering) namens Munnike Bergen BV eventjes ca. 200 woningen plus enkele winkels, garages, bergingen en bedrijfsruimtes ter waarde van 35 miljoen gulden.
Nu moet je weten dat Munnike Bergen BV (kvk) van 1993 tot eind december 1996 eigendom was van makelaar Peter Sidney ter Borgh. Maar in december 1996 ging Munnike Bergen BV over naar Libra International, vervolgens nam Libra op 31-12-2002 Munnike Bergen geheel over. In 1999, toen Paarlberg die grote transactie deed, was Munnike Bergen BV dus al onder beheer van Libra. Tussen 2002 en 2005 was Peter ter Borgh overigens ook directeur van Libra.

Endstra
Libra was jarenlang een gerespecteerd zakelijk partner van de geliquideerde Willem Endstra. Zowel voor zijn dood als daarna werden hele blokken in vooral Oud-Zuid en de Rivierenbuurt naar Libra doorgeschoven. Maar de verbanden gaan verder. Een dochterbedrijf van Libra International, voor het gemak Libra International II genoemd, is de voortzetting van een vroeger bedrijf van Endstra, Ganico IV. Libra II werd op dat moment nog bestuurd door Libra International en Jalina BV uit IJmuiden; die dan weer van de erven Endstra was.

We gaan verder, in maart 2002 vond ook een opvallende transactie plaats:
v.o.f. Bosch en Duin, op dat moment bestaande uit Bergvalk-4 BV, Convoy-Contigas BV, Museum vastgoed BV en Jureko Property Holding BV, verkocht voor 15.401.000 aan onroerend goed aan Libra International. Gemachtigde voor Libra was alweer PS ter Borgh. Deze panden bevonden zich ook allemaal in de Amsterdamse Rivierenbuurt; de Rooseveltlaan, de Waalstraat, Scheldestraat etc. De namen achter Bosch en Duin: Willem Endstra, John Wijsmuller, Klaas Hummel en daar is ie weer, Jan Dirk Paarlberg.

En nog even voor de freaks: een overzicht van de jaarverslagen van Libra, van 28.903.438 euro in 1993 naar 360.708.999 euro in 2008. Met dank aan Jan-Dirk.

Dit was in een spok publicate van 2006 overigens bijna allemaal al duidelijk. Anyhow, de geest is uit de fles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload