Stadsdeel Zeeburg faciliteert leegstand voor speculatie

In de Balistraat in Amsterdam Oost heeft Stadsdeel Zeeburg op een opvallend vroeg stadium haar bouwambtenaren ingezet om het splitsen van enkele panden door uitponder DH Real Estate te vergemakkelijken. Mede dankzij deze inspanning zijn enkele huurders vertrokken. En wat blijkt? Minstens een van de panden is inmiddels weer als beleggingsobject op de markt gezet! Lees verder over deze Maatschappelijk Gesubsidieerde Speculatie…

Het houdt niet op in Stadsdeel Zeeburg (Amsterdam Oost). Ditmaal het verhaal over een drietal panden, de Balistraat 109, 111 en 113 eigendom van de broers Robbie en Hans van Laar. Inmiddels zijn de panden in november 2009 in een voorlopig koopcontract doorverkocht aan DH Real Estate van Richard de Hoog. De plannen van DH lijken duidelijk, ze vragen begin januari 2010 een bouwvergunning aan (inmiddels op 27 januari 2010 afgewezen door de welstandscommissie) en willen natuurlijk uitponden. Maar op 18 maart 2010 staat het pand Balistraat 113 opeens als beleggingsobject voor 425.000 euro op Funda te koop (zie: 1, 2). Niet zo verrassend, gewoon speculatieve handel. Maar wat wel opvallend is.., dat is de rol die Bouw- en Woningtoezicht van Stadsdeel Zeeburg in deze speculatie-soap speelt.

Een aantal maanden geleden kregen de bewoners van Balistraat 109, 111 en 113 een ambtenaar van Bouw- en Woningtoezicht (BWT) Zeeburg over de vloer met het verhaal dat de panden gesplitst gaan worden. De ambtenaar deelde mede dat huurders wel konden blijven maar dat de bijbehorende werkzaamheden nogal wat overlast en gedoe voor zittende bewoners met zich meebrengen. De huurders zouden daarom ook met een stadsvernieuwingsurgentie uitgeplaatst kunnen worden. Huurders waren wel onder de indruk van dit verhaal, er was ook al niet te best onderhoud gedaan aan hun woningen, dus dan maar uit verhuizen. Op deze manier zijn of komen op enkele etages na de Balistraat 109 en 111 helemaal leeg. Op nummer 113 gaat het ondanks de mogelijkheid met een stadsvernieuwingsurgentie uit te verhuizen wat minder makkelijk, hier willen de meeste huurders blijven en staat slechts 1 etage leeg.

Dat de bouwambtenaren voor het eerst van zich laten horen in november 2009 is uberhaupt ver voor dat er een bouwvergunning aangevraagd wordt en een splitsing aanvraag is nog steeds nergens te vinden, aldus bevestigd door Stadsdeel Zeeburg eind februari 2010. De door het Stadsdeel gefaciliteerde uitplaatsingen lijken dus weinig te maken te hebben met de noodzakelijke verbouwingen en wegwerken van achterstallig onderhoud. Een stadsvernieuwingsurgentie wordt normaal alleen verstrekt in gevallen van sloop en ingrijpende renovatie waardoor de bewoner echt niet meer op de woning kan blijven. Als je als Stadsdeel zo je nek uitsteekt voor de uitponders van DH Real Estate moet je wel erg veel vertrouwen in ze hebben.

Wethouder wonen van Zeeburg Nico Papineau Salm en zijn ambtenaren kijken niet verder dan hun neus lang is. Zo komt DH Real Estate voor in een zeer omstreden ABC constructie rond de Transvaalstraat 79. Hier verkoopt Singeldam Vastgoed (Jeroen Kool) het pand aan Capital Investments die dan doorverkoopt aan DH Real Estate die weer doorverkoopt aan Perca Vastgoed. Dat allemaal in 9 maanden met een prijsstijging van 230%. DH komt ook voor in een prijsopdrijvende doorverkoopconstructie rondom Pretoriusstraat 15, ook in Amsterdam Oost. Dat pand wordt nu door Baars / Perca uitgepond.

Singeldam, DH en Perca zijn overigens alle drie zakelijk partners van Buur Vastgoed en laat Bart Buur nu net bij Balistraat 109, 111 en 113, op een stoel die nog warm is van BWT, de laatste uitplaatsingen regelen. Ook een pikant detail is dat medebestuurder van het DH Vastgoed concern (zie: 1,2), aannemer dhr. Jaap van der Boon, geen onbekende is van BWT Zeeburg. Van der Boon werd vaak samen met een BWT ambtenaar gesignaleerd bij de Celebestraat 33 t/m 36 en in de buurt daarvan toen het ijverige uitplaatsen van de huurders daar het nodige stof (inclusief thuisbezoeken bij de huurders door deelraadsleden) deed opwaaien (zie 1, 2, 3). Vindt BWT Zeeburg inmiddels dat haar vertrouwde aannemersvrienden ook een stukje van de uitpondtaart mogen genieten?

Lekker dan, iedere speculant met een net pak is wanneer die op een scootertje onder de spoorbrug door Zeeburg binnen rijdt in het kader van het ‘Werelds Wonen’ project opeens een betrouwbare zakenpartner van het Stadsdeel. Meer nog dan dat, het Stadsdeel Zeeburg praat het pand voor ze leeg of doet in ieder geval daarvoor haar uiterste best. Het gaat zooo makkelijk in Zeeburg. De Funda advertentie vat het goed samen: “Op dit moment is er een stadsvernieuwingsproject gaande in de wijk. De Indische Buurt is de Amsterdamse wijk waarin de meeste voormalige sociale huurwoningen worden omgezet naar koopwoningen.”

Zoals gezegd staat op 18 maart Balistraat 113 voor 425.000 euro te koop op Funda. Wie o wie gaat het kopen, en voor hoeveel? Een makelaar van Groot Amsterdam Makelaardij meldde een week geleden dat de advertentie op Funda inmiddels is weggehaald omdat er al weer onderhandelingen lopen waar ook Balistraat 109 en 111 mogelijk bij betrokken zullen worden (!). Wellicht is het Stadsdeel straks nog een keer zo genereus om een rondje langs Balistraat 113 te doen en nog een etage leeg te wapperen met urgentie papieren voor de volgende eigenaar in de rij met, kuch kuch, hele serieuze plannen. Want Zeeburg vindt blijkbaar dat al die sociale huurwoningen een probleem zijn en onder het mom van opvijzelen van de bouwkundige staat van panden probeert het Stadsdeel haar ideologische ‘Werelds Wonen’ campagne tegen sociale huur voort te zetten (zie: 1, 2, 3, 4, 5).

Het Stadsdeel en hun BWT afdeling zouden zich moeten inzetten voor renovatie van woningen, het aanpakken en aanschrijven van huiseigenaren bij achterstallig onderhoud en verder niets! Bij splitsing zou er een terugkeergarantie zonder huurstijging voor huurders moeten zijn. Waarom zet het Stadsdeel haar ambtenaren zo vroeg in om huurders te bewegen om te verhuizen? Verder, hoe voorkomt het Stadsdeel dat DH Real Estate de leeg gekomen panden, wellicht compleet met splitsing vergunning, (met winst) doorverkoopt? Op dezelfde manier als DH nu blijkbaar Balistraat 113 al niet meer wil omdat het Stadsdeel en Bart Buur het niet leeg genoeg kregen en het dus onrendabel wordt, want in zittende huurders investeren…. tja, dat doen ze in Zeeburg niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload