Woord vooraf: SPOK

SPOK

Het Spekulatie Onderzoeks Kollektief werd opgericht in 1979. Het had destijds haar achtergrond in een aantal Amsterdamse buurtactiecomite’s en kraakgroepen. Van haar hand zijn in de loop der jaren tientallen uitgaven verschenen waarin onder meer individuele speculanten in hun hemd werden gezet. In andere publicaties werden gemeentelijke stadsvernieuwingsplannen bekritiseerd.

De onderzoekers die voor het SPOK werken zijn vrijwilligers die vanuit hun verschillende achtergronden inzicht en ervaring hebben opgedaan met het tegengaan van speculatie, huisjesmelkerij en malafide investeringen. Vanuit deze achtergrondkennis staan zijn met concrete onderzoeksvaardigheden bewoners bij die op de huisvestingsmarkt in hun positie bedreigd worden.

Daarnaast verspreiden de medewerkers van het SPOK hun onderzoeksresultaten onder politiek en media om zo aandacht te vragen voor de positie van huurders, eigenaar-bewoners en woningzoekenden. Na jarenlang vooral met papier te hebben gewerkt, onderhoudt het SPOK ook warme banden met het eind 2005 opgerichte weblog http://www.speculanten.nl

Eerder verschenen van het SPOK onder meer:
Spekulatieonderzoek. Gids voor krakers, huurders en aktiegroepen (1982)
De heren zijn toch geen inbrekers? – Handleiding voor onderzoek naar personen en zaken (1994) (http://www.xs4all.nl/~ravijn/spok/)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload